5 възможни причини, поради които котката ви се страхува от непознати

Уплашена котка Снимка: IStock

В сяка котка има своя индивидуална личност. Един мъркащ приятел може да обича непознати и да иска да бъде център на внимание всеки път, когато някой дойде във вашия дом. Друга котка може да избяга в най-затънтеното място на жилището, веднага щом чуе друг глас или усети различна миризма.

Ако вашият мъркащ спътник е от вторите, тогава със сигурност искате да научите какви са възможните причини за този страх у него, за да можете му помогнете и да направите срещите му с непознати по-малко стресиращи. 

1. Липса на социализация

Изплашена коткаСнимка: Istock

Една често срещана причина котката ви да се страхува от непознати е, че не е получила адекватна социализация, когато е била малка, а това е много важен процес, който може да се започне на възраст от 2 до 7 седмици. 

Dogsandcats.bg

Ако наскоро сте осиновили котка или сте го спасили от улиците, може да не знаете много за неговия произход. По-възрастните представители, които не са били добре социализирани, няма да имат опит, че трябва да бъдат уверени и спокойни около хората.

2. Нова среда

Ако току-що сте се преместили в нов дом и се чудите защо котката ви се крие и да е неспокойна, това може да е, защото все още не разбира къде се намира. Ново място означава, че вашата котка все още няма собствено пространство с нейните миризми, които да я успокояват, в случай не стрес. Това обикновено може да премине след известно време, когато котката ви обходи новото място и разпространи аромата си. 

3. Травматично минало

Котките могат да имат трудно минало, което може да отнеме много време за преодоляване, ако изобщо успеят. Някои котки са били третирани ужасно и в резултат на това, може да се страхуват от хората. Дори ако котката ви е преодоляла страха си достатъчно, за да ви се довери и обича, това чувство може  да е само към вас и тя да изпитва страх към непознати. 

4. Твърде шумно е

Мъркащите животни чуват много повече неща от нас, така че не е за изненада да се стряскат от нови хора във вашия дом, тъй като това означава, че ще бъде много по-шумно от обикновено. Още повече, когато гостите идват, те обикновено звънят или чукат на вратата, което допълнително ще стресне котката ви. 

5. Това е тяхната личност

Уплашена коткаСнимка: IStock

Някои котки, точно като хората, може да имат плахи характери. Има вероятност просто вашият мъркащ приятел да не е толкова социален и посещението на нови хора във вашия дом да не му харесва. В такава ситуация можете просто да се уверите, че той има свое пространство на закътано, тихо място, където да остане необезпокояван и в “свои води”. 

Може да е объркващо да видите вашата по принцип активна и социална котка да тича и да се скрие веднага щом звънецът на вратата звъни, но познаването на причините, поради които това се случва, може да ви помогне да помогнете на гальовния си спътник. Някои котки са срамежливи по природа и не искат да бъдат около непознати. Други са били малтретирани и тяхната травма им пречи да се доверят бързо на нови хора.

Когато знаете повече за това защо котката ви се страхува от непознати, можете да ѝ помогнете да се научи да преодолява страховете си, така че бъдещите посетители да бъдат по-малко страшни за нея. 

Виж още