4 проблема със здравето, към които са предразположени котките Тойгър

Тойгър Снимка: IStock

Т ези малки тигри превземат света и бързо очароват любителите на котки с дивия си външен вид. Те са невероятно красиви и мечта на много хора да бъдат техен домашен любимец. Ако се интересувате от породата Тойгър е добре да познавате общото им здравословно състояие и към кои болести са предразположени, за да можете да реагирате веднага, в случай на нужда. 

За щастие има само един известен проблем, специфичен за породата Тойгър, а останалите са заболявания, от които могат да страдат всички котки. Нека научим повече!

1. Сърдечен шум

Шумовете на сърцето могат да бъдат напълно безобидни или невероятно опасни, в зависимост от вида на шума. Различните шумове могат да варират по тежест и са класифицирани по скала от ветеринарните лекари. Някои шумове са много фини, но по-тежките могат да станат изключително опасни. 

Лечението на сърдечните шумове зависи от основната причина. Някои котки ще изискват наблюдение, докато други може да се нуждаят от подробен план за грижа.

Dogsandcats.bg

2. Зъбни заболявания

ТойгърСнимка: IStock

Зъбната хигиена е аспект, който понякога се пренебрегва от собствениците на котки. В края на краищата, те са толкова хигиенични спретнати, че можем да предположим, че котките нямат нужда от помощ. Но точно като нас, котките се нуждаят от отстраняване на плаката от зъбите си по препоръка на ветеринарен лекар.

3. Пробреми с бъбреците

Това е състояние, което може да се появи при почти всички котки, независимо от породата. Основен проблем при всяко бъбречно заболяване е, че отнема доста време, за да се появят симптомите. Това означава, че котката ви може да е болна известно време, преди да забележите уликите. Най-сигурният начин, по който можете да се осведомите скоро за евентуален проблем е рутинните прегледи при ветеринар. 

4. Затлъстяване

Разбира се, пълничките котки са сладки - особено пухкавите малки мини тигри. Но реалността е, че затлъстяването е истински проблем сред гальовните животни. Излишните килограми могат да доведат до широк спектър от здравословни проблеми, включително диабет и съкратена продължителност на живота.

Вие познавате котката си по-добре от всеки друг. Това означава, че всичко странно, което се случва с мъркащия домашен любимец ще ви направи впечатление. Колкото повече знаем за породата и индивидуалните характеристики на нашата котка - толкова по-добре. 

Виж още