Ориенталска късокосместа

Ориенталска късокосместа Снимка: Istock

Други имена

Oriental cat, Oriental Shorthair

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 28-36 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Ориенталските котки са изкуствена порода, възникнала в Англия през 50-те години на миналия век. Имало е много развъдни програми за породата и затова са налице много разновидности. Тези очарователни котки възникват след кръстосване на Сиамски котки с Руска синя, Британска късокосместа, Абисинска или обикновена домашна котка. Ориенталските котки може да са както късокосмести, така и дългокосмести, в разнообразни цветове. Някои асоциации признават Ориенталската дългокосместа като отделна порода.

Породата е внесена в САЩ през 70-те години, където започват нови кръстосвания между Сиамски и Американски късокосмести. Това води до още разновидности в цвета. Важно е да се отбележи, че котките Хавана са отделна порода и се различават от кафявите Ориенталски котки.

Външен вид

Тези котки са много атлетични, тялото им е слабо с издължени пропорции. Общото впечатление, което оставят е, че са елегантни, стройни и грациозни. Шията им е дълга, а главата е с клиновидна форма със стеснена муцуна. Ушите са много големи с широка основа, напомнящи малко на прилеп. Очите са с формата на бадем, поставени под ъгъл, който следва линията на главата. Краката, включително пръстите, и опашката също са тънки и издължени. Козината може да е всякакъв цвят.

Характер

Ориенталските котки са от групата на Сиамските и също като тях са много общителни, интелигентни и игриви. Могат с часове да си играят в празна картонена кутия. Обичат да скачат, да се катерят по високите места в апартамента и да наблюдават стопаните си. Известни са със своята гласовитост и приказливост. Една част от тях са много социални, докато други се привързват само към един член от семейството и ги е страх от непознати хора. Обичат вниманието и в повечето случаи се радват на компанията на други домашни любимци. Искат винаги да са в центъра на събитията, така че в никакъв случай не ги игнорирайте. Те са перфектни за хора, които искат активен и забавен домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Здраве

Ориенталските късокосмести се считат за здрава порода. Все пак, възможно е да се появят проблеми като камъни в пикочния мехур, проблеми със сърцето, черния дроб и кривогледство.

Грижа

Ориенталската късокосместа котка има фина козина, която е лесна за поддръжка. Веднъж седмично я сресвайте с гребен и това би било достатъчно. За да премахнете мъртвите косми, може да навлажните ръцете си и да минете с тях по цялото тяло и опашката.

Тъй като Ориенталските котки имат големи уши - ще имат нужда от повече грижи. Препоръчително е да ги проверявате веднъж седмично и редовно да ги почиствате, за да предотвратите натрупването на мръсотия или мастни секрети.

Хранене

Ориенталските котки не се нуждаят от по-различно хранене от стандартната котешка суха и мокра храна. Лакомствата като награда са чудесен избор, а достъпът до прясна и чиста вода е задължителен както при всички.

Деца и домашни любимци

Ориенталските котки обичат вниманието и в повечето случаи е препоръчително да не са единствена котка в дома. Те се справят добре с деца, други котки и кучета, защото обичат разнообразието и суматохата.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още