9 породи котки, които имат синя козина

сини котки Снимка: Pixabay

П ородите котки със син цвят имат доста интригуващ и завладяващ вид. Този цвят на козината се получава с разреждане на гена черен цвят и резултатът е красива козина с преливащи се нюанси на синьо и сиво. Любопитното е, че някои от породите в тази класация се срещат само и единствено в този син цвят - Руска синя котка, Шартрьо, Нибелунг и Корат, докато другите можете да ги откриете както в син, така и в други разцветки.

Британските късокосмести например, които няма как да пропуснем в тази класация, могат да бъдат както сини, така и бели, кремави, оранжеви или таби.

Котешките приятели със синя козина се срещат из цял свят, а цветовете им могат да имат различни нюанси - пепеляво, светлосиво, тъмносиво, а очите им най-често са зелени, жълти или медени. Дължината на козината е както къса, така е дълга.

И така, кои са тези пухкави приятели с красива сива козина?

Dogsandcats.bg

сини коткиСнимка: Pixabay

1. Руска синя котка

Както името предполага, тези гальовни животни могат да се открият само в този цвят. Те са много красиви и изящни представители с лъскава козина. Руските сини котки са късокосмести и много меки. Когато ги докоснете, козината им напомня на плюш. Тези приятели са добър избор за хора с алергии , тъй като излъчват ниски нива на алергени.

2. Шартрьо

Националната котка на Франция, която почти изчезва около Втората световна война, се разпознава веднага по синьо-сивата козина и големи, ярки очи. Плюшеното им палто е много плътно и водоустойчиво, което ги предпазва от студ или влага. По характер тези приятели са спокойни и обичат стопаните си, но понякога предпочитат да се оттеглят на тишина и да не бъдат закачани.

3. Нибелунг

Тези приятели много приличат на Руските сини, и всъщност с основание, тъй като са разработени именно от тези техни братовчеди. Изглеждат почти по същия начин, но тази порода е дългокосместа. Среща се само в различни нюанси на синьо и сиво. Те са интелигентни и любвеобвилни, но могат да бъдат и срамежливи, когато срещат нови хора.

4. Корат

Тези сиви приятели произхождат от Тайланд. По размер са малки до средни и се срещат само в сив или син цвят. Очите им са зелени и изразителни. По характер са социални, обичат да живеят с котешки другарчета и не обичат шума. Любопитното за тях е, че се привързват към един член на семейството, така че успех, дано това да сте вие!

5. Британска късокосместа

Когато чуем за котка със син или сив цвят, на повечето хора най-вероятно в съзнанието изплува Британецът, който е и много обичан и популярен в България. Синият цвят е само един от разновидностите му, но може би е най-популярният. По характер са много добри и известни мързеливци. Последното има своите положителни и отрицателни черни. От една страна можете да сте сигурни, че няма да направи пакост, но от друга страна - лентяйството при тези породи много бързо води до наднормено тегло и артрит.

6. Шотландка права котка и Шотландка клепоуха

сини коткиСнимка: Pixabay

Тези приятели официално са различни породи, но единствената разлика между тях са ушите - едните котета са с прави „нормални“ уши, а при другата - те са мънички и клепнали. Те често се раждат в едно котило, като на бебетата всички уши са прави, след което на част от котилото ушите започват да се сгъват. Тези домашни любимци приличат на Британците и също като тях могат да се срещат в различни цветове - синьо, таби, оранжево или светло.

7. Ориенталска късокосместа

Ориенталската късокосместа има палто в много цветове и шарки, така че това не е само и единствено синя порода котки. Тези чаровни приятели се разпознават по големите уши и стройното атлетично тяло. Те са много елегантни, грациозни и стройни. Ако искате активен домашен любимец - няма да сбъркате с тази порода.

8. Персийска котка

Една от най-разпространените породи в цял свят, логично, се среща в най-различни цветове, като синият е сред тях. Тези приятели имат плоски лица, светли очи и пухкава козина. По характер са спокойни и могат както да мързелуват, така и да си играят сами или със стопаните си.

9. Бурманска котка

Екзотичните бурманци се срещат в различни цветове, така че това не е порода, която задължително има само синьо кожухче. Тези симпатяги имат здраво и мускулесто тяло, което ги прави много ловки. Можете да предположите, че животът с такава котка би бил голямо забавление, тъй като тя е игрива и обича вниманието.

Това са породите котки, които се срещат по-често или винаги в син цвят. Това не значи, обаче че не можете да откриете Мейн куун, който е сив или пък друг представител от друга порода, който да няма подобен опушен нюанс. Образуването на цветовете на мяукащите приятели не винаги е точна наука, така че могат да съществуват десетки разнообразни цветове и породи. Разбира се, при някои котешки приятели няма изключения, като например Руската синя котка, която е горд собственик единствено на синя козина и нейните колеги, породите - Шартрьо, Нибелунг и Корат.

Вижте още:

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

Виж още