Всичко, което трябва да знаем за дерматологичните проблеми при домашните любимци

котка и куче се ближат Снимка: iStock

Н а този важен въпрос относно грижите за нашите домашни любимци отговаря д-р Ивелина Вачева – експерт ветеринарна дерматология.

Д-р Ивелина Вачева е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия и завършва ветеринарна медицина към ЛТУ през 2008 г. Тя е част от екипа на Централна ветеринарна клиника до 2019 г., когато заедно с д-р Войчев и д-р Генов полагат основите на Многопрофилна Ветеринарна Клиника България.

Д-р Вачева е един от основателите и член на Българска асоциация по ветеринарна дерматология. Тя е член и на European College of Veterinary Dermatology, както и California Veterinary Medical Association.

Може да научите повече за нея в сайта на клиниката: https://mvcbulgaria.com/team/

доктор ВачеваСнимка: Purina Pro Plan

Какво ни споделя тя за дерматологичните проблеми при домашните любимци може да прочетете по-долу:

  • Кои са най-често срещаните дерматологични проблеми, които срещате в ежедневната си практика?

Едни от най-често срещаните дерматологични проблеми в практиката са свързани с паразитни заболявания на кожата, алергия към бълхи, хранителна алергия и алергии към външни и вътрешни алергени. Често се сблъскваме и с хормонални дерматози, автоимунни заболявания и туморни заболявания на кожата.

  • Какви са основните причини за увеличената загуба на козина и сухата кожа?

Често причина за тези проблеми са храни, избрани от собствениците, които не могат да покрият нуждите от омега мастни киселини и важни за кожата градивни блокове, серамиди и други нутриенти. Също така използването на неподходяща козметика, която често може да доведе до едно прекомерно изсушаване и измиване на естествените липидни защитни елементи от кожата. Често домашните котки и кучета се отглеждат в нездравословна среда, на прекалено висока стайна температура, в комбинация със сух въздух, което предопределя ненормален, засилен космен отпад.

  • Колко често е препоръчително да се къпят кучетата и котките?

къпане на кучеСнимка: iStock

Схващанията по този въпрос са твърде разнообразни и понякога противоречиви. Има породи кучета, като Йоркшир териерите, които се препоръчва да се къпят на всеки 7-10 дни. Този темп на къпане обаче е прекалено екстензивен за един Маламут, например. Важен е изборът на правилен тип козметика, според нуждите на всяка една отделна кожа. Схващането, че котките не се къпят, също не е коректно. Едно къпане и добро разресване при котката са много ценни за добрата кожа и красивата козина. Добре е те да се къпят на всеки 1-2 месеца.

  • Има ли нужда от специални грижи за козината на възрастните котки?

Козината при възрастните котки може да бъде често пъти без достатъчно блясък, да бъде леко сплетена, ако животните не са в кондиция и не се почистват достатъчно добре сами. При нашите пациенти, възрастни котки, е добре да извършваме разресване, къпане и при нужда – подкрепа на кожата и козината с локални спот он форми с омега мастни киселини и серамиди. Храненето с храна, съобразена с възрастовата категория, също гарантира приема на нужните омега мастни киселини, витамини, минерали, качествен и високо усвоим белтък и градивни блокове на кожата. При котки с повишена загуба на козина и суха кожа може да се препоръча Purina Pro Plan Elegant.

  • Има ли специализирана храна, която би намалила загубата на козина на кучето ми?

Разработени са серии дерматологични храни, които имат основна цел да подкрепят кожата и да подпомогнат естествения процес на космен отпад, например Purina Pro Plan Optiderma. Разбира се не трябва да забравяме, че косменият отпад се повлиява от фактори като температура на въздуха, влажност на въздуха в помещенията, намалено естествено почистване на котката, липса на регулярно разресване и много други.

  • Кои са най-често срещаните причини за алергии при кучетата?

доктор ВачеваСнимка: Purina Pro Plan

Най-честите причини за алергии при кучетата са свързани с хранителна алергия, алергии към външни алергениполени от треви, храсти, дървета, алергии към вътрешни алергени – акари и плесени. Съществува и алергия към акари в храната, които намират богат субстрат на мазнини и белтъци в сухата храна за животни и се развиват прекрасно в нея. Когато поглъщат храна с хранителни акари, животните развиват тежка сензитивност и признаци на алергия.

Като една от топ причините за алергии при кучето и котката не трябва да забравяме алергията към бълхи, която често се среща у нас.

  • Кои са най-често срещаните причини за сърбеж при кучетата?

Най-честите причини са паразити, алергии, автоимунни и имуномедиирани заболявания, заболявания на кератинизацията, бактериални, дрождени и гъбични заболявания на кожата.

  • Има ли сезонност в падането на козината?

Сезоните, през които има нормално засилен космен отпад, са пролет и есен. Много често обаче, през последните години, поради глобалното затопляне и други климатични промени, така нареченото сезонно сменяне на козината се промени и стана през няколко сезона.

  • Проблем ли е прекаленото близане при котките?

котка се миеСнимка: iStock

Прекаленото близане при котките може да е признак на сърбеж, на болка, стрес и други. Като следствие от него често животните поглъщат доста косми, които дразнят стомаха, червата, могат да доведат до повръщане, диария и невъзможност за дефекация. Често в храносмилателната им система се образуват космени камъни – групирани косми с твърдост на камък. В следствие на прекомерното близане често има загуба на козина, рани и други кожни проблеми.

Виж още