Као мани

Као мани Снимка: Istock

Други имена

Khao Manee, Khao Plort, Diamond Eye, White Gem, White Cat of Thailand

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 45 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Тайланд

История

Као мани е естествена порода, която се счита за древна. Една от най-ранните писмени препратки за породата се открива в книга с поезия за котки от 14-ти век, известна като Tamra Maew. Според книгата, тези представители имат ярки очи, ценени са от аристократите на тайландското общество и се смятат за свещени котки.

Тайланд е родното място на много и различни породи котки, като голяма част от тях са изчезнали. В Tamra Maew са включени около 20 породи котки, заедно с техните описания и илюстрации. Само пет от тях обаче, се срещат до днес. Това са Сиамските, Бирмански, Корат, и Konja (черна котка) и изцяло бялата Као мани. Според Tamra Maew някои котки носят късмет, а други - не. Као мани е един от представителите, които донасят късмет на собствениците си.

Тази порода е изключително рядка извън Тайланд. Първият представител е внесен в САЩ в края на 90-те години. Също така, това е една от най-скъпите котки в света.

Външен вид

Тези породи неслучайно се наричат White Gem или Diamond Eye Cat, заради поразителните очи, приличащи на бижута или диаманти. На цвят могат да бъдат зелени, сини или златни. Тези котки много често имат различен цвят очи – едно синьо и едно зелено или едно зелено и едно златисто око. Тялото на тези изящни същества е гъвкаво, мускулесто и атлетично. Козината е къса и фина и бяла на цвят. Тези приятели няма как да се родят с тъмни петна по козината.

Dogsandcats.bg

Характер

Као мани имат мигновено въздействие с царственото си излъчване и грациозни движения. Любопитни и интелигентни, те обичат хората и са привързани към стопаните си. С удоволствие се отдават на забавление и игра, след което лягат спокойно и се радват на човешката компания. Те са много социални и обичат да са центъра на вниманието. Као мани са интелигентни и палави. Също така са любознателни котки, които ще изследват всеки милиметър пространство. Вече се досещате, че тези приятели са енергични, така че имат нужда от стимули и забавление.

Известни са с това, че са доста приказливи, така че очаквайте мяукане и мъркане. Към непознати биха били по-срамежливи, но към семейството си са лоялни и много дружелюбни.

Здраве

Считат се за много здрава порода. Единственият им проблем е, че са склонни към глухота, поради бялата си козина и сините очи. Ако пък само едното им око е синьо – глухотата би била в ухото, което е от същата страна.

Грижа

Козината на тези красиви същества е много лесна за поддържане, тъй като е къса и не се заплита. Можете да я четкате веднъж или два пъти седмично. Къпането на няколко месеца също би направило козината още по-красива и лъскава.

Хранене

Тези приятели не изискват специални храни, а стандартната висококачествена котешка храна, богата на протеини. Както всички представители, след кастрация са склонни към напълняване, затова трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар относно порциите и вида храна.

Деца и домашни любимци

Те са много подходящи за малки деца и други домашни любимци, включително кучета. Тъй като са енергични, със сигурност ще са щастливи, ако си имат другарче.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още