Твърде умна ли е котката ми за играчки?

котка играе Снимка: iStock

В ажно е да осигурим на нашите домашни любимци умствена стимулация, за да поддържат мозъците си активни. Отегчена котка може да изпадне в депресия, което се изразява в загуба на интерес към лакомства или любими играчки, криене, отказ от галене и загуба на апетит.

Някои котки са доста умни и често конвенционалните играчки не са им достатъчни, за да се чувстват достатъчно доволни и стимулирани. Затова в тази статия ще ви дадем идеи как да направите ежедневието на гаьловния си приятел по-забавно, ако той е твърде интелигентен за повечето котешки играчки.

1. Донесете дивата природа в дома си

котка играеСнимка: iStock

Тъй като вашият домашен любимец живее на закрито, той не може да преследва птици в задния двор или да гони буболечки. Затова може да закачите къща за птици пред прозореца. Така хем за вас ще е приятно да се грижите за птиците, хем котката ви ще бъде достатъчно стимулирана докато ги наблюдава.

Dogsandcats.bg

2. Изберете интерактивни играчки и отделяйте достатъчно време за игра

Вярно е, че някои котешки играчки просто не са много реалистични – розова на цвят мишка, която не се движи и не изглежда никак интересна. Котките харесват движението в играчките. Снабдете се с интерактивни такива, които сами се движат, пърхат или шумят по подобен начин, на истинските животни в природата. Може и сами да изработите играчки, които да стимулират вашата котка. Не забравяйте, че независимо колко е умен един мъркащ домашен любимец, със сигурност ще се забавлявай буйно с картотена кутия.

котка играеСнимка: iStock

Планирайте редовно време за игра с вашата котка! Ако котката ви е особено активна през нощта, може да искате да се включите в игра точно преди лягане, за да я накарате да се позабавлява.

3. Създайте кътчета в дома

Създайте кътчета и скривалища, които вашата котка да изследва. Освободете рафтове на лавиците, където котката ви може да се катери или пък създайте пространства в шкафове или под тях, където гальовният приятел може да забавлява.

4. Осигурете високи места

котка играеСнимка: iStock

Инсталирайте рафтове над дивана или като стъпала към високи шкафове. Покрийте ги с килим, който може да служи за драскане, а и да осигурява сцепление, за да може котката ви да се катери. Въпреки че можете да закупите рафтове, специално направени за котки, всички ще са подходящи, стига да издържат теглото на вашата котка.

Поставете ясни граници между това, което може да се използва и не – кухненски плотове, например.

5. Опитайте да каишка на котката си и да я разходите навън

Много котки са достатъчно добре възпитани, за да излязат на открито безопасно вързани. Използвайте само нагръдник и каишка, предназначени за котки; дори тези за малки кучета не пасват правилно. Уверете се, че е достатъчно плътно, за да не се отдели дори от енергично дърпане. Намерете спокойна градина, планина или място, на което няма твърде много други хора или кучета, за да може котката ви да изследва необезпокоявана.

котка играеСнимка: iStock

Със сигурност разходките навън ще осигурят на мъркащия приятел много забавления и стимулации и той ще се чувства зареден (и изморен) след разходката.

Някои мъркащи приятели са доста интелигентни и е трудно да се намерят достатъчно забавления, че да се чувстват пълноценно. Затова трябва да бъдете креативни и да осигурите необходимите стимули и играчки, за да може котката ви да играе и да се забавлява!

Виж още