Вкус и видове котешка храна: котката ми харесва ли храната си?

котка и котешка храна Снимка: iStock

У чените знаят, че вкусовите рецептори на котките са малко по-сложни от нашите собствени и това вероятно се корени в еволюцията. Според Scientific American котките са единствените бозайници, които нямат вкусови рецептори за сладост. Те изглежда имат вкусови рецептори за кисело, горчиво, солено, умами и вероятно мазнина, заедно с вкус за нещо, което ние нямаме: аденозинтрифосфат (АТФ). Докато изследователите не разбират напълно този вкусов профил, АТФ изглежда е сигнал за месо, тъй като това е съединението, което доставя енергия във всяка жива клетка.

Но как точно да разберем какъв е вкусът на котешката храна и дали изобщо я харесват? С мокра или суха котешка храна, риба тон или пиле, сос или пастет ... в днешно време има изобилие от различни видове котешка храна, от която може да е трудно да изберем.

Видове храни за котки

котка и котешка хранаСнимка: iStock

Има три основни категории налични в търговската мрежа котешки храни, всяка с различни вкусове:

Dogsandcats.bg
  • Суха

Сухите храни са най-популярният тип котешка храна. Наричани още гранули, тези храни обикновено съдържат около 90% сухо вещество и 10% вода. Те се предлагат в разнообразие от вкусове и специални формули, като формула за домашни котки, формула за космени топки, за кастрирани котки и т.н.. Някои сухи храни са формулирани, за да предотвратят натрупването на зъбен камък.

  • Консерви

Консервираните котешки храни съдържат около 70%–80% вода и 20%–30% сухо вещество. Мократа котешка храна е безопасна за съхранение в хладилник до три дни, но не и за дълго, когато се остави на стайна температура. Тъй като котките обикновено се хранят много пъти на ден, вместо на едно или две големи хранения, неизядената мокра храна е склонна да образува коричка върху най-външните части, докато изсъхва, намалявайки както вкуса, така и качеството си.

Хранителни предпочитания на котките

котка и котешка хранаСнимка: iStock

  • Аромати: въпреки че има аромати на котешка храна, за да отговарят дори на най-взискателните котешки вкусове, от океанска риба и риба тон до заек или пиле и други, действителният вкус може да има по-малко значение за котките, отколкото хранителната стойност на храната. Предполага се, че котките изглежда първоначално избират храни заради техния вкус, но след това започват да търсят храни с идеално съотношение протеини към мазнини, независимо от вкуса. И все пак, преди да купите каквато и да е храна в голямо количество, може да купите малки количества, които котката ви да опита, за да проверите дали харесва определен вид храна.
  • Консистенция/формула: когато става въпрос за мокра и суха котешка храна, повечето котки изглежда предпочитат по-меките мокри варианти пред сухите гранули. Много често се случва котките да не ядат мокра храна, която е била навън цял ден и е започнала да изсъхва.
  • Температура: учените са открили, че протеините в човешките вкусови рецептори са доста чувствителни към температурата, като се представят много по-добре при топли (но не твърде горещи) температури. Това означава, че храната изглежда много по-вкусна, когато е загрята. Въпреки че това ограничено тематично изследване се фокусира само върху хората, то може да се отнася и за света на котките. Ако решите да затоплите храната на вашето коте, направете го за кратко и се уверете, че температурата не е твърде гореща, преди да я сервирате.

Въпроси, които да зададете на вашия ветеринар относно котешката храна

Има няколко въпроса, които да зададете на вашия ветеринарен лекар, за да ви помогне да изберете най-подходящата храна за вашата котка. Консултацията на избора на храна с вашия ветеринарен лекар е добър навик, който трябва да включите при всяка среща, независимо дали е за здраве или болест. Ето някои въпроси, които да зададете на вашия ветеринарен лекар:

котка и котешка хранаСнимка: iStock

  • Имате ли конкретни препоръки за храна въз основа на начина на живот на моята котка или бъдещите рискове за здравето?
  • Виждате ли някакви индикации за промяна във вида храна, която моята котка приема въз основа на прегледа или лабораторните резултати? (Годишните прегледи и лабораторната работа са страхотни инструменти за проследяване на тенденциите в здравето на вашата котка, което позволява на ветеринарите да открият болестите по-рано.)
  • Дали котката ми е с наднормено или поднормено тегло?
  • Моята котка има ли кожни заболявания? Проблеми със зъбите? Стомашно-чревни или уринарни проблеми? Хранителни алергии?

Като цяло, няма универсален вид храна, текстура или вкус, който да е подходящ за всички мъркащи приятели. Те са много индивидуални и имат своите предпочитаия. Ваша мисия е да разберете какво харесва котката ви, за да може да приема необходимите хранителни вещества и да бъде здрава и игрива!

Виж още