С какво да нахраните бездомна котка, която се появи пред вратата ви

хранене на бездомна котка Снимка: iStock

А ко сте обсебени от котките, появата на бездомна котка пред вратата ви може да изглежда като щастлива случайност и дар от вселената. Искали сте котка, а ето че тя сама се появява! Със сигурност много въпроси започват да се въртят в главата ви - сигурни ли сте, че това е бездомна котка? Можете ли да задържите бездомна котка? С какво можете да храните бездомна котка и какво обикновено ядат те?

Всеки от тези въпроси е разумен и преди да определите как най-добре да се справите със ситуацията, ще ви трябват някои отговори. В тази статия се стремим да предложим някои прости насоки, които да ви помогнат да определите правилния начин на действие, когато на прага ви се появи бездомна котка.

Сигурни ли сте, че това е бездомна котка?

хранене на бездомна коткаСнимка: iStock

Първото нещо, в което трябва да сте сигурни, е, че това наистина е бездомна котка. Преди да започнете да се грижите за нея и дори да се опитате да я приберете у дома трябва да се уверите, че никой не я търси. Външният вид често може да ни подскаже нещо. Например, ако котката изглежда много мършава, има неравномерна или груба козина, или има цялостен нездрав вид, може да се предположи, че тя не е имала контакт с хора от известно време.

Dogsandcats.bg

Не забравяйте да проверите дали котката има нашийник или някакъв идентификационен знак. Ако откриете такъв, почти сигурно котката е нечий домашен любимец. Дори и без нашийник е възможно котката да е чипирана, затова я заведете при ветеринарен лекар, за да може да я сканира. Изчерпайте всички възможни варианти, когато се уверите, че котката е бездомна. Последното нещо, което искате да направите, е случайно да откраднете нечий домашен любимец!

С какво да храним бездомните котки

След като сте установили, че котката наистина е бездомна, можете да започнете да мислите за осигуряване на някакви грижи за нея. И така, с какво трябва да храните бездомната котка?

Можете да храните бездомната котка със същите видове храни, с които бихте хранили домашната си котка. Започнете, като предложите на котката кутия риба тон или храна за котки. Мократа храна обикновено е по-привлекателна за гальовните животни, но ако разполагате само със суха храна за котки, можете да опитате да предложите и нея.

Въпреки че във филмите често ще видите хора, предлагащи мляко на бездомни котки, това е лоша идея. Повечето котки не понасят лактоза. Тяхната храносмилателна система не е изградена така, че да преработва млечни продукти. Даването на мляко на котка може да доведе до диария или стомашно разстройство.

Освен храна, ще трябва да се уверите, че осигурявате на бездомната котка много прясна вода.

Едно важно правило, което трябва да спазвате, е само да предлагате и никога да не насилвате. Помнете, че бездомната котка по принцип е диво животно. Ако се опитате да я принудите да яде, може да ви ухапе или одраска.

хранене на бездомна коткаСнимка: iStock

С какво се хранят бездомните котки?

Имайте предвид, че котките не са безпомощни същества. Ако видите бездомна котка, може да изпитате емоционална реакция, която да ви накара да искате да помогнете, но котките са естествени хищници, при това безмилостни. Дивите котки имат много възможности за храна и може изобщо да не се нуждаят от вашата помощ.

Някои често срещани храни, с които се хранят бездомните котки, включват:

  • Мишки
  • Плъхове
  • Други гризачи
  • Риба
  • Гущери
  • Птици
  • Насекоми
  • Зайци
  • Катерици
  • Други дребни бозайници

Можем ли да задържим бездомна котка?

хранене на бездомна коткаСнимка: iStock

Ако сте хранили намерената от вас бездомна котка, може да започнете да изпитвате чувства към нея, които да прераснат в желание тя да стане ваш домашен любимец. Първо, не трябва да забравяте, че по същество това е диво животно и ако искате да го отглеждате като домашен любимец, ще трябва да го опитомите. Но дали изобщо е нормално да се прави такова нещо?

Стига котката да не принадлежи на никой друг, можете да я задържите, но това трябва да се прави на много плавни стъпки. Някои котки харесват живота си навън, близо до хората и предпочитат да обикалят квартала по цял ден, а след това да се връщат близо до вашия блок, където знаят, че имат храна.

Разбира се, има и други възможности, освен да задържите котката сами. Можете да направите и друго - да я вземете, занесете за кастриране, ваксина и обезпаразитяване и след това да я върнете. Това помага да се спре увеличаването на популацията на бездомните котки.

Един от последните варианти е да отведете котката в приют, където тя може да бъде дадена за осиновяване. Това обаче не е идеално решение, тъй като повечето организации за бездомни животни са претъпкани и самите те трудно се справят с грижите за техните животни докато си намерят постоянни домове.

Котките са невероятно способни същества и бездомната котка вероятно не се нуждае от вашата помощ, за да оцелее. Все пак грижовният инстинкт във вас може да е твърде силен, за да видите бездомна котка и да не предложите помощ. В такъв случай можете да предоставите на котката вода, риба тон или котешка храна. Но първо трябва да се уверите, че тя наистина е бездомна, а не нечий домашен любимец.

Виж още