Трябва ли да водя котката си на грумър?

котка при грумър Снимка: iStock

К отките са придирчиви по отношение на външния си вид, но понякога може да не се справят с грижата достатъчно добре сами. Това може да ви накара да се запитате дали котката ви трябва да се подстригва професионално или не и ако да, колко често трябва да се случва това.

Преди да си запазите час, струва си да помислите какво може да направи професионален фризьор за котки и дали това е нещо извън собствените ви познания. Затова в тази статия ще поговорим какво правят професионалните грумъри, за да знаете дали имате нужда от такъв за вашия мяукащ спътник!

Какви са ползите от редовната грижа за козината на котките?

котка при грумърСнимка: iStock

 Докато котките се подстригват сами, поддържайки лъскавата си козина и здрава кожа, те не могат да достигнат навсякъде. Ето защо редовното четкане от ваша страна е толкова важно.

Dogsandcats.bg

Когато разресвате козината на котката си, вие помагате за поддържането на нейното здраве. Едно или две четкания на седмица ще помогнат на котето да запази своя здрав блясък. Ще откриете, че редовната грижа за козината е особено полезна, когато котката ви остарее и вече не е в състояние да се подстригва толкова щателно сама.

Освен че поддържа козината им гладка и лъскава, редовното разресване може също да помогне:

  • Премахне разпуснатата козина
  • Намали заплитанията
  • Намали космените топки
  • Отстрани мръсотията и други отпадъци

Подстригването също ви помага да идентифицирате зоните на дразнене и всякакви бучки и неравности, които се крият под цялата тази козина.

Кога да се обадите на професионален фризьор (грумър) за котки?

Някои от най-честите причини за нужда от професионален грумър са сплъстена или заплетена козина, особено при дългокосмести гальовни животни. Но други проблеми също могат да изискват експертна помощ, като например ако котката ви има суров нрав или просто се чувствате некомфортно с уменията си за грижа за козината.

  • Силно сплъстена козина

котка при грумърСнимка: iStock

В идеалния случай трябва да четкате или сресвате късокосместа котка поне веднъж седмично, а дългокосместата поне веднъж на ден или няколко пъти в седмицата. Използването на правилните инструменти и техники за подстригване на котки помага да разресвате котката си по-лесно. Има обаче моменти, когато задачата е непосилна за стопаните на котки.

Когато козината на гърба на вашето коте стане неугледна, сплъстена и улавя остатъци от посещенията на тоалетната например, може да искате да заведете котката си при професионалист. Това е трудна зона за разплитане и котката ви може да не е доволна от опитите ви да я почистите.

Избягвайте да режете козината на котката си с ножица, защото рискувате да нараните мяукащия приятел. Драстичните ситуации може да изискват бръснене вместо четкане. Ако козината на вашата котка е толкова сплъстена, че не можете да я изчеткате или срешете, помислете за консултация с професионален фризьор за домашни любимци.

  • Непослушна или тревожна котка

Не всички котки обичат да бъдат държани от хора, което прави грижата за козината им малко предизвикателство. Професионалните гримьори са обучени да успокояват всички котенца, докато ги почистват.

Вкарването на вашата котка в транспортна чанта може да бъде стресираща ситуация само по себе си, така че защо да не оставите фризьора да дойде при вас? Много фирми вече предлагат мобилни услуги за грижа за козината за домашните любимци, така че вашето коте да може да се наслади на „спа процедурата“ в обстановка, където се чувства най-удобно.

котка при грумърСнимка: iStock

Има начини, по които можете да улесните котето си да се подстригва у дома. Препоръчва се да установите рутина за грижа за козината, когато котката ви е още малка, но никога не е твърде късно да започнете. Също така не забравяйте да хванете котката си в правилното настроение. Честите кратки сесии за разресване са по-добри от редките дълги разресвания.

С течение на времето вие и вашата котка може да влезете в добър ритъм на грижа за козината. Освен това, даването на малка награда на вашата котка след четкане също може да помогне за възпитаването на добри навици.

Пълен цикъл на грижа за козината и външния вид на котката

Пълният процес на подстригване включва четкане или разресване, къпане, подрязване на нокти и почистване на очите и ушите. Ако не се чувствате сигурни в собствените си умения, винаги може да се обърнете към професионалист. Повечето грумъри са развълнувани да срещнат хора, които искат да работят с техните животни между посещенията за професионален груминг. Така че бъдете сигурни, че няма да сбъркате, ако се допитате до специалист.

Все още се чудите колко често да подстригвате котката си професионално? С редовно четкане и поддръжка у дома, вашата котка може да се наложи да посещава професионален фризьор рядко - според препоръките на грумъра.

Виж още