Корат

Корат Снимка: Istock

Други имена

Korat, Si-sawat, Malet

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 38-46 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Тайланд

История

Корат е древна порода и фигурира в описанията и илюстрациите в книга с поезия за котки - Tamra Maew. Това е най-старият съществуващ документ за котки, което доказва древността на породата. Там котките Корат са описани като носещи късмет, с очи с цвят на нов ориз и козина с цвета на дъждовни облаци и сребро. За разлика от Сиамските котки, които са били предимно собственост на кралските особи, порадата Корат е била част от семействата на обикновените хора и се е приемала като талисман за късмет. Това е причината, поради която се наричат Si-Sawat, което означава цветът на семена от цветето sawat.

Котките Корат никога не са били продавани, а само подарявани в израз на уважение, чест и почит. При сключване на брак, на булките са били подарявани тези котки, за да им донесат щастие в брачния живот.

Други приказки свързват Корат с различни обичаи и церемонии за дъжд, който да подхрани оризовите култури. Не се знае доколко тези истории са истина, но те доказват почита на хората в Тайланд като едни от най-старите домашни мяукащи приятели. Породата е призната от Американската асоциация на котките (ACA) през 60-те години на миналия век.

Външен вид

Породата се отличава с буден външен вид и изящно тяло. Тези приятели са средни до малки по размер и имат нежни извивки. Срещат се само в един цвят – синьо с леко сребриста козина, който допринася за магическия им вид. Козината им е къса. Очите са зелени, кехлибарени и изразителни. На фона на малката сърцевидна глава изглеждат изключително големи.

Dogsandcats.bg

Характер

Тези котки са много интелигентни и по-спокойни от повечето представители. Все пак, ще намерят време да играят и да лудуват, но са много много щастливи и когато се гушкат в скута на стопаните си. Те могат да се привържат по-силно към един или двама човека от семейството и да прекарват повече време с тях. Могат да бъдат капризни или да подхождат със съмнение към непознати. Тъй като са социални, Коратът не е котка, която ще се радва да прекарва дълги периоди на деня сама. Ако работите от вкъщи или имате няколко домашни любимци (ако успее да се разбере с тях), котето ще е щастливо, но ако бъде оставено твърде дълго само – може да започне деструктивни поведения.

Здраве

Корат е здрава порода, която се появява естествено преди векове. Все пак, съществува генетично заболяване, което може да се наследи – ганглиозидоза тип GM1 или GM2. Това води до ензимен дефицит, засягащ нервната система и е фатално състояние. Хубавото е, че съществуват тестове, които да идентифицират заболяването и това почти води до неговото изчезване. Друга особеност при тях е, че тези приятели имат нисък процент мазнини, което ги прави по-чувствителни при анестезия. Ако Корат котката ви трябва да се подлага на медицински процедури, сред които кастриране, следва да се наблюдава действието на упойката, тъй като може да доведе до алергия или друго състояние.

Грижа

Котките Корат са лесни за поддържане, тъй като са късокосмести. Сресването веднъж седмично е напълно достатъчно за лъскавия вид на козината им. Тъй като цветът на козината е син – обикновено не пада твърде много, така че домът ви няма да е пълен с косми. Препоръчително е почистването на ушите и грижа за зъбите.

Хранене

Коратите не се нуждаят от специфична диета, а само от стандартната котешка храна богата на протеини. Както при всички котешки приятели достъпът до чиста вода или фонтани е задължителен.

Деца и домашни любимци

Тези котки обичат играта и са изключително нежни в компанията на деца. Подходящи са за големи семейства, тъй като ще се чувстват комфортно и няма да създават твърде много проблеми. Те приемат съжителството с други породи котки, но обичат да доминират. Йерархията е много важна за тях, така че е възможно и да не успеят да свикнат с друго животно, ако то също иска да доминира.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още