Сомали

Сомали Снимка: Istock

Други имена

Somali, Fox cat, Long-haired Abyssinian

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 28-36 см.

Тегло

4 - 5 кг.

Живот

10 - 19 г.

Произход

Сомалия

История

Породата Сомали, всъщност, е същата като Абисинската – единствената разлика е, че Сомали са дългокосмести. Този впечатляващ дългокосмест потомък на Абисинската котка, е кръстен на Сомалия, която граничи с Етиопия, бивша Абисиния, като по този начин се отразява връзката между двете породи. Истинският им произход се губи в многото различни истории. Една от най-романтичните е тази, която разказва, че е пряк потомък на свещената котка на Древен Египет, наричайки я котката от Синия Нил.

Последни генетични изследвания сочат, че Абисинската и котката Сомали имат общо с котките от крайбрежната зона на Бенгалския залив в Индия. Неоспорим факт е, че породата е усъвършенствана във Великобритания. В Съединените щати за пръв път се среща в началото на 20-ти век. През 70-те години Сомалийските котки печелят статут на шампион в Асоциацията на любителите на котки.

Външен вид

Отличителна черта на породата е дългата козина, която е много мека и фина на допир. Очите са големи, с форма на бадем, изразителни и богато оцветени – варират в цвета от златни, кехлибарени до зелени. Заобиколени са с тъмна окраска (очна линия), която след това е обградена от по-светъл цвят. Муцуната е заоблена, без да е заострена или притисната. Породата се среща в две подразделения спрямо оцветяването: традиционно и сребърно. Традиционните цветове включват рижав, канела, шоколад и смесено синьо и люляково. Сребърните цветове включват черно-сребърно, канелено-сребърно, шоколадово-сребърно и смесено синьо-сребърно, светло-сребристо и люляково-сребърно.

Характер

Тези котки са активни и пъргави. Те са силно привързани и обичат общуването със своите собственици. Любопитството им ги кара да изследват всяко кътче на дома. Високите места са им любими, защото от там могат да наблюдават всичко. Най-щастливи са в компания, прекарвайки времето си в игра. Като цяло тези приятели не са подходящи за хора, които искат тиха и спяща по цял ден котка. Сомалийските котки не са много послушни и са винаги в движение. Би било добре да измисляте интересни и нови игри за тях, както и да инвестирате в пъзели и играчки, които стимулират мозъка им, защото тези приятели са доста умни. Можете да предположите, че са прекрасни катерачи, така че ще изследват всички места в дома ви, дори и да са на голяма височина.

Dogsandcats.bg

Здраве

Котките Сомали са склонни към плаки, натрупване на зъбен камък и гингивит. Ако не се лекува може да доведе до стоматологично заболяване пародонтит и до загуба на зъби. В някои представители на породата е открита бъбречна амилоидоза, наследствено заболяване, което може да доведе до бъбречна недостатъчност.  Други възможни заболявания са дефицит на пируват киназа, прогресивна атрофия на ретината, и пателарна луксация.

Грижа

Дългата и фина козина на тези гальовни приятели може да ви се стори малко предизвикателство, тъй като е склонна да пада през летните месеци, когато Сомалийските котки заменят зимното си палто. За да ги улесните, можете да ги разресвате няколко пъти в седмицата, като през по-хладните месеци най-вероятно ще трябва да го правите по-често, защото тогава котките Сомали „отглеждат“ дългата си козина. Тъй като са склонни да имат проблеми със зъбите, поговорете с ветеринарния си лекар за подходяща паста и четка за зъби, както и честота на тяхното миене.

Хранене

Сомалийските котки са активни и с добър апетит. Склонни са към преяждане, така че е препоръчително да им давате храна по график – два пъти дневно. Нуждаят от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества. Лакомствата са разрешени, но не в големи количества. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода

Деца и домашни любимци

Котките Сомали са много игриви, забавни и са отличен приятел за енергични деца. Тези котки са достатъчно умни, за да избягват по-малките деца, които все още не могат да преценят как да се държат с животните. Тази порода котки са много добри другари, готови да се учат, което ги прави по-податливи на обучение от останалите породи. Децата, които са също любознателни и палави, се привързват към тях и с радост споделят забавните им лудории. Обикновено се разбират с други, приятелски настроени домашни любимци.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още