Разбират ли се възрастните котки с малките котенца

две котки Снимка: iStock

З апознаването на възрастна котка с ново коте може да бъде трудно. Разликата във възрастта, енергийните нива и физическото състояние може да създаде напрежение. Но това не означава, че двете ви котки няма да не се харесват никога .

Представянето на вашите котки една на друга по правилния начин ще изгради здрава основа за тяхната връзка. Има и начини да представите вашите котки, които ще предпазят по-голямата ви котка от стрес, но ще трябва да се подготвите, преди да доведете новото си коте в дома си. В настоящата статия ще разгледаме най-добрия начин да запознаете вашите мъркащи приятелчета едно с друго и какво точно можете да направите, за да направите прехода възможно най-лесен.

Подгответе се

Като собственик на котка вероятно сте наясно, че рутината е жизненоважна за котката. Представянето на ново коте нарушава тази рутина и установената територия на вашата възрастна котка, което може да бъде стресиращо. Има различни начини, по които вашата котка ще покаже, че е стресирана, но някои от тях не са очевидни. Ако видите някой от следните признаци, котката ви може да „съобщава“ колко стресирана се чувства:

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Яде/пие по-малко
 • Изглежда напрегната
 • Прекомерно мяукане
 • Прекомерно преглъщане/облизване на носа
 • Съскане/ръмжене
 • По-малко толерантна  към хората
 • Преяждане
 • Не желае да използва тоалетната
 • Драскане на мебелите
 • Повръщане/диария
 • Криене повече от обикновено

Да се надяваме, че котката ви няма да покаже нито един от тези признаци, но винаги е най-добре да знаете за какво да внимавате в случай. Подготовката е ключът към успешното въвеждане, когато става въпрос за довеждане на нова котка в дома ви. Уверете се, че сте дали на възрастната си котка достатъчно време, за да се приспособи към тази промяна.

две коткиСнимка: iStock

Помислете за здравето и темперамента на вашата котка

Първото нещо, което трябва да вземете предвид е здравето и темперамента на вашата възрастна котка, преди да доведете у дома ново коте. Котенцата са предразположени към респираторни заболявания и трябва да се уверите, че имунната система на вашата възрастна котка е готова да се справи с всичко, което вашето коте носи със себе си. Котенцата са пълни с енергия и ще покажат, че искат да играят неделикатно, което може да бъде стресиращо и болезнено за по-възрастна котка, която не може да се справи.

Темпераментът на котката също ще играе важна роля във вашето решение или поне в начина, по който запознавате котките си една с друга. Мяукащите животни с мек нрав няма да имат нищо против допълнителната компания, но ако котката ви има нрав, вашето коте може да бъде малко бурно посрещнато. Вие, разбира се, познавате котката си най-добре и няма съмнение, че ще вземете най-доброто решение за вашата възрастна котка и ново коте.

Потенциални ползи за вашата възрастна котка

Котенцата са пълни с енергия, което може да е перфектната мотивация за вашата възрастна котка да стане от дивана и да се присъедини към забавлението. Леките упражнения са жизненоважни за вашата възрастна котка, а играта с котето е идеалният начин да добавите време за игра в деня му. Това също ще зарадва новото коте.

С напредване на възрастта котката ви вероятно ще изпита известно ниво на енергиен спад и какъв по-добър начин да запазите младостта от това да се мотае с някое по-младо и енергично коте, нали? През цялото време, когато сте извън къщата по работа или се виждате с приятели, двете котенца ще са заедно, за да си правят компания. Ако вашата възрастна котка някога изпитва безпокойство от раздяла, това е идеалното решение.

две коткиСнимка: iStock

Как да запознаете котките си една с друга

И така, говорихме за подготовката за пристигането на вашето коте, така че как точно да направите това?

 • Феромони

Феромоните създават спокойна среда за котката и можете да ги използвате чудесно в седмиците преди пристигането на вашето коте. Спрейове, дифузори и кърпички са налични и ще помогнат на котката ви да се чувства спокойна, без да се налага да се обръща към лекарства. Вашият ветеринарен лекар е фантастичен източник за препоръчване на ефективни и безопасни успокояващи добавки, така че си струва да се консултирате с него, преди да опитате продукт с феромони.

 • Подгответе дома си

Може да мислите за всичко, от което се нуждаете, но се уверете, че новите купички за храна, леглата и играчките са поставени в къщата, преди да пристигне котето. По този начин не добавяте твърде много нови неща в един ден и възрастната ви котка може да свикне с тези нови неща, преди котето да се появи в живота им. Това също ще означава, че ще бъдете по-малко стресирани в деня на пристигането. Ако сте стресирани, котката ви ще го приеме.

Подгответе място за новото коте, когато пристигне, като резервна спалня, където вашето коте може да прекара първата седмица или повече. Уверете се, че по-голямата ви котка може да стигне до вратата на тази стая, за да може да чуе и помирише котето, но не и да взаимодейства с него.

Котките също лесно се стресират, когато нямат достъп до необходимите неща, като тоалетни или дори вас. Трябва да имате тоалетна за всяка котка, плюс допълнителна и всички да са разпределени в цялата къща. Уверете се, че отделяте малко време за котката и за възрастната, за да не ревнуват едни от други.

 • Изграждане на връзка

две коткиСнимка: iStock

Когато става въпрос за запознаването на вашите котки, трябва да насърчите сесиите за игра, за да им помогнете да се разбират. Но има тънка граница между насърчаването на времето заедно и налагането на взаимодействия. Позволете на вашето коте да изследва къщата под ваше наблюдение и позволете на вашата възрастна котка да наблюдава тяхното изследване или оттегляне.

Забавен начин да ги съберете е да им дадете лакомства едновременно от отделни купи. Вашата възрастна котка ще иска повече да общува с вашето коте, ако го свързва с положителни неща.

Вашата по-голяма котка също може да установи граници с котето; опитайте се да не се намесвате, когато това се случи. Ще забележите, че възрастната ви котка съска и замахва към котето, ако то направи нещо, което не харесва. Това е нормално и стига да не надхвърля съскане и пляскане, е напълно добре.

В края на деня вашата възрастна котка и коте може да не станат най-добрите приятели, но повечето котки ще приемат и дори понякога ще оценят друга котка наоколо. Номерът е да бъдете търпеливи и да избягвате да ги принуждавате един към друг. Ако вашата възрастна котка е особено агресивна с вашето коте, говорете с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Възрастните котки и котенца могат да се разбират. За една стара котка може да бъде стресиращо да свикне с енергията, която носи котето, а промяната в рутината ѝ несъмнено може да бъде предизвикателство. От съществено значение е да се подготвите, преди вашето коте да стигне там, и да се уверите, че сте търпеливи. Не само вашите домашни любимци могат да станат приятели, но също така може да е от полза за вашата възрастна котка да има компания в къщата!

Виж още