Съществуват ли котки без мустаци

котка Сфинкс Снимка: iStock

А ко сте любител на котки или дори случаен наблюдател, вероятно сте забелязали, че котките имат дълги, деликатни мустаци, стърчащи от лицата им. Но замисляли ли сте се дали всички котки имат мустаци? Котката Сфинкс и други породи с генна мутация „без косми“ са единствените, които може да нямат естествени мустаци. Други породи може да нямат мустаци поради здравословни проблеми.

За какво служат мустаците на котките

Мустаците са съществена част от анатомията на котката. Тези дълги, твърди косми, разположени по лицето на гальовният приятел не са само за естетика, но служат на жизненоважна цел. Мустаците са сетивни органи и помагат на котките да се ориентират в заобикалящата ги среда. Те са невероятно чувствителни и могат да открият промени във въздушните течения, което помага на котките да определят местоположението, размера и формата на обектите в тяхната среда.

котка СфинксСнимка: iStock

Котките също използват своите мустаци, за да общуват с други котки. Когато котката се чувства застрашена или уплашена, мустаците ѝ ще бъдат дръпнати назад близо до лицето. Когато се чувстват спокойни и доволни, мустаците им ще бъдат в нормална позиция.

Dogsandcats.bg

Значението на мустаците в живота на котката не може да бъде надценено. Те играят решаваща роля във възприятието на котката и без тях животът на котката може да бъде сложен. Мустаците допринасят за способността на котката да се ориентира, ловува и общува.

Кои котки нямат мустаци

Единствените известни породи котки, които може да нямат естествени мустаци, са тези с мутация без косми, като котката Сфинкс, Бамбино, Dwelf и други. Някои от тях обаче имат мустаци по същия начин, по който и останалите породи с гъста козина.

Въпреки че е вярно, че някои породи котки могат да имат по-къси, по-фини или дори по-къдрави мустаци от други, рядко се случва порода да е напълно лишена от тях. Петербалд например е друга порода, известна с това, че има къси, къдрави мустаци или понякога изобщо няма такива.

Относно голите породи котки

котка СфинксСнимка: iStock

Голите породи котки се характеризират с липсата на козина. Въпреки че много хора може да намерят тази физическа черта странна или дори непривлекателна, котките без косми като Сфинкса са много търсени домашни любимци. Те са естествено без косми, защото имат такава мутация и имат малко количество разпръсната козина, покриваща телата им.

Липса на мустаци поради нараняване или заболяване

Друга причина някои котки да нямат мустаци е нараняване или заболяване. Котките разчитат на мустаците си за баланс и пространствено усещане. Ако котка претърпи травма, това може да повреди мустаците ѝ като се скъсат или израснат необичайно. Освен това някои заболявания или медицински състояния могат да причинят загуба на мустаци при котки, като бактериални или гъбични инфекции и екстремни случаи на котешко акне.

котка СфинксСнимка: iStock

Въпреки важността на мустаците за котките, не е непременно причина за безпокойство, ако на вашия котешки приятел липсват някои или всички мустаци. Котките са адаптивни същества и могат да компенсират загубата на мустаци чрез други сетива, като слуха и зрението. Все пак, ако забележите, че мустаците на вашата котка са паднали или растат необичайно, винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите всякакви основни здравословни проблеми.

Виж още