Абисинска котка

Абисинска котка порода Снимка: Istock

Други имена

Abyssinian, Abys, Bunny cat

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-41 см.

Тегло

2 - 5 кг.

Живот

9 - 16 г.

Произход

Етиопия/Великобритания

История

Абисинската котка е една от най-старите породи в света, но истинският ѝ произход се губи в многото различни истории за нея. Според някои източници, тази порода е донесена в Европа от Етиопия (преди Абисиня), откъдето най-вероятно идва името. Тази история гласи, че британски войници са донесли Абисинска порода котка на име Зула със себе си в Англия. Няма доказателства обаче, които да потвърдят, че котката Зула е била тази порода, така че дали днешните Абисински котки се свързват с нея – не можем да знаем със сигурност.

Според друг източник, породата е пряк потомък на свещените котки в Древен Египет, тъй като прилича на котките, изобразени в египетските стенописи. Тази история също звучи правдоподобно, тъй като няма спор, че Абисинците са толкова изящни на външен вид, че изглеждат сякаш току що са излезли от египетска рисунка или скулптора.

Според последни генетични изследвания, в Бенгалския залив на Индия са открити котки, които се идентифицират като потенциални предшественици на Абисинците. Откъдето и да се появява породата, няма спор, че тя е усъвършенствана във Великобритания и според някои класации, това е родината на Абисинската порода.

Външен вид

Абисинците са стройни, гъвкави и грациозни. Имат фини кости, а на размер са средни. Мускулатурата им е завидно добре развита, което ги прави отлични катерачи и създатели на бели. Тези приятели имат дълги тънки крака, което придава изящност на външния им вид. Ушите им са сравнително големи и заострени, които придават вид на тези котки сякаш винаги бдят и слушат какво се случва около тях. Абисинците се радват на големи, блестящи и изразителни очи, в които имате чувството че потъвате. На цвят могат да бъдат златисти, зелени, лешникови или медни, в зависимост какъв е цветът на козината. Като стана дума за козина - тези пакостници имат мека, копринена и еластична козина с блясък. Дължината е средна, а цветовете преливат между червено, канелено, синьо, кафяво или сребристо.

Dogsandcats.bg

Характер

Абисинските котки са известни със своето любопитство и енергичност. Те са палави и смели, обичат да изследват високите кътчета в дома. Въпреки, че за тях не е типично да се сгушват в скута, те са привързани към стопаните си и с интерес ги следват навсякъде в дома. Мъркат, когато искат храна или по време на вечеря. Щастливи са в компанията на хората и са безкрайно игриви. Те са много интелигентни, така че ако имате у дома такъв представител – уверете се, че има достатъчно играчки и катерушки, иначе ще му бъде скучно и ще търси сам забавление с вещите ви. Те са изключително социални, но не обичат много да споделят вниманието с други котки.

Абисинска коткаСнимка: iStock

Здраве

При тези приятели могат да се появят проблеми със зъбите. Склонни са към образуване на плаки, натрупване на зъбен камък, гингивит (по-леко възпаление на венците), което би могло да прерасне и в пародонтит. Ако не се вземат мерки навреме, това може да доведе до загуба на зъби.

В някои представители на породата е открита бъбречна амилоидоза, което е наследствено заболяване и може да доведе до бъбречна недостатъчност. Други възможни заболявания са PK-Def или дефицит на пируват киназа, което е форма на анемия и може да доведе и до други проблеми с кръвта. Други здравословни проблеми към които, Абисинците са предразположени са проблеми с ретината, PRA (прогресивна атрофия на ретината, което дори може да доведе до трайна слепота), синдром на котешката хиперестезия и ортопедично заболяване пателарна луксация.

Грижа

Абисинската котка не е трудна за отглеждане. Тя има лесна за поддържане козина, тъй като е късокосместа и не оставя много косми след себе си. Разресването с четка е необходимо веднъж седмично, за да се премахнат мъртвите косми. Препоръчително е периодично разтриване с влажна кърпа, което ще запази козината лъскава и в добро състояние. Къпането е само при нужда, въпреки че ако го правите – винаги е добре да научите котето на този ритуал от малко. След банята е достатъчно да го подсушите с кърпа и да оставите козината да изсъхне сама. Също така е добре в ранна възраст зъбите да се измиват редовно с одобрена от ветеринар паста за зъби, тъй като породата е склонна към образуване на зъбен камък, гингивит и пародонтит.

Хранене

Абисинските котки не са капризни на храна, доколкото това може да се каже за котка. Предопъчително е да я храните стандартно с висококачествена котешка храна.

Деца и домашни любимци

Абисинските котки са много игриви и забавни, отличен приятел за енергични деца. Тази порода котки са много добри другари, готови да се учат и са по-възприемчиви от повечето породи. Любимото им забавление е катеренето и изследването на високите кътчета в дома. Децата, които са също любознателни и палави, се привързват към тях и с радост споделят забавните им лудории.

Вижте още:

12 породи котки, които обичат разходките навън

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още