Тойгър

Тойгър Снимка: Istock

Други имена

Toyger

Научно име

Felis catus

Размери

22-33 см. 50-60 см.

Тегло

5 - 7 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Може да се каже, че всеки любител на котки се прехласва по големите диви представители – лъвове, тигри, пантери и т.н. – и всеки тайно мечтае да има досег до такова царствено животно. Разбира се, това е невъзможно, затова развъдниците намират начин донякъде да го постигнат – като правят опити за създаване на домашна котка, която напомня на големите им, диви братовчеди. Бенгалската котка, Серенгети и Савана са живи примери за това. Е, породата Тойгър е вдъхновена от тигрите. В края на 80-те години селекционерът Джуди Съгдън разработва породата. Тя кръстосва домашна котка на райета с Бенгалска. Резултатът са котенца, чиито външен вид наподобява много на този на тигъра. Заедно с други селекционери, Джуди продължава работата по усъвършенстване на породата и през 2007г тя е призната от Международната фелиноложка организация (TICA).

Външен вид

Тези котки са средни по размер, с мускулесто и издължено тяло и високи рамене. Движенията и походката й приличат на тези на големите диви котки. Окосмяването й е късо с уникална окраска – на тъмни ивици или заоблени розетки. Главата е закръглена, с формата на сърце. Както при тигрите, тъмните маркировки са на ярко оранжев фон. При всяка котка окраската е уникална, подобно на пръстовите отпечатъци при хората.

Характер

Тойгър са спокойни и приятелски настроени котки, които се радват да бъдат с хората. Те са особено интелигентни, което ги прави лесни за обучение – да ходят на каишка, например, или да си донесат играчката. За разлика от Бенгалците, тези котки са доста по-умиротворени и в тях няма нищо диво, освен външния вид. Дори и да не са толкова активни, Тойгърите също обичат забавленията и с радост играят със стопаните си и ще прекарват колкото се може повече време с вас.

Здраве

Породата Тойгър се приема за здрава порода. При някои от тях е възможна появата на хипертрофична кардиомиопатия, така че е добре периодично да се изследва сърдечното им здраве. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Dogsandcats.bg

Грижа

Козината им е къса и гладка, което я прави лесна за поддържане. Необходимо е да я сресвате веднъж седмично, за да премахнете мъртвите косми. Когато сменят козината си е необходимо всекидневно сресване.

Хранене

Тойгърите се нуждаят от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества. Може да се съчетае консервирана и суха храна на гранули. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Котките Тойгър са спокойни и игриви, което ги прави чудесен избор за семейства с деца. Те се разбират добре с други домашни любимци. Те обикновено се адаптират добре, когато се запознават с други домашни любимци и деца.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още