Отговори на 10 често срещани котешки поведения

домашна котка Снимка: iStock

К отките са красиви, удивителни и сложни същества, които непрекъснато се опитваме да разберем. Котешките имат свой собствен стил на общуване, различен от този на хората и кучетата, с които понякога делят дом. Тяхното поведение и общуване често ни оставя с много въпроси, започващи с тези три думи: Защо котката ми ...? Макар и не винаги да можем да обясним определено котешко поведение, има някои теории относно начина, по който те се държат и как да декодираме съобщенията им.

1. Защо котката ми ме облизва?

Повечето котки се ближат често, така че облизването е свързано с грижа и почистване. Майките котки се грижат за котенца, а някои възрастни котки дори се грижат взаимно. Като цяло за котките облизването е подхранваща дейност. Следователно, ако вашата котка ви оближе, независимо дали по ръката или лицето ви, това е техният начин да покажат обич.

Освен изразяване на привързаност, облизването е и знак за приемане или маркиране на територия. Така или иначе, вашата котка създава социална връзка или ви признава за доверен член на своето семейство. 

2. Защо котката ми ме зяпа?

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мъркащите животни са ловци и имат способността да се взират напрегнато, без да мигат. Има много причини, поради които една котка може да ви гледа. Но обикновено това е любопитство. Помислете за целия език на тялото на вашата котка, когато се опитвате да определите значението на погледа им.

Ако гальовният домашен любимец е спокоен, отпуснат и ви гледа, след което бавно мига, това е знак за обич. Върнете погледа на котка с леко бавно мигане, защото това действие изразява любов и доверие.

3. Защо котката ми мяука толкова много?

домашна коткаСнимка: iStock

Котките са естествено тихи същества и не мяукат често, за да общуват помежду си. Домашните котки обаче са научили, че хората са вокални и ние реагираме на звука. Затова котките мяукат от време на време, за да привлекат човешкото внимание. Известно е, че някои породи, като Сиамски и Ориенталски, са гласовити котки.

Ако обаче котката ви мяука прекалено много и това не е характерно за нея, тогава нещо вероятно не е наред. Определянето защо искат вашето внимание може да бъде предизвикателство. Котките могат да мяукат прекалено много, защото са гладни, болни, наранени или уплашени. Вероятно е необходима ветеринарна помощ, ако плачът продължава, след като са привлекли вниманието ви.

4. Защо котката ми спи върху мен?

Котка спи върху вас, защото се чувства комфортно и защитено. Животните са уязвими, когато спят. Следователно те се нуждаят от безопасно място, където да се свият, а вие сте източник на сигурност — и топлина. Котките обичат да им е топло.

Гальовните животни спят с тези, на които имат доверие. Така че считайте за комплимент, ако котката ви се сгуши върху вас или се свие под завивката ви до вас. 

5. Защо котката ми ме следва навсякъде?

Има два отговора на въпроса „Защо котката ми ме следва?“ и двата отговора зависят от честотата. Ако за вашата котка е обичайно да ви следва от стая в стая и това е част от рутината ѝ, тогава тя вероятно иска да бъде с вас. Липсвате ѝ тя иска да знае къде сте, а не е изключено просто да ѝ е скучно и да има нужда от внимание.

Ако обаче следването е необичайно поведение, а не нещо, което котката ви прави често, това може да означава, че нещо не е наред. Вашата котка може да ви последва, защото е гладна и очаква време за вечеря или е болна, уплашена или несигурна. В тези случаи е необходимо допълнително разследване.

6. Защо котката ми ме следва до тоалетната?

Причината, поради която гальовният приятел ви следва до тоалетната, е или сложна, или мистерия, в зависимост от това кого питате. По същество не знаем защо една котка пази хората в банята, но знаем, че много от тях го правят. И така, спекулираме.

Някои предполагат, че котките могат да изпитват безпокойство от раздяла, така че ви следват в банята, за да ви намерят и да бъдат с вас.

7. Защо котката ме „удря с глава“?

домашна коткаСнимка: iStock

Дори без да знаете защо котка ви блъска с глава, се чувствате добре, когато го прави. Инстинктивно знаем, че този жест с прибрана или обърната настрани глава е знак за обич и доверие. Котката ви не само ви маркира с миризмата си, но ви казва, че сте доверен член на техния вътрешен кръг.

Котките имат ароматни жлези по цялото тяло, включително точно над очите. Когато ви блъснат с глава се освобождават феромони, което прави това положителен обмен. Още по-добре, когато две котки в дома ви се блъскат с глава една друга, защото изразяват доверие и връзка помежду си.

8. Защо котката ми ме хапе, когато я галя?

Много добре познато поведение на всички собственици - по време на хубава сесия на галене котката ви внезапно хапе привидно без причина. Обикновено това е комуникация, която ви казва, че трябва да спрете. Котките не са фини. Когато им е достатъчно, те ви уведомяват. 

9. Защо котката ми уринира върху леглото ми?

Въпреки че можем да го наречем инцидент, котка, която извършва тази дейност върху леглото ви, обикновено е умишлено. Когато сте отсъствали за по-дълго, отколкото им се иска или нещо в дома се е променило, като например добавянето на нов гост, котките често изразяват недоволство, като маркират територия или дори се изхождат на определени места, за да ни дадат сигнал. .

Въпреки това, ако не сте отсъствали или не сте създали някаква причина за стрес, може да има медицинска причина котката да уринира в леглото ви. Ходенето до тоалетна извън нея може да е симптом на инфекция на пикочните пътища, диабет или дори бъбречно заболяване. Определено потърсете ветеринарен съвет при това обстоятелство, защото тези медицински проблеми са сериозни.

10. Защо котката ми „чурулика“?

домашна коткаСнимка: iStock

Не всички котки чуруликат или бърборят често, но когато го правят, е забавно. Свикнали сме да чуваме мяукане и мъркане на котки, но това странно повтарящо се тракане със зъби или чуруликане е индикация за вълнение. По-конкретно, ловното вълнение и това е нещо, което правят както домашните, така и дивите котки. 

Нашите домашни котки често чуруликат, докато се взират напрегнато през прозореца. Птиците или друга плячка вероятно са техният фокус и чуруликането е естествен отговор на тази стимулация. Чуруликането за кратко време не е причина за безпокойство, но ако прерасне в продължително бърборене, котката ви може да е прекалено стимулирана.

Няма спор, че мъркащите животни са мистериозни и често не знаем защо се държат по определен начин. И все пак има обяснение за някои техни на пръв поглед странни поведения.

Виж още