С каква храна трябва да храним малкото коте

малко коте се храни Снимка: iStock

А ко наскоро сте си довели вкъщи чисто ново коте, вероятно с радост посрещате това мъниче коте в дома си! Докато се наслаждавате на гушкането и игрите с него, имайте предвид, че е важно да давате на котето си правилния вид храна и напитки, за да бъде то щастливо и здраво.

Добрата храна е от съществено значение за здравето и развитието на растящото коте. Ако не сте сигурни какъв вид храна и напитки да предложите на котето си, ние имаме необходимите съвети! Не забравяйте и, че ветеринарният лекар е най-добрият източник на информация, тъй като познава историята на вашето коте, в сручай че то има специфични хранителни нужди.

Изберете храна за малко коте, а не за възрастна котка

малко коте се храниСнимка: iStock

Котенцата растат бързо и имат различни хранителни нужди от възрастните. Ето защо съществуват храни за котенца. Когато котето ви вече не получава никаква храна от майка си, то трябва да яде такава, която е специално създадена за котенца, а не за възрастни представители.

Dogsandcats.bg

Храната за котенца е с по-високо съдържание на протеини, калории и мазнини от храната за котки. Котенцето бързо ще наддава на тегло, докато навърши около шест или седем месеца. Храната, която е разработена за котенца, подхранва този бърз растеж, като осигурява на котенцето всички витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждае тялото и умът му.

Давайте на растящото си коте качествена храна

Тъй като младото коте трябва да приема пълноценна храна, за да се развива и расте правилно, избягвайте най-евтината храна за котенца, която можете да намерите, и вместо това изберете висококачествена храна. Много от най-евтините котешки храни на пазара не съдържат достатъчно витамини, минерали и хранителни вещества, от които растящите котенца се нуждаят.

Изборът на добра храна за котенца може да е труден. Вероятно сте виждали множеството възможности за избор в местния магазин за хранителни стоки, но те не са качествени храни. Винаги най-добрите храни могат да се открият в зоомагазини и ветеринарни клиники. Ако не можете да прецените коя храна за котенца да изберете, посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар, който ще ви насочи в правилната посока и ще ви помогне да изберете висококачествена храна, която да отговаря на всички хранителни нужди на вашето коте.

Давайте на котенцето си да пие вода, а не мляко

малко коте се храниСнимка: iStock

Много хора смятат, че е напълно нормално да дават на котето краве мляко. Макар че то може с нетърпение да поглъща животинско мляко, не е добре да му го давате. Млякото, както и млечните продукти - сирене и кашкавал -  могат да разстроят стомаха на котето и да предизвикат диария.

Трябва да осигурявате на котето си прясна чиста вода, а не краве мляко. След като младото коте бъде отбито, то с готовност ще пие вода, която е лесно достъпна за него. Ето защо винаги трябва да имате на разположение прясна вода, за да може котето ви да пие, когато има нужда.

Не прекалявайте с лакомствата

малко коте се храниСнимка: iStock

Разбираме, че е изкушаващо от време на време да давате на очарователното си малко коте лакомства. Въпреки че е напълно нормално и необходимо, особено когато ги използвате за обучение, това ттрябва да се случва с мярка. Ако котенцето ви получава прекалено много лакомства, то може да откаже да яде обичайната си котешка храна, защото предпочита лакомствата.

Когато избирате лакомства за котенца, търсете на опаковките думи, където пише че не съдържат добавки и са натурални. Избягвайте да купувате лакомства, които са пълни с химикали и други добавки, които могат да навредят на здравето на вашето коте.

Добра идея е да приготвяте сами котешки лакомства, за които знаете, че са безопасни. В интернет може да откриете най-различни рецепти, така че може да ги изпробвате стига те да са само за лакомства, а не за всекидневно хранене, тъй като е доста трудно да се сготви котешка храна, която напълно отговаря на нуждите на гальовните животни.

Това са няколко безопасни идеи за котешки лакомства, които може да приготвите:

  • Варен черен дроб
  • Варено говеждо месо
  • Варена сьомга, риба тон или друга риба, приготвена без подправки, мазнини и без кости
  • Варени яйца
  • Варено пилешко месо
  • Варена тиква или картоф
  • Маруля

Никога не трябва да храните котето си със сурово месо, риба или яйца. И не забравяйте, че котето има малка уста. То може да се задави с големи парчета храна, затова нарежете лакомствата, които предлагате на котето си, така че то да може лесно да ги сдъвче и погълне.

малко коте се храниСнимка: iStock

Хранете котето си няколко пъти на ден

Котенцата ядат по малко храна на няколко интервала през деня. Те изяждат само по малко количество, защото стомасите им са малки. Ако ви е трудно или дори невъзможно да храните котето си повече от два пъти, оставяйте суха котешка храна, за да може котето ви да яде, когато пожелае. Можете да предлагате малко количество мокра храна веднъж или два пъти на ден, но не я оставяйте да стои навън, защото може да се развали.

Като собственик на малко коте вие сте длъжни да гарантирате, че то получава правилната храна и напитки, за да израсне като здрава и щастлива котка. Вашето коте зависи от вас да задоволявате нуждите му, така че не го разочаровайте. Хранете го с висококачествена храна и му осигурете свободен достъп до прясна вода. То ще ви се отблагодари, като мърка доволно и ви дарява с много котешка любов!

Виж още