Подходящи домашни любимци ли са котките за възрастни хора

възрастен човек и котка Снимка: iStock

Г альовните приятели могат да помогнат за изпълването на всеки дом с любов, приятелство и безкрайни забавления и обикновено с по-малко време и енергия, отколкото може да изискват кучетата. Поради тази причина много възрастни хора смятат котките за добре дошли в домовете си, но наистина ли тези животни са добри домашни любимци за по-възрастните хора?

Както всяка връзка, това, разбира се, ще зависи от участващите страни и техните индивидуални нужди, личности и възможности. Когато е подходяща, една котка може значително да подобри живота на всеки на всяка възраст, включително възрастни хора, тъй като животинчето предлага компания, безусловна любов и някой, с когото да споделяте време и пространство.

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Споделяне на дома с котка

Всеки, който споделя дома и живота си с мяукащ приятел, може да гарантира безбройните ползи от това да има животинче наоколо. Наличието на котка в дома може да подобри настроението на човек, като му осигури обич, внимание и приятелство. Много възрастни хора, които живеят сами, може да намерят котка, която да им помогне да облекчат чувството на самота, а техните котешки приятели може дори да предложат чувство за цел и отговорност за някой, който е прекарал почти цял живот, грижейки се за другите и споделяйки време и пространство с тях. Котките се нуждаят от редовна грижа и прилагането на рутина на ежедневна база може да помогне на всеки да осигури смисъл към дните си.

Dogsandcats.bg

Котките и физическото здраве

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

В допълнение към емоционалните и психически аспекти на грижата за котка, възрастните хора могат да посрещнат някои от физическите си нужди, когато се грижат за котка компаньон чрез редовни упражнения. Въпреки че котките не се нуждаят от същите разходки и тичания като кучетата, те трябва да бъдат физически и психически стимулирани, за да бъдат най-здрави, особено ако живеят на закрито през цялото време.

Въпреки нуждата им от физически упражнения, изискванията на техните гледачи са сравнително ниски и обикновено могат да бъдат изпълнени дори при ограничена подвижност, като например игра с въдица, за което не е нужно човек да става от дивана (ако му е трудно), за да играе с котката си. Доказано е, че животът с домашни любимци (и котките в това число) може да намали стреса и кръвното налягане, намалявайки риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания.

Минусите на котките

Докато котките със сигурност изискват по-малко поддръжка от техните кучешки приятели, те все още са индивидуални живи същества, всяко със свой специфичен набор от навици, странности и нужди. Котките, особено малките, се нуждаят от постоянна стимулация и дори все още могат да бъдат принудени към разрушителни тенденции, като драскане на килими и мебели, преследване и „атакуване“ на движещи се обекти (като крака) или често мяукане и тичане наоколо, особено в тихи часове през нощта.

възрастен човек и коткаСнимка: iStock

Ако възрастни хора търсят да бъдат родители на домашни любимци, може би е добра идея да помислите за осиновяване на пораснала котка (минимум над 1 година), която би била малко по-спокойна от игриво коте, което иска внимание всяка минута.

И все пак не трябва да се пропуска факта, че животинчето ще изисква грижи и човекът, който го осинови трябва да може да ги извършва. Редовно почистване на тоалетната, хранене, сменяне на водата и разресване на козината са все неща, които не са твърде сложни за вършене, но не бива да се пренебрегват. Също така котката има нужда от рутинни прегледи при ветеринар, годишна ваксина и обезпаразитяване (в зависимост от препарата може да е от всеки месец до през няколко месеца).

Котешките спътници могат да бъдат добро допълнение към определени домове, независимо от възрастта на собственика, и могат да бъдат особено добър избор за възрастни хора, които търсят компания, която обикновено идва с ниско ниво на поддръжка. Като всяко животно-компаньон, доброто съвпадение между собственика и домашния любимец ще доведе до най-успешните и възнаграждаващи сценарии за съвместно съжителство, а вземането под внимание на неща като възраст, темперамент и съществуващи здравословни проблеми на котката може да облекчи бремето върху новите собственици.

Въпреки че поддръжката на котките е по-лесна от кучетата, те все пак се нуждаят от високо ниво на грижа, включително храна, подслон и вода, заедно с любов, внимание и редовни упражнения, за да бъдат щастливи и здрави животни.

Виж още