Топ 3 теории защо котките ближат мястото, което сте докоснали

котка се облизва Снимка: iStock

З абелязвали ли сте някога котката ви да се облизва, след като е била около вас или веднага след като сте я погалили? Това са случва, защото котките се облизват като начин да се поддържат чисти и да премахнат нашата миризма от козината си.

И все пак, няма лесен отговор на този въпрос, така че ви представяме три основни причини, поради които котките се облизват, след като сте ги погалили.

Защо котките ближат след като сте ги докоснали

котка се облизваСнимка: iStock

  • Котките може да се опитват да прикрият миризмата ви от други котки

Когато галите котка, маслата от кожата ви остават, както и всички аромати от сапуни, лосиони и парфюми, които може да сте използвали. Мъркащите животни са териториални и могат да бъдат застрашени от странни миризми в околната среда. Като облизват мястото, което сте докоснали, те може да се опитват да прикрият този аромат, така че другите котки да не могат да го усетят. Възможно е също така котките просто да не харесват начина, по който миришат хората и нашите естествени масла, така че да използват собствените си естествени техники за почистване, за премахнат тези миризми.

Dogsandcats.bg
  • Котките може да се опитват да научат повече за вас, като облизват мястото, където е останала миризмата ви

Мъркащите приятели имат много по-чувствителен нос от хората, така че могат да улавят фините аромати и вкусове. Ако забележите, че котката ви ближе там, където я докоснете, тя може да се опитва да получи нова информация за вас.

  • Вашата котка извършва действие, наречено „взаимна грижа за козината“

котка се облизваСнимка: iStock

Това се случва, когато котките се грижат една за друга в знак на привързаност и обвързване. Като ближе мястото, където сте се докоснали, котката ви по същество се грижи за вас – изразява любовта си към вас по свой специален начин. Тази теория би обяснила и защо котките често облизват стопаните си по време на галене или когато се сгушат с тях.

Независимо от причината зад това, едно нещо е сигурно - котките предпочитат да се поддържат чисти и ще направят всичко възможно, за да премахнат всички непознати миризми от козината си. И това може много добре да включва вашия личен аромат.

Така че, ако забележите, че котката ви се облизва, след като е прекарала време с вас, не го приемайте лично. Вашата котка вероятно просто иска да остане чиста и с безупречна козина.

Защо котките се облизват?

котка се облизваСнимка: iStock

Основната причина котките да се облизват и толкова усърдно да ближат козината си е, че искат да останат чисти. Котките имат удивително обоняние, така че често използват езика си, за да отстранят мръсотията и остатъците от козината си, както и да разпръснат естествени масла в козината си.

Друга причина, поради която мъркащите приятели могат да се оближат, е в отговор на силна миризма, която са уловили от друго животно или човек. Това може да е вашата миризма или миризмата на друг домашен любимец в дома.

Котките също могат да се оближат, за да се опитат да се отърват от тази силна миризма. Някои от тях дори търкат лицата си в хора или предмети, за да пренесат собствената си миризма върху тях, поради което често виждате котки да се търкат в мебели или други животни.

котка се облизваСнимка: iStock

Като се облизват, котките са в състояние да маскират собствената си миризма сред другите миризми, с които влизат в контакт. Това може да бъде от полза, за да останат скрити от хищници в дивата природа, така че това е инстинктивно поведение, което котките носят със себе си от своите диви предци.

Като цяло облизването на котките е нормално поведение, което им помага да се грижат и да останат чисти, като същевременно им помага да разберат по-добре околната среда.

Но ако забележите, че котката ви се облизва прекалено много, това може да е признак на стрес или безпокойство и трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет.

Виж още