Нибелунг

Нибелунг Снимка: Istock

Други имена

Nebelung, Longhaired Russian Blue, Руска синя дългокосместа

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

13 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Историята на тези приятели започва когато късокосместа черна женска котка се кръстосва с черен дългокосмест котарак, носещ в себе си ангорски ген. В котилото се раждат три котета, като едно от тях е късокосместо, черно на цвят и се озовава при жена на име Кора Коб, която живее в Колорадо. Тя кръщава котето Елза. Тази котка се чифтосва с Руска синя, след което се раждат шест котета. От тях – само едно притежава дълга козина, което показва, че Елза и Руският син котарак са носители рецесивен ген за дълга козина. Коб кръщава котето Зигфрид, на любимото си произведение на Вагнер - Пръстенът на нибелунга (от немски – дете на тъмнината).

Коб е впечатлена от красотата и милия характер на котето Зигфрид, затова решава да разработи нова порода. В следващото котило на Елза се ражда женско дългокосместо коте, което носи името на героинята Брунхилда. Мъничето е красиво, много сладко и с копринена, сива козина.

Коб започва програма по разработването на порода с дълга, синя козина и мек характер, като чифтосва Зигфрид и Брунхилда. Раждат се три дългокосмести, сиви котета. Все пак, породата се оказва трудна за развъждане, тъй като гените за сив цвят и дълга козина са рецесивни. Коб се съветва със специалист по котешката генетика и член на на TICA, д-р Солвейг Пфлюгер. Създава се стандарт за породата, като тя се различава от Руската синя единствено по дължината на козината.

Породата е призната към края на 90-те години, но все още е доста рядка.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Котките Нибелунг са средни по размер, здрави, с дълго и мускулесто тяло. Козината им е средно дълга, гъста, задължително в син цвят, с блестящи сребристи крайчета. Опашката е с дълго и плътно окосмяване. Ушите са пропорционални, спрямо главата и са нейно естествено продължение. Очите са широко отворени и варират от жълто-зелено до плътно зелено.

Характер

Небелунгът има репутация на нежна, тиха и донякъде срамежлива котка. Въпреки това, тази плахост е насочена към непознати. Като цяло гостите ви дори могат да не видят вашата котка Нибелунг, тъй като тя ще се скрие като тъмнината, докато не си тръгнат.Тези представители са приятелски настроени към стопаните си, обичат да играят и да се катерят по високи места. Тези котки са чувствителни, не обичат да бъдат игнорирани и могат силно да се разсърдят, ако не им обърнете внимание. Могат дори да се стресират, ако разтълкуват действията ви като липса на любов. Те са интелигентни и се движат из къщата със завидна грация, така че с лекота ще заобикалят вещите ви, за да не ги бутнат.

Здраве

Като цяло се считат за здрави котки, но тъй като са относително нова порода, все още се правят изследвания относно наследствените заболявания. Те са известни и с дълголетието си, като не рядко се случва да достигнат осемнадесетгодишна възраст.

Грижа

Тези приятели не се нуждаят от твърде специални грижи, освен отдаденост и любов. Редовното разресване ще премахне възможността от сплитане и сплъстяване на козината.

Хранене

Котките Нибелунг са известни с това, че са капризни към храната си, но след като намерят това, което им харесва, лесно могат да напълнеят, затова следете теглото им. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Котките Нибелунг имат толерантен характер към децата, които се отнасят с тях с нежност и уважение. Могат да бъдат предпазливи към по-малките деца, които ги галят неумело. Винаги наблюдавайте много малките деца, когато искат да погалят котката. Породата приема други животни, включително кучета, стига да не бъдат преследвани или заплашвани от тях. Представяйте домашните любимци бавно и в контролирани условия, за да сте сигурни, че ще се научат да се разбират помежду си.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още