10 породи котки, които можете да откриете в бял цвят

бяла котка Снимка: iStock

П ородите мяукащи животни могат да се открият в голямо разнообразие от цветове и комбинации. Котките, които са изцяло бял цвят не се срещат толкова често, тъй като изискват специфичен ген, който скрива всеки друг възможен цвят и модел на козината.

Тези котки могат да имат къса или дълга козина и да бъдат от една порода или смесени. Те също са склонни да имат светли очи. Ако искате да осиновите една от тези поразителни котки, ето 10 породи, които можете да срещнете в бял цвят.

1. Американска късокосместа

Американските късокосмести са приятелски настроени, непринудени котки, които се могат да се открият в десетки цветове и модели - включително и бели. Тези мяукащи животни са склонни да се адаптират към различни ситуации, така че съжителството с тях няма да ви е проблемно. Те обичат да прекарват времето си с любимите си хора, но също така умеят да се забавляват с интерактивни играчки.

2. Девън Рекс

С големите си очи и изпъкнали скули, Девън Рекс има донякъде карикатурен външен вид. Неговата къса вълнообразна козина може да бъде в бяло, заедно с различни други цветове. Тези котки са склонни да бъдат активни и игриви. Техният приятелски характер често ги прави подходящи за семейства с деца и други домашни любимци.

Dogsandcats.bg

3. Као мани

Тези очарователни, редки котки имат поразителни очи, които често на цвят са различни - едно синьо и едно зелено или други вариации. Козината им е бяла, а като характер са любопитни, интелигентни и обичат хората.

бяла коткаСнимка: iStock

4. Мейн Куун

Известен със своята дебела и дълга козина, Мейн Куун може да се срещне в много комбинации от цветове и шарки, включително таби, костенурки, черни и други. Традиционно Мейн Куун са таби. Тези котки са склонни да бъдат приятелски настроени и спокойни. За повечето е лесно да се разбират с всички, включително деца, непознати и други домашни любимци. Те са много добър избор за хора, които обичат кучета, тъй като по характер споделят някои кучешки черти.

5. Ориенталска късокосместа

Стройните, атлетични Ориенталци може да се видят в много различни цветове, включително бело. Тези котки обикновено са доста жизнени, бъбриви, представителни и обичат вниманието. Някои могат да станат толкова привързани към любимите си хора, че може да им бъде много трудно да свикнат след загубата на член на семейството, например.

6. Персийска котка

Бялото се превърна в цвета на козината, който най-много се свързва с Персийците, въпреки че те могат да се видят в много различни други цветове и модели. Дългите им палта изискват доста висока поддръжка и ежедневно разресване, за да се премахнат заплитанията. Персийците обикновено са сладки, непринудени котки, които предпочитат тиха и предсказуема среда.      

7. Сиамска котка

Чисто белите Сиамски котки нямат класическите по-тъмни „точки“ по ушите, лицето, краката и опашката. Интересно е, че всички Сиамски котенца се раждат бели, но в последствие започват да потъмняват по крайниците - лицето, лапите и опашката. Тези котки обичат семействата си и предпочитат да бъдат център на внимание. Те също са доста гласови и ще уведомят хората си, когато искат нещо.

8. Сибирска котка

Силни и пъргави, Сибирците притежават три слоя гъста козина и се срещат в голямо разнообразие от цветове и модели. Дебелата им козина е сравнително лесна за поддръжка, изисква четкане няколко пъти седмично, въпреки че имат периоди на силно падане. Сибирците обичат приключенията, така че очаквайте те да се катерят из целия ви дом, докато играят и изследват.

9. Турска ангорска

бяла коткаСнимка: iStock

Турската ангора е естествена порода, която може да се проследи няколкостотин години назад в Турция. Тези котки обикновено се срещат като бели, но могат да се видят и в черно, синьо, червено и повече цветове и шарки. Те са склонни да бъдат енергични и напористи и се нуждаят от достатъчно интерактивна игра, за да бъдат щастливи.

10. Турски ван

Повечето представители и са предимно бели, но могат да имат и други цветове на лапите и опашката. Те обикновено са активни котки, които обичат да скачат, бягат и играят. И те са известни с това, че обичат да плуват. Повечето не обичат особено да бъдат държани, но оценяват да ги галят и да са близо до любимите си хора.

Белите котки са много красиви и изящни (както всички останали, разбира се) и, ако сте твърдо решени да се сдобиете с чисто бяла котка с изкряща козина - можете да опитате породите от този списък.

Вижте още:

8 породи котки, които обичат водата

12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

9 породи котки, които имат синя козина

Виж още