Вредно ли е за възрастните котки да консумират твърде много протеин

котешка храна Снимка: iStock

П о-възрастните котки усвояват протеини по-трудно. Това обаче не означава, че протеинът е лош за старите котки. Често срещано погрешно схващане е, че всички възрастни котки трябва да бъдат поставени на диета с ниско съдържание на протеини.

Застаряващите котки се нуждаят от толкова протеини, колкото и по-младите, но протеинът трябва да е висококачествен и лесно смилаем.

От колко протеин се нуждае една възрастна котка на ден?

Винаги трябва да проверявате етикета на вашата храна за домашни любимци, за да сте сигурни, че вашата котка получава достатъчно протеини в диетата си. Старите котки понякога се затрудняват да усвоят протеина в евтините, комерсиални котешки храни. Ето защо трябва да се консултирате с ветеринар каква храна е подходяща за вашия гальовен приятел, за да му осигурите най-качествената такава според неговото общо здравословно състояние.

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка има бъбречно заболяване, тя може да се разболее при диета с много високо съдържание на протеини или диета, базирана на протеини с лошо качество. Това може да доведе до ситуация, в която мъркащият приятел да консумира повече протеини, отколкото тялото му може да понесе. Въпреки това, ако вашата възрастна котка няма никакви заболявания, малко вероятно е храната да съдържа твърде много протеини.

Коя е най-добрата храна за възрастни котки?

Когато избирате храна за вашата възрастна котка, вземете предвид следните хранителни насоки:

котешка хранаСнимка: iStock

  • По-възрастните котки (над 11 години) обикновено се нуждаят от храни, които са специално формулирани за възрастни котки.
  • Търсете храни, които съдържат 30-40% качествен, смилаем протеин (на база сухо вещество), стига котката ви да няма хронични заболявания.
  • Консервирана/мокра храна се препоръчва за възрастни котки, може би с малки количества гранули.
  • Миризмата и вкусът са важни, защото по-възрастните котки понякога могат да загубят апетита си.
  • Възрастните котки трябва да се хранят на малки, редовни порции, за да се подпомогне храносмилането.
  • Ако вашата котка има заболяване, свързано с възрастта, може да се нуждае от котешка храна с медицинска формула

Коя храна е по-богата на протеини - мократа или сухата

котешка хранаСнимка: iStock

Повечето ветеринари препоръчват диета предимно с мокра храна при хранене на възрастни котки, може би с малки количества добавени гранули.

Ако сравните вашите мокри и сухи храни за котки, ще видите, че мокрите храни съдържат по-големи количества висококачествен протеин

В случай че имате мъркащ приятел, който е на възраст, не пропускайте да се консултирате с ветеринарен лекар относно неговото състояние и начин на хранене. Котката ви може да има специфични нужди, затова следва да се храни със специална диета, която ще го поддържа в добро здраве.

Виж още