Усещат ли котките „лоша енергия“

котка у дома Снимка: iStock

П одобно на хората, котките могат да усещат енергийни промени в хората, с които са близки. Разбира се, вашето коте ще разбере, че сте ядосани, когато говорите високо и нервно, позицията на тялото ви е напрегната или дори крещите. Не е трудно да се разбере какво чувствате, когато ясно показвате признаци на силни емоции. Но знаете ли, че котката ви може да долови и фините чувства, например когато вътрешно се стресирате от нещо?

Могат ли котките да усещат лоша енергия?

Предполага се, че мъркащите животни инстинктивно осъзнават негативната енергия, дотолкова, че някои смятат, че дори могат да започнат да я „поглъщат“.

Котките може и да не могат да разбират думите ни, но са силно интуитивни и често умеят да четат емоциите ни.

Dogsandcats.bg

С течение на годините котката ви ще стане по-добра в овладяването и разбирането на лицата, които правите, когато изпитвате емоции като щастие, тревога или гняв.

Как котките усещат енергията?

котка у домаСнимка: iStock

Хората получават много интересна информация за себе си чрез обонянието (миризмата). Молекулите във въздуха, които предизвикват реакция, се наричат феромони. Феромоните, които отделяте, могат да изпращат сигнали за настроението ви и за генетичната ви структура. Въпреки че хората не могат да усещат миризмата на феромоните, те със сигурност влияят на настроението ни. Например едно проучване установява, че при жени, на които е дадена доза от определен вид феромон, се наблюдава подобряване на настроението и концентрацията.

Въпреки че няма категорични изследвания за способността на животните да откриват човешки феромони, е ясно, че котките могат да усетят хормоните, които телата ни отделят.

Много ясен и категоричен пример за това е известната котка на име Оскар, която живеела в старчески и рехабилитационен център в Роуд Айлънд. Оскар е успял да предскаже смъртта на 25 пациенти само като легнал на леглото им, когато дошло времето да починат. Малко вероятно е той да е определил, че смъртта е близо, заради емоциите, а вместо това - заради химикалите и хормоните, които отделят умиращите тела.

Силните емоции ще предизвикат промени в хормоните ви, като по този начин ще променят аромата, който излъчвате. Котките и кучетата са силно възприемчиви към миризми, благодарение на което усещат енергията и промените в настроението.

Как котките реагират на различните емоции?

котка у домаСнимка: iStock

Котките могат да възприемат не само негативни емоции. Те могат да усещат всички енергийни промени.

Например, ако някога сте се чувствали потиснати, може да сте забелязали, че котката ви е изключително любвеобилна или мила. Смята се, че гальовните животни усещат хормоните, които се отделят от сълзите ви.

Когато се страхувате, тялото ви може да освободи адреналин, за да започне реакция на бягство или борба. Ако общувате с котката си, докато се страхувате, тя може да усети страха ви и да реагира на едва доловимите промени в поведението и сърдечния ви ритъм.

Ако вие или някой ваш познат някога сте били бременни, може да сте забелязали, че поведението на котката ви се променя в отговор на бременността. Например, тя може да стане по-привързана, любопитна или тревожна. Вашето коте може дори да е „надушило“ бебето, преди самите вие да сте разбрали за него. Когато жената забременее, организмът ѝ произвежда по-високи нива на определени хормони. Тези хормонални промени неусетно променят начина, по който тялото мирише. Въпреки че ние не можем да усетим тези промени, чувствителната обонятелна система на котката със сигурност може.

Какво правят котките, когато усетят лоша енергия?

котка у домаСнимка: iStock

Когато говорим за „лоша енергия“ нямаме предвид свръхестествени усещания и възприятия за света, а просто това особено и неприятно чувство, което всеки човек е „усещал във въздуха“ в определени моменти. Дали заради друг човек наоколо, място, спомени или нещо друго, със сигурност на всекиго се е случвало да се почувства особено.

Ако котките усетят т.нар. „лоша енергия“, най-вероятно ще избягат или ще поискат да се скрият, когато усетят негативна енергия от някого. Това безопасно място им дава защита и може да е заложена реакция у котките като механизъм за оцеляване от времето, когато са живели в дивата природа.

Други котки могат да реагират на лошата енергия чрез агресивност, особено ако се чувстват застрашени. Например те могат да ви замахнат, да започнат да ръмжат или да съскат.

Не е изключено и да решат да игнорират усещането си. Котките могат да избират около кого да бъдат и ако енергията ви им създава лоши усещания, те могат да се отдалечат от вас, за да запазят спокойствие.

Мяукащите животни са чувствителни към заобикалящата ги среда и фините промени могат да нарушат балансираното равновесие, което те познават и очакват. Затова следващия път, когато се ядосате или самите вие излъчвате неприятно за котката ви усещане, не се учудвайте, ако мъркащият приятел иска да се отдалечи от вас.

Виж още