Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

котка и риби Снимка: iStock

В сички сме запознати с многобройните плюсове от приемането на Омега-3, включително улесняване на подвижността на ставите, подобряване на външния вид на косата, кожата и ноктите. Едва ли сте изненадани, че тези добавки носят ползи и за домашните ни любимци.

Храненето на мъркащият ви приятел с пълноценна и балансирана диета, богата на Омега-3 мастни киселини е лесно, тъй като те се съдържат в редица храни.

Какви ползите от Омега-3 за вашия мъркащ приятел

Тези добавки, имат почти същите плюсове, поради които ги приемаме и ние, собствениците, като например:

  • Здрава кожа. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, което ги прави чудесен избор за котки, които страдат от алергии или суха кожа.
  • Блестяща козина. Тези вещества помагат за подобряване на цялостното здраве на козината на вашия мъркащ приятел. В допълнение, спомагат за по-малкото падане на козината, което намалява поглъщането ѝ когато мяукащите животни се почистват и съответно - възпрепятства образуването на космени топки в стомаха.
  • Здрави стави. Омега-3 намаляват възпалението в ставите, което може да бъде проблем за по-възрастните котки, които страдат от артрит. Рибеното масло би било чудесна добавка при по-възрастните мъркащи приятели, тъй като помага за „смазване” на ставите и по-грациозно и лесно придвижване и скачане, нещо от което гальовните домашни животни определено имат нужда!

Как котката ми да приема повече Омега-3 мастни киселини

По същия начин, по който и ние, хората можем да си ги набавяме - с храни, богати на тези вещества. Това прави нещата доста лесни, тъй като няма да е наложително да купувате допълнителни хранителни добавки. Някои риби като сьомга, скумрия или пъстърва са богати на Омега-3, така че бихте могли да храните редовно мъркащия си приятел с тях, в зависимост от това какво му харесва. Можете да проверите етикета на храната, където е упоменато количеството на Омега-3 мастни киселини или пък рибено масло.

Dogsandcats.bg

Тези вещества са полезни за мъркащите приятели, но винаги е добре да разговаряме с ветеринарния си лекар, когато не сме сигурни в нещо, тъй като той ще ни каже каква доза евентуално би била подходяща за домашния любимец.

Виж още