Савана

Савана Снимка: Istock

Други имена

Savannah Cat

Научно име

Felis catus

Размери

33-38 см. 51-56 см.

Тегло

5 - 11 кг.

Живот

12 - 20 г.

Произход

САЩ

История

Само по външния вид на тези прекрасни котки се разбира, че в тях има нещо диво. Всъщност, тези изящни животни се появяват пред 80-те години. Първото коте Савана е хибрид между женска домашна котка и дивата котка Сервал. Малкото съчетава чертите и на двамата си родители. Необичайната кръстоска става популярна сред развъдниците и породата започва да се разработва през 90-те години. През 2001г Международната фелиноложка организация (TICA) регистрира новата порода, а по-късно вече има и шампионски статус.

Външен вид

Котката Савана много прилича много на единя от своите диви родители – африканската котка Сервал, но е по-малка на ръст. Все пак е също толкова елегантна колкото него! Тя е по-висока от обикновените породи котки и стройна, с много дълги крака и врат. Всъщност, приема се, че Саваната е най-голямата домашна котка. Ушите ѝ са големи и широки. Опашката ѝ е дебела и средна по дължина. Очите й са със специфична форма, плоски в горната част. Външният ѝ вид е необичаен, леко див, а козината ѝ е къса, украсена с прекрасни тъмни петна.

Характер

Котката Савана е изключително активна. Тя има нужда от постоянно общуване и взаимодействие със стопанина си, с друга котка или куче. Привързва се по свой начин към семейството си. Отличителна нейна черта е любопитството, затова търси приключения при всяка възможност. Много голяма част от тези котки обичат да играят във вода. Лесно могат да бъдат научени да се разхождат на каишка, така че можете да си имате необичаен котешки другар за разходки. Те много обичат да скачат и няма да се изненадате, ако ви кажем, че тези приятели са отлични във високите скокове, така че често можете да ги откриете по високите шкафове. Саваните имат репутацията на приказливи котки, така че ще мяукат силно за всяко нещо. Относно непознати могат да бъдат подозрителни, но подобно на кучетата, те са много лоялни към стопаните си.

Тъй като са много енергични, не са подходящи за заети хора, които почти не се прибират у дома. Саваните ще се чувстват прекрасно в семейство, с много хора и други животни, с които да могат да се забавляват.

Dogsandcats.bg

Здраве

Някои от срещаните заболявания при тези котки са дефицит на ензима пируват киназа и прогресивна атрофия на ретината. Все пак, редовните посещения при ветеринар са достатъчни, за да може да реагирате, в случай на нужда.

Грижа

Козината на Саваните е къса, което я прави лесна за поддържане. Разресване от време на време е напълно достатъчно, за да бъде козината им красива и лъскава. Подобно на другите породи, тези приятели се нуждаят от почистване на ушите и зъбите.

Хранене

Саваните са активна порода и трябва да се хранят с висококачествена храна, която да задоволи хранителните им нужди. Кастрираните женски котки понякога са склонни да наддават тегло, така че трябва да бъдат следени. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Тези котки са активни и социални, което ги прави добър избор за семейства с големи деца и приятелски настроени кучета. Добре би било котката Савана да има за компания друга котка или куче, ако ежедневието ви налага да отсъствате за дълго време през деня. Разбират се с други породи котки, които имат сходно на тяхното поведение, като например Абисински, Сиамски или Ориенталски, или с по-спокойни породи като Мейн куун или Рагдол. Голяма част от тях се разбират много добре с кучета, ако са отгледани заедно. Савана не е подходяща за съвместно отглеждане с малки животни като птици, мишки, хамстери, рибки и др., защото е много добър ловец. 

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още