10 очарователни породи котки, които имат гъст пух в ушите си

норвежка горска котка Снимка: iStock

Н яма спор, че пухкавите котки с още по-пухкави уши от които излиза гъст пух ги прави пленителни и будещи възхищение у нас. Някои представители имат „допълнителни“ косъмчета на ушите си, които излизат от върха им подобно на дивите котки Каракал, Рис и това ги прави доста красиви.

Други пък нямат тези „издължаващи“ ушите косми, но пък имат много гъста козана там, която разбира се съвсем не служи за украса, а има много важна функция - да предпазва ушите от мръсотия и да улавя по-добре далечни звуци, които след това достигат до мозъка.

1. Мейн Куун

Мейн Куун е моментално разпознаваема котка поради огромния си размер и разбира се - големи уши, покрити с много пух и допълнителни косъмчета, които излизат от техните върхове. Мейн Кууните са добри, общуват лесно и са толкова интелигентни, че често се сравняват с кучета. В допълнение се комуникират чудесно с други котки или кучета, така че биха били добър другар за големи семейства.

2. Сибирска котка

Сибирска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Красивата Сибирска порода произхожда от далечни, мразовити части на Русия. Не е изненада, че тези мяукащи животни имат гъста козина, която ги предпазва от студа, а наред с това - щедро количество пух в ушите. Сибирските котки са изключително привързани и обичат да следват стопаните си из къщата. Те са достатъчно общителни, за да се насладят и на интеракция с непознати.

3. Норвежка горска котка

Тези гальовни животни са нежни и приятелски настроени към стопаните си. Както името подсказва - тези котки произхождат от горите на Норвегия, така че съвсем очаквано те обичат да прекарват време навън, катерейки се по дърветата. Дебелата им козина има мек и плътен подкосъм, за да ги топли, и водоустойчиво „покритие“, което ги предпазва от студ.

4. Турски ван

Турският ван е една от онези редки породи котки, които истински обичат водата! Те често имат бели палта с отличителни цветни окраски по главите, ушите и опашките. Тази порода е изключително атлетична и обича да прекарва време в игра, а ако има и къде да цапат във вода - още по-добре за тях. Те също така обичат да прекарват времето си на високо, така че се уверете, че сте им осигурили достатъчно възможности за катерене.

5. Бирманска котка

Тези приятели имат красиви, пухкави палта и очарователни бели лапи. Като характери, тези котки са тихи, дружелюбни и спокойни. От друга страна са доста умни и любопитни, така че може и да се забъркат в някоя каша у дома. Те имат привързан, но не прекалено взискателен характер и обичат да прекарват време с хората си, когато могат.

6. Американски Кърл

Американски кърлСнимка: iStock

Това е по-нова порода, която се появява след генетична мутация. Освен че имат пухкави уши, тези котки имат отличителен външен вид, тъй като ушите им са извити. Като характер са общителни и обичат хората. Също така са страхотни домашни любимци за семейства с деца или кучета и на драго сърце биха учили трикове заедно с четириногите си съквартиранти.

7. Пикси боб

Макар че имат леко див външен вид, тези котки са много мили и привързани към хората си. Те са игриви и не твърде изискващи, което ги прави подходящи за семейства с деца или други котки и кучета. Със сигурност ще предпочетат да прекарват времето си около вас.

8. Рагдол

Освен пухкави, тези приятели са спокойни котки, които са чудесен избор за семейства с деца. Те са много красиви и имат очарователни сини очи. В допълнение, те са толкова мили, че ще прекарат всяка минута сгушени в скута ви.

9. Ла Перм

Тези котки са редки, тъй като породата е все още нова. Характеризира се с къдравата козина, която се получава поради генетична мутация. Тези представители са малки на размер, пухкави и игриви. Обичат да прекарват време със собствениците си и ще се радват да изчакат, докато сте готови да им обърнете внимание. Ла Перм обичат да научават нови трикове, както и да излизат на каишка.

10. Хайлендър

ХайлендърСнимка: iStock

Тези красиви котки са взели малко от пустинния Рис и пухкавите уши на дивите котки. Често имат повече пръсти на лапите, което ги прави още по-любопитни. Макар че изглеждат диви, те са приятелски настроени, общителни, умни и социални домашни любимци, които с радост ще прекарат време със стопаните си.

Пухкавите котки често са предпочитани от много хора, тъй като са меки, а буйната им козина ги прави още по-величествени. Ако имат пухкави, големи уши - още по-добре!

Вижте още:

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

8 породи котки, които обичат водата

11 породи котки, които живеят дълго - част 2

Виж още