10 породи котки, които са подходящи за стопани без опит

Рагдол Снимка: IStock

С ъс сигурност можем да потвърдим, че ежедневието ни е много по-забавно и разнообразно с мъркащ домашен любимец наоколо. Макар и понякога да имаме трудни моменти, защото пакостливата ни котка е направила беля, тези неща често остават забравени, след като чуем животинчето да мърка до нас през нощта, сгушило се в краката ни. 

Ако сте се решили на стъпката да се сдобиете с мяукащ домашен любимец за първи път, в тази статия ще ви представим с писък с породи котки, които са мили по характер и лесни за поддържане, което ги прави чудесни за неопитни котешки стопани. 

1. Рагдол

Рагдол е сравнително голяма на размер и здрава порода котки, а те са известни като най-добрата комбинация от спокойствие и умерена игривост. Те са едни от най-добрите котки за семейства, освен това са много общителни и сладки. Имат големи сини очи и гъста, копринена средно дълга козина.

2. Мейн Куун

Това е най-голямата порода опитомени котки. Те са много приятелски настроени и игриви, но интелигентни мяукащи животни. Ако сте свикнали да имате куче в семейството, това би била най-добрата котешка алтернатива от всички котки в този списък.

Dogsandcats.bg

3. Американска късокосместа

Въпреки че Американските късокосмести котки са средно големи, те са с много дебели кости, мускулести и тежки. Този тип котки имат закръглен външен вид, но са невероятно лесни за поддържане и спокойни по характер. Тази котка не изисква много внимание от семейството и се препоръчва за заети семейства, тъй като може да се забавлява сами с часове наред.

4. Абисинска котка

Абисинска коткаСнимка: IStock

Ако искате котка, която е игрива в зряла възраст, Абисинците са подходящи. Обичлива, интелигентна, лоялна и всеотдайна, тази котка е перфектният космат приятел. Те са невероятно привързани и обичат да бъдат с хората си. Те са идеалното допълнение към всяка семейна обстановка и биха се вписали безпроблемно у дома. 

5. Бирманска котка

Тези пухкави, красиви котки са известни с пухкавата козина и красивите сини очи. Интересното е, че всички Бирмански котки се раждат изцяло бели, преди да променят  цвета си. Това са мили и спокойни котки, което ги прави чудесни за неопитни стопани. 

6. Сомали

Подобно на Абисинската котка, Сомалийците са умерено палави и обичат да играят. Те са атлетични и мускулести, но изненадващо грациозни. Те са относително спокойни и не мяукат твърде силно. Също така са едни от котките с малко по-висока поддръжка в този списък, но само защото тяхната великолепна козина изисква редовно сресване. 

7. Британска късокосместа котка

Тези мъркащи приятели са едни от най-известните и обичани породи по цял свят, избор на много стопани. Те не изискват твърде много грижи за козината, но трябва стриктно да следите порциите им, тъй като тези пухкави котки са доста мързеливи и са склонни да напълняват. Затова трябва да ги насърчавате да играят. 

8. Шотландска клепоуха 

Шотландска клепоухаСнимка: IStock

Наречени така заради сладките си сгънати уши, тези котки са чувствителни и скромни. Те се нуждаят от компания и биха искали котешки брат или сестра да им правят компания. Ако търсите котка, която можете да разглезите, тази порода би била чудесен избор, тъй като те са най-привързаните в този списък. Те също са фантастичен избор за забавление на децата, тъй като са активна порода, но не прекалено. 

9. Персийска котка

Порода с по-дълъг косъм, Персийката е друга мускулеста, но много очарователна котка. Те винаги са били много популярни и са зашеметяващи мъркащи спътници. Поради дългата си коса, те ще се нуждаят от ежедневно ресане и затова не са най-добрият избор за собственици, които винаги са в движение, но дори и за неопитни стопани не биха представлявали трудност. Просто трябва да изградите рутина да ги сресвате редовно. 

10. Екзотична късокосместа

Подобна на Персийската котка, Екзотичната късокосместа порода се различава по това, че е късокосместа версия. Ако харесвате всичко в Персийската котка, но сте загрижени за ежедневните грижи, тази порода е вариантът за вас.

Котките са склонни да живеят около 10 до 15 години. Затова е важно да ги проучите, преди да решите коя порода е най-подходяща за вас и нуждите на вашето семейство. Като нови собственици, най-добър вариант за вас би бил котка, която е спокойно по характер, но умерено игрива. 

Вижте още:

8 породи котки, които могат да бъдат агресивни

10 от най-неподходящите породи котки за неопитни стопани

Виж още