Радват ли се котките, когато собствениците им работят от вкъщи?

жена работи от вкъщи с котка Снимка: iStock

В ъпреки че знаем, че котките имат свой собствен начин да показват обич и той често се различава от нашия. Благодарение на репутацията си на интроверти в природата, мнозина вярват, че котките мислят за своите хора като за страхотни, но в умерени количества. Не бива да забравяме, че гальовните животни по природа са доста самостоятелни същества и ценят личното си пространство. Въпреки това има котки, които се наслаждават на компанията на собственика си у дома (дори страдат от тревожност при раздяла), докато други се чувстват отлично да прекарват повече време сами.

Как се чувства вашата котка, когато работите от вкъщи?

жена работи от вкъщи с коткаСнимка: iStock

Ако наскоро сте сменили работата си с дистанционна, може да отнеме известно време както на вас, така и на котката ви да се адаптира. Мъркащият приятел, който е свикнал да има на разположение дома си по цял ден, изведнъж трябва да го дели с вас! Някои котки ще се зарадват на присъствието на собственика си, други - не съвсем. 

Все пак, ако нямате опит с работата от вкъщи и мяукащият приятел просто ви пречи, подгответе се да установите някои правила и да направите известни подобрения и дори инвестиции, за да осигурите спокойствието и на двама ви.

Dogsandcats.bg

Уверете се, че котката ви има много места за катерене

Котките жадуват за височина. Това е особено валидно, ако котката се чувства разстроена или уплашена от нещо. Котешките дървета винаги са чудесен вариант, но не е нужно да харчите много, за да осигурите високо пространство на мяукащия си приятел.

Всъщност можете просто да подредите мебелите си по начин, който позволява на вашето коте да се издигне високо. Като му дадете лесен достъп до горната част на гардероб, например, то ще има безопасно, високо място, от което да наблюдава.

жена работи от вкъщи с коткаСнимка: iStock

Уважавайте границите на вашето коте

Наясно сме, че когато сте вкъщи по цял ден, вместо 10-минутна почивка в разговор с колеги, или отскок до кафето, вие искате да играете и да се гушкате с котката си, но тя може да има друг план за деня си. От котешка гледна точка вие сте пристигнали непоканени в нейното пространство и то точно в частта от денонощието, в която тя е спокойна и искат да спи. 

Затова се въздържайте от прекомерно галене и гушкане на котката ви, освен ако тя самата не иска това. Ако тя започне да идва, да сяда в скута ви и да следи внимателно работата ви - значи започва да свиква с вашето присъствие и вече може да се каже, че имате нов пухкав колега! 

Осигурете играчки и забавления за котката

Ако всъщност се окаже, че не вие пречите на котката си, а тя на вас докато работите, тъй като е щастлива, че сте у дома, значи трябва да осигурите достатъчно забавления. Извадете различни играчки, играйте с котката си преди да започнете работа или пък използвайте почивките за това. Важно е да я научите, че не сте винаги на разположение, а само в определени моменти. 

жена работи от вкъщи с коткаСнимка: iStock

Полезно е и да затваряте вратата на помещението, в което работите, особено ако имате онлайн срещи или трябва да се съсредоточите върху задачата, която имате. 

Работата от дома с домашен любимец може да е повече от приятна и забавна, стига да установите определен график и правила.

Не притеснявайте котката си прекалено, ако тя не иска, но също не ѝ позволявайте да ви пречи, да ходи по клавиатурата или да се вмъква неканена в онлайн срещи (дори и да обере овациите).

Виж още