Симптоми на счупен крак при котките

котка със счупен крак Снимка: iStock

В ъпреки че котките са известни със своята грация и пъргавина, вашето бързо коте може да се сдобие счупен крак при злополука, нараняване или падане, ако е доста палаво и си е налякло тази беда. Разпознаването на симптомите на счупен крак на котка и получаването на незабавно ветеринарно лечение може да помогне за предпазване от инфекция и да увеличи шансовете на вашата котка да се възстанови напълно. Да научим кои са симптомите и как да помогнем на мъркащия приятел, ако има счупен крак!

Симптоми на счупен крак

котка със счупен кракСнимка: iStock

Котка със счупен крак ще изпитва болка и може да се скрие от вас.

Тя може да плаче, да вие или да лежи на ранения си крак като начин да го защити. Котката ви може да трепне, да ви ухапе или да изсъска, ако се опитате да докоснете крака ѝ или да я прегледате.

Dogsandcats.bg

Възможно е котката ви да има и намален апетит и да не се грижи за козината си както обикновено.

Други симптоми на счупен крак на котка може да включват видима деформация, натъртване или подуване и отказ на гальовния спътник да ходи или да държи каквата и да е тежест върху счупения крайник. В случай на травма или тежко нараняване може дори да видите кост, стърчаща от кожата, като например в случай на сложна фрактура.

Разликата между навяхване на крака и счупване

котка със счупен кракСнимка: iStock

Навяхването е разтегнат лигамент или сухожилие и обикновено е по-малко тежко от счупване, въпреки че много от симптомите са същите. Вашата котка може да не издържи тежестта на тялото си и може да има забележимо зачервяване и подуване. Ако мъркащият спътник ви се държи необичайно или изглежда, че изпитва болка, потърсете медицинска помощ.

Много навяхвания и счупвания на краката са причинени от падане от височина или трамва от автомобил, ако пускате домашния си любимец да се разхожда навън. Вашата котка може да страда от вътрешни наранявания, които може да не са очевидни, но се нуждаят от бързо лечение.

Какво да помогнем на котката у дома

Ако подозирате счупен крак, увийте внимателно котката си в кърпа или дебело одеяло и се опитайте да я държите неподвижна и спокойна.

Ако забележите, че костта пробива през кожата, покрийте я с марля, за да се предпазите от инфекция, и заведете котето си на ветеринар възможно най-скоро. Може да се наложи да носите защитно облекло, за да предотвратите нокти или ухапване, тъй като дори най-нежните котки могат да станат агресивни, когато изпитват болка.

Диагностициране на счупен крак

Вашият ветеринарен лекар може да успее да диагностицира нараняването на вашата котка чрез физически преглед, въпреки че може да са необходими седация и рентгенови лъчи. Ако мяукащият приятел е претърпял сложна фрактура на крака си, може да се наложи хирургично възстановяване, както и антибиотично лечение за защита срещу инфекция. Обикновено прекъсване може да бъде шинирано или поставено в гипс, за да стабилизира крака, докато зараства. Вашият ветеринарен лекар ще предостави инструкции за последващи грижи у дома, които могат да включват топлина или лед и прилагане на лекарства за болка.

Лечение и възстановяване на котка след счупен крак

котка със счупен кракСнимка: iStock

Ще трябва да ограничите физическите дейности на вашата котка по време на нейния процес на възстановяване. Това може да е трудно, ако имате много активна котка или гальовен приятел, който обича да се разхожда навън. Можете да изберете да затворите котката си в една стая и да премахнете всичко, върху което тя може да скочи и допълнително да влоши нараняването си. Превръзките трябва да се поддържат чисти и сухи и може да изискват редовна смяна. Следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар за последващи грижи и физиотерапия, за да осигурите пълно възстановяване. С повече търпение и грижи от ваша страна - мъркащият приятел със сигурност ще се възстанови готов за нови приключения!

Виж още