Пикси боб

Пиксибоб Снимка: Istock

Други имена

Pixie-bob

Научно име

Felis catus

Размери

23-30 см. 33-43 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Съществуват множество противоречиви истории за произхода на породата Пикси боб. Всъщност, тя е домашна котка с мутация на опашката. Карол Ан Брюър, от щата Вашингтон, се счита за откривател на породата. В средата на 80-те години от котилото на котката ѝ се ражда първият Пикси боб – с открояващ се див вид и рижава козина и мъничка опашка. Брюър я нарича Пикси и, запленена от нейния вид, иска още такива котета, затова започва да ги кръстосва. В края на 80-те години Брюър написва първия стандарт на породата и я кръщава Пикси боб. В края на 90-те години породата придобива статут в Международната фелиноложка организация (TICA).

Външен вид

За разлика от породата Манкс, Пикси боб не се раждат напълно без опашка. При тях рядко се случва тя да бъде толкова къса, че котката да изглежда безопашата. Тези котки могат да имат опашки с различна дължина, а някои дори са с обикновени дълги опашки. Тялото им е мускулесто, с походка като на дива котка. Краката им са тежки и дълги. Лицата им имат формата на обърната круша, с месеста брадичка. Очите са средни по големина, а цветът им варира от златисто-кафяв до наситенозелен. Пикси боб може да бъдат както с къса, така и с дълга козина. Тя е изключително плътна и дебела, защото има голямо подкосмие. При някои е възможно да имат дълги косми по върховете на ушите, подобно на Рисовете.

Характер

Тези котки са любвеобилни и привързани към семейството си. Те са интелигентни, социални и любопитни. Игриви са, но без да бъдат разрушителни. В повечето случаи не са гласовити. Водят разговор със своите хора чрез тихо мяукане. За Пикси боб се казва, че има кучешки характер, така че тези приятели могат лесно да бъдат обучени да се разхождат на каишка. Тъй като са игриви – ще имат нужда от играчки, драскалки и задължителното – котешко дърво.

Здраве

Пикси боб като порода са относително здрави и не са склонни към много заболявания. Все пак, при тях могат да се появят общи заболявания като пробреми със сърцето или бъбреците.

Dogsandcats.bg

Грижа

Тъй като имат гъста козина, препоръчително е да се сресват два-три пъти седмично, за да се предотвратят заплитанията. Също така, тези приятели обичат да си похапват, така че трябва да следите порциите им и да ги поддържате в активна форма.

Хранене

Както споменахме, проблем, който може да възникне, е наднорменото тегло. Затова е изключително важно вашият Пикси боб да приема висококачествена балансирана храна. Препоръчително е постоянно да следите теглото и при нужда да се консултирате с ветеринар за въвеждането на диета.

Деца и домашни любимци

Пикси боб са сладки, мили, привързват се към цялото семейство и се разбират добре с всички. Някои от тях са общителни и с хора извън семейството, докато други се крият под леглото, когато идват непознати гости. Повечето обичат да са с хората и следват всеки член на семейството из къщата. Те също се радват на деца, които се отнасят добре и с нежност към тях. Обикновено се разбират и се наслаждават на играта с други, приятелски настроени, домашни любимци, стига да бъдат запознати с тях по правилния начин.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още