Серенгети

Серенгети Снимка: Istock

Други имена

Serengeti

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. см.

Тегло

4 - 7 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

САЩ

История

В средата на 90-те години на миналия век, Карън Саусман, професионален биолог, решава да създаде порода котки, която да наподобява външния вид на африканския Сервал. За разлика от породата Савана, котките Серенгети нямат кръвна връзка със Сервала. Те са разработени чрез кръстосване на Бенгалски и Ориенталски късокосмести котки. В момента тази нова порода се отглежда в САЩ, Великобритания, Европа, Австралия и Русия. Породата е регистрирана в Международната фелиноложка асоциация, но все още не е официално приета.

Външен вид

Серенгети са средни по размер, с дълги крака. Козината им е къса, прилепнала към тялото и копринена на допир. Цветът ѝ може да варира от жълто до златисто и е украсена с контрастиращи черни петна. Срещат се и в наситеночерен цвят, в сиво с черни петна и в сребристосиво с черни петна. Ушите им са изключително големи със заоблени връхчета. Очите са големи и кръгли, като могат да варират по цвят от златисто до кехлибарено.

Характер

Котките Серенгети са самоуверени и приятелски настроени. Ако попаднат в нова среда, могат да бъдат плахи и срамежливи, но след това се адаптират бързо. Те са много пъргави и активни. Обичат да се качват на високи места и се наслаждават на кросове из апартамента или къщата с пълна скорост! Ако имате такова коте у дома, задължително му осигурете котешко дърво, на което да може да се катери и забавлява. Когато не търчат напред-назад, те са любящи към стопаните си и обичат да прекарват време с тях. Също така са гласовити, така че ще резговарят оживено с вас.

Здраве

Серенгети са здрава порода. Все пак, това не означава, че трябва да неглижирате редовните прегледи при ветеринар.

Dogsandcats.bg

Грижа

Козината им е къса, така че се поддържа лесно. Необходимо е да се сресва веднъж седмично, за да се премахнат мъртвите косми. Поддържайте ноктите подкъсени, а при нужда почиствайте ушите. Както споменахме, тези котки много обичат да се катерят и да тичат, така че е важно да им е осигурено място. Ако жилището ви не е достатъчно голямо, може би тази порода не би била добър избор.

Хранене

Тъй като тези приятели са активни, могат да имат нужда от повечко храна, за да имат сили да тичат.  Все пак, с качествена суха и мокра котешка храна ще се чувстват прекрасно.

Деца и домашни любимци

Серенгети е добър избор за дома, ако вече имате деца. Тъй като тези приятели са енергични, със сигурност ще се чувстват комфортно в игрите с деца. Също така, ще се радват и да лудуват с други котки, с добър характер. Биха могли и да се разбират с кучета. Все пак, ранната социализация и плавното запознаване на двете животинчета са от ключово значение.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още