Бенгалска котка

Бенгалска котка Снимка: Istock

Други имена

Bengal cat

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 36-46 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Любителите на котки няма как да не се възхищават на дивите такива. Е, Бенгалската котка носи дивото в себе си и това си личи от външния ѝ вид, който няма как да се сбърка, тъй като прилича на малък леопард. Този изящен приятел се появява след кръстосване на домашна котка с азиатска леопардова котка (Prionailurus bengalensis). Името на Бенгалците идва и точно от латинското име на дивия представител.

Въпреки че кръстоските между азиатски леопардови котки и домашните представители се случват още през 1800г, Бенгалската порода се появява официално към средата на миналия век.

Историята на тези диви симпатяги разказва за селекционер на име Джийн Мил от Калифорния, която купува от магазин Бенгалска котка. Скоро след това решава, че леопардовата ѝ котка има нужда от приятел и се сдобива с домашна черна мъжка котка. За нейна изненада, двете животинчета се кръстосват и се раждат петнисти бебета. От тях обаче оцелява само едно женско коте хибрид. Джийн се свързва с местния университет по ветеринарна медицина, за да попита как трябва да отглежда хибридното коте и какво да очаква от него. От там я успокояват, че то най-вероятно е стерилно. Оказва се обаче, че не е така, тъй като то се чифтосва с баща си в по-късен момент и се раждат две котета.

От тук се появява възможността за създаване на кръстосана порода порода на леопардовите котки, която да е безопасна, опитомена и разпространена на американския пазар. Има няколко препятствия пред това начинание – дивият темперамент на хибридните котки и стерилността на мъжките представители (което е типично за хибридните котки), така че те могат да се разпространяват само чрез женските, а което малко забавя процеса. Първите котета са много тревожни, нервни и непредсказуеми, тъй като дивото в тях доминира. С течение на поколенията характерът на тези приятели става по-мек.

Dogsandcats.bg

Около 1985г породата вече е развита като домашна и няма притеснения за дивия характер на тези приятели. Домашните Бенгалски котки не представляват опасност за никого в домакинството, а поради екзотичния си вид, това бързо се превръща в една от най-популярните породи в света!

Външен вид

Бенгалските котки са средни до големи, като мъжките са с по-голям размер от женските. Тялото им е мускулесто и атлетично. Въпреки че тежат приблизително колкото „стандартна“ домашна котка, те са по-големи по размер и много по-мускулести. Дългите им крака ги правят отлични катерачи, така че ако имате такова коте у дома – бъдете сигурни, че ще се качи навсякъде където поиска.

Широкият нос, дългите мустаци и големи овални, почти кръгли очи, разположени на малката им глава засилват дивия външен вид. Козината е плътна, много мека и копринена. Обикновено е къса, като се среща предимно в два вида окраска – петниста или мраморна. Петнистата наподобява леопардовата като се отличава с различни по големина петна и розетки. Мраморната окраска е изградена хоризонтални и диагонални дебели линии, минаващи по дължината на цялото тяло. Най-често срещаният цвят е кафяв и черен таби. Нюансите могат да бъдат златист, бронзов, меден или махагонов с наситени кафяви до интензивни черни петна или линии. Също така се срещат и по-светли оцветявания в нюансите – кремаво или почти бял със светло до тъмно кафяви петна или линии. Цветът на очите е варира в синьо, зелено, златисто и други.

Характер

Ако искате котката ви да стои мирно и да прилича повече на възглавница, то тогава тази порода не е подходяща за вас. Бенгалските котки са изключително активни и искат да бъдат винаги нависоко! Те обичат природата, гледат любопитно през прозореца и постоянно искат да играят, преследват и да се катерят. Можете преспокойно да ги разхождате навън, стига да ги обучите добре и от малки. Много се радват на водата, така че може да си вземат душ с вас. Винаги искат да са близо до хората и да наблюдават действията им. Те се справят чудесно с деца, котки и други кучета, но е много важно да ги срещнете в ранна възраст. Ако се опитате да представите нов домашен любимец на възрастен Бенгалец, може да бъде предизвикателство. Поради високата си активност, тези породи се препоръчват за опитни котешки родители.

Здраве

Бенгалците са сравнително здрава порода. Въпреки това, както всички представители, няколко здравословни състояния, които могат да се появят:

  • Сърдечно заболяване.
  • Проблеми с очите, което може да доведе до слепота.
  • Анестетични алергии, така че трябва да бъдат наблюдавани при всякакви операции, включително и кастриране.

Грижа

Грижата за психическото им здраве е по-голямото предизвикателство отколкото козината. Тъй като са късокосмести, тези приятели не изискват твърде много грижи, освен разресване от време на време, за да се премахне мъртвата козина. Организирането на тяхното забавление обаче е наистина много важна част от грижите. Те са много интелигентни и имат нужда от непрестанно ангажиране – разходки навън, пътешествия с кола, игра с вода, катерене и каквото успеете да измислите и котката ви харесва. Вече можете да предположите, че трябва да се запасите с голям брой играчки, за да не им е скучно.

Хранене

Подобно на всяка котка, Бенгалците също се нуждаят от подходящи протеини и хранителни вещества. Собствениците трябва да са наясно, както с качеството, така и с количеството храна, която домашните любимци приемат. След кастрация тези приятели имат склонност към наднормено тегло, което е съвсем нормално за всички от това семейство. Тъй като са много активни и не стоят на едно място, може и да се нуждаят от повече храна, за да съберат сили за следващото приключение!

Деца и домашни любимци

Бенгалските котки обикновено са уверени, любопитни и всеотдайни другари. Важно е да не бъдат оставяни у дома сами за дълги периоди от време. Най-добре е да съжителстват с друга котка или малко куче, за да им правят компания. Стига да са възпитани подходящо, биха могли да бъдат весела компания и за децата.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още