Ползи от кастрирането/стерилизирането на котките

котка с медицинска яка Снимка: iStock

К астрирането (или стерилизирането) е процесът, чрез който ветеринарният лекар на вашата котка я прави стерилна. Когато процедурата се извършва на мъжките котки се, тя се нарича кастрация. Когато женските получават същото лечение, това се нарича стерилизация (въпреки това, можете да наречете и двете процедури като „кастрация“).

Колкото и да ни е трудно да приемем този факт, но няма достатъчно домове за популацията от котки, а тя се увеличава в цял свят все повече и повече. Като кастрирате котката си, вие ще помогнете за намаляване на свръхпопулацията на тази котешка общност. По-важното обаче е, че стерилизацията и кастрацията помагат на вашата котка да живее по-здравословен и по-дълъг живот.

Ползите от кастрирането и стерилизирането на котките

  • Предотвратява заболявания

котка при ветеринарСнимка: iStock

Стерилизирането на вашата женска котка преди първото ѝ разгонване значително намалява риска от рак на шийката на матката и елиминира риска от рак на яйчниците. Тъй като отстраняването на яйчниците намалява нивата на хормоните, които насърчават растежа на ракови тумори, стерилизацията също намалява риска от рак на млечната жлеза.

Dogsandcats.bg

Имайте предвид, че има и други заболявания, произтичащи от естественото поведение на котката, когато се чифтосват. Котешка левкемия и котешки СПИН са две болести, разпространявани чрез ухапвания от заразени котки към други котки. Като намалите желанието на вашата котка да се бие за партньори и територия, вие също ще намалите шансовете ѝ да се зарази с тези нелечими болести от други котки.

  • Намалява битките

Некастрираните мъжки котки са подтиквани от хормони да търсят партньори и да защитават територията си срещу натрапници. Така че две или повече некастрирани мъжки котки в едно домакинство могат да създадат проблеми. Битките са склонни да избухват, особено ако наблизо има разгонена котка. Като кастрирате вашите котки, вие ще намалите техните агресивни инстинкти.

  • Намалява риска от евентуално бягство на котката

Когато женските котки се разгонят, нейните хормони и инстинкти я подтикват да си намери партньор. И ако тя е единствената ви котка, тя ще се опита да избяга всеки път, когато отворите вратата. Не забравяйте, че мъжките също се ръководят от хормоните и инстинкта за чифтосване и ще се опитат да избягат по същата причина. И мъжките, и женските са изложени на риск от нараняване на открито, докато пресичат улици и се разхождат навън. Като кастрирате котката си, вие ще намалите тази страст към скитане и ще откриете, че те са щастливи да останат на безопасно и удобно място до вас на дивана.

котка при ветеринарСнимка: iStock

  • По-чист дом

Мъжките котки маркират с урината си върху вертикални повърхности, за да отбележат своята територия. И докато острата миризма на урината на некастрирана котка предупреждава другите мъжки, че наблизо има друг човек, който е заел района като своя територия, тя казва на женските, че чака възможността да се чифтосва с нея. Некастрирана мъжка котка във вашата къща може да създаде известни проблеми. Кастрацията на котка намалява или елиминира желанието за уриниране и дори и да го направят, ароматът трябва да е много по-мек.

Женските котки също отделят телесни течности, когато се разгонят. Тези течности също съдържат аромати, които предупреждават мъжките, че наблизо има плодородна женска. Като стерилизирате женската си котка, ще премахнете същия проблем.

Какво да очаквате от процедурата по кастриране или стерилизиране на котката

Ветеринарят на вашата котка ще препоръча оптималната възраст, на която тя трябва да бъде кастрирана. По принцип повечето ветеринари предпочитат да кастрират котка около възрастта на полова зрялост.

Оперативната кастрация се извършва във ветеринарен кабинет под обща анестезия. Вашият ветеринарен лекар ще ви обясни и ще ви даде конкретни инструкции за пред- и следоперативни грижи. Котката ви не трябва да приема вода или да се храни известно време преди процедурата.

котка при ветеринарСнимка: iStock

По време на операцията на вашата котка ще бъде дадена упойка, така че да не усеща или да осъзнава какво се случва. При мъжките котки се прави малък разрез на тестисите и те се отстраняват. Разрезът се затваря или с разтворими конци, или с хирургическо лепило. Мъжките котки обикновено могат да се приберат у дома с вас същата вечер, освен ако няма усложнения или специални притеснения. Ако е така, вашият ветеринарен лекар ще ви каже дали можете да вземете мъжката си котка същата вечер.

Женските котки имат по-голям разрез за отстраняване на яйчниците и/или матката. Тъй като това е по-голям разрез в коремната кухина, тя остава по-дълго в клиниката за наблюдение.

Някои ветеринари поставят на котката конусовидна яка или ръкав, който пасва около врата като фуния. Това предпазва вашия домашен любимец от това да хапе, драска или облизва мястото на операцията, докато зараства. Повечето котки не се нуждаят от специални лекарства или последващи грижи. Ако обаче вашият ветеринарен лекар иска да види котката ви отново след операцията, не забравяйте да я заведете навреме.

Ще бъде ли котката ми различна?

Вероятно не. След кастрация вашата котка ще се върне към стария си, игрив вид много бързо. Бъдете сигурни, че тя все още ще бъде същата котка, която винаги сте познавали и обичали.

Хранене на котки след кастрация

Някои котки наддават по-бързо след кастрация, така че е важно да се уверите, че котето се поддържа активно и се храни правилно. Попитайте ветеринарния си лекар за диета, която да ви препоръча. Обикновено котките преминават на храна за стерилизирани или кастрирани.

Ползите от кастрацията на котка далеч надхвърлят всички недостатъци. Да, може да е страшно да заведете любимия си домашен любимец за операция, но притесненията ви са малки и си заслужават, като вземете предвид по-високите рискове от нежелани котенца, бягство на открито и изпадане в проблеми с други животни. Ако още не сте го направили, говорете с вашия ветеринарен лекар за кастрация на вашата котка.

Виж още