Проблеми със здравето, характерни за породата Девън Рекс

Девън Рекс Снимка: IStock

А ко сте привърженици на по-необичайните и редки за България породи, Девън Рекс със сигурност е една от тях. Тези очарователни котки са дребни, мускулести, с леко необичаен външен вид, големи уши и фина, тънка козина. Тази порода котки е активна, любопитна, дружелюбна и се справя добре в натоварени домакинства.

Винаги е хубаво да сме наясно предварително какво можем да очакваме от породата котки, на която сме се спряли. Това включва и проблемите със здравето, които биха били характерни за Девън Рекс. 

1. Сърдечни заболявания

Ако вашият Девън Рекс вече страда от сърдечно заболяване, той може да се окаже с кръвни съсиреци в артериите си. Най-често тези кръвни съсиреци се задържат покрай аортата, която е отговорна за преминаването на кръвта от сърцето към тялото. Това състояние е животозастрашаващо, така че ако смятате, че котката ви е засегната, трябва незабавно да я заведете на ветеринар. Ако състоянието се хване рано, мъркащият домашен любимец може да се възстанови.

2. Глухота

За собствениците на домашни любимци, които искат да притежават бял Девон Рекс, те могат да бъдат изложени на по-голям риск от вродена глухота. Белите котки от всяка порода - особено тези със сини очи - са по-склонни към глухота поради доминиращ бял ген. И не е нужно котките да са напълно бели, за да имат този повишен риск, те могат да бъдат бели с цветни петна. Освен това е по-вероятно тези котки да са родени с увреден слух или глухи.

Dogsandcats.bg

3. Дисплазия на тазобедрената става

Въпреки че тазобедрената дисплазия се наблюдава по-често при кучета, Девон Рекс е една от породите котки, предразположени към нея. Това заболяване кара тазобедрените стави да се развиват неправилно, което прави ходенето и движението по-трудни за вашия домашен любимец с напредване на възрастта. Препоръчително е да направите рентгенова снимка на бедрата на вашия домашен любимец, когато са стерилизирани или кастрирани, за да хванете проблема рано. 

Девън Рекс ветеринарСнимка: IStock

4. Хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия е най-диагностицираното сърдечно заболяване при котки, но Девон Рекс е малко по-склонен към него. Това генетично заболяване причинява удебеляване на сърдечния мускул, което води до по-високо налягане в сърцето. На свой ред това може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност или кръвни съсиреци. Няма лек за хипертрофична кардиомиопатия, но може да се облекчи чрез контролиране на сърдечната честота и намаляване на шансовете за образуване на съсиреци.

5. Хипотрихоза

Хипотрихозата е по-малко сериозна от другите здравословни проблеми в този списък - това е просто дефект, дължащ се на рецесивен ген, който причинява тънка коса и оплешивяване - но все пак може да причини проблеми на вашия Девън Рекс, ако не внимавате.

Тънката коса и оплешивяването сами по себе си не вредят на вашата котка, но поради това кожата им трябва да бъде добре защитена.

Например, ако вашият Девън Рекс е изложен по-продължително време на слънце, има по-голяма вероятност да изгори. Няма лечение за това, но може да се управлява сравнително лесно с подходящо внимание.

6. Пателарна луксация

Колянната става е изключително важна за котките, тъй като им позволява да скачат, да се навеждат и да се хвърлят. Но някои мъркащи приятели страдат защото капачката на коляното им се изплъзва от мястото си поради колянна става, която не се е развила както трябва. И въпреки че това може да се случи на всяка котка, Девон Рекс има генетична предразположеност към заболяването. Ако го хванете рано, вашата котка може да направи физиотерапия, за да подобри мускулите и да намали въздействието на този проблем. Така че, проверявайте коленете на вашите домашни любимци около времето, когато бъдат стерилизирани или кастрирани. Коригиращата хирургия е опция за някои котки.

В този списък има много опасения за здравето, но само защото Девън Рекс е предразположен към тях, не означава непременно, че ще се разболее от някое от тях, тъй като някои са доста редки. Всички породи котки ще имат свои типични здравословни проблеми, към които са предразположени, така че не позволявайте на този списък да ви изплаши от тази красива порода! 

Виж още