Сиамска котка

Сиамска котка Снимка: Istock

Други имена

Siamese, Meezer, Mese

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 29-36 см.

Тегло

4 - 5 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

Тайланд

История

Сиамските котки са едни от най-старите породи домашни котки, както и едни от най-популярните в цял свят. Предполага се, че тези приятели произхождат от Сиам (сега Тайланд), където са живели в дворци и храмове. Историята им е подобна на другите древни котки, обитавали същите георграфски ширини – Као мани, Корат и Бирманската котка. Те всички са били силно ценени като спътници на високопоставени особи и религиозни водачи, като са служили като пазители на скъпоценности в будистките храмове. Съществуват различни приказки и легенти как Сиамските котки са пазили човешките скъпоценности. Една от тях например, разказва, че тези гальовни приятели са охранявали скъпоценни пръстени, сложени на опашките им. За да не ги загубят, те са стискали края на опашките си здраво на кравайче и от там те са станали толкова нагънати и гъвкави. Тези котки са имали още една много важна функция – те са помогали на душите в плавното преминаване към отвъдното. Сиамските котки са описани и в Книгата с поезия за котки Tamra Maew.

Макар че Сиамските котки са били много ценни в родината си и рядко са показвани на външни лица. Около 1800г вече са внесени във Великобритания. За пръв път породата е показана в Европа на изложение за котки в Кристалния дворец в Лондон през 1871г. Поради леко кръстосаните си очи и извита опашка, първоначално не се приемат добре от журналистите, но въпреки това Сиамците стават много популярни във Великобритания точно заради необичайния си външен вид.

В началото на 1900 г. Сиамските котки започват да се появяват в изложби в Северна Америка и бързо си проправят път като една от най-популярните късокосмести котки в Северна Америка. Заради своята популярност, Сиамците са използвани в много съвременни породи котки, като например Оцикет, Хималайска, Бирманска, Ориенталска, Тонкинска, Балийска, и други.

Външен вид

Сиамката е основната порода за групата на сиамските породи, която включва Балийските и Ориенталските котки, които имат един и същ тип тяло, но са с различно оцветяване. Те са средни по размер с издължени линии на тялото, грациозни и стройни. Главата е дълга, с триъгълна форма. Ушите също са триъгълни. В Сиамските котки няма нищо закръглено. Жизнени, силни, мускулести, винаги в отлично физическо състояние. Козината им е къса, прилепнала към тялото, много лъскава и с фина на допир. Традиционните цветове са тюлен, шоколадов, син и люляк, разположени в окраска тип калърпойнт (colorpoint), която се характеризира със светъл цвят и тъмни крайници – лапи, глава или опашка. Една от най-специалните черти на породата са средно големите очи с формата на бадем, които могат да са леко кръстосани. Те винаги са яркосини и заедно с ушите и оцветяването в крайниците създават уникалния вид на породата.

Dogsandcats.bg

Характер

Тези котки са любвеобилни, предани, интуитивни и забележително интелигентни. Те са много социални и ориентирани към хората. Не обичат да остават сами, така че задължително трябва да имат компания, която, в повечето случаи, най-добре е да бъде друга Сиамска котка. Те са изключително игриви и могат да се забавляват с часове без да изпитат умора. Обичат топлите места и обикновено може да бъдат намерени сгушени под завивките, до парното или до всичко, което излъчва топлина. Отличителна черта е тяхната гласовитост и постоянното желание за водене на „разговор“. Те са доста чувствителни, така че могат да ви се разсърдят, ако усетят укор от ваша страна.

Здраве

Сиамските котки обикновено са здрави и може да живеят 15 и или повече години. Въпреки това, някои представители имат генетични проблеми, които са свързани с дългогодишното селективно развъждане. В някои Сиамски кръвни линии е установена наследствена чернодробна амилоидоза. Болестта кара неразтворим протеин, наречен амилоид, да се отлага в черния дроб, причинявайки лезии, дисфункция и евентуална чернодробна недостатъчност. Има случаи на дилатационна кардиомиопатия, увеличаване на сърдечния мускул, което намалява сърдечната функция. Някои Сиамски линии са склонни към натрупване на плаки, образуване на зъбен камък и гингивит, затова грижата за зъбите е важна. Сиамските котки се нуждаят от ежегодни ветеринарни прегледи, периодично почистване на зъбите от ветеринарен лекар и, ако котката ви го понася, редовно миене на зъбите с помощта на котешка паста и четка за зъби. Те са склонни да бъдат чувствителни към анестезия. Образуването на струвитни камъни в пикочния мехур се наблюдават по-често при тези породи. Представителите с кръстосани очи, могат да срещат проблеми със зрението си. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации, обезпаразитяване и прегледи.

Грижа

Късата козина на Сиамските котки се нуждае от малко грижи и е лесна за поддържане. Те свързват четката с обич и се радват да бъдат сресвани веднъж седмично. Можете също да премахнете падналите косми, като навлажните ръцете си с вода и погалите тялото на котките от главата до опашката. Очите и ушите също следва да се почистват редовно с помощта на влажна кърпа. Предвид, че са склонни към проблеми със зъбите, тяхната грижа също е много важна. Мийте зъбите на вашата Сиамска котка по препоръка на ветеринарния лекар.

Хранене

Сиамските котки нямат нужда от специфична храна. Стандартната висококачествена суха и мокра храна е достатъчна за тях. Както при всички котки – осигуряването на прясна вода е задължително.

Деца и домашни любимци

Сиамските котки обикновено са добри семейни домашни любимци, но имайте едно на ум с тях. Сравнение с повечето породи, може и да срещете някои трудности при запознаването им с други домашни любимци и евентуално свикването с тях. Препоръчително е децата да са по-големи, тъй като ще знаят как да се държат с тях и няма да играят грубо. Активният и социален Сиамец би могъл да заобича приятелски настроени кучета и други котки.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още