Възможно ли е да развием впоследствие алергия към котки

Мъж киха котка Снимка: IStock

Н якои хора обичат котки, но откриват, че кихат и очите им се зачервяват когато мяукащите животинчета са наоколо. Ако се чудите дали можете да развиете алергия към котки в по-късен етап, за съжаление отговорът е положителен

В случай че знаете за алергията си към котки, имаме добри новини. Въпреки че е строго индивидуално, съществуват породи мяукащи животни, които излъчват по-ниски нива на алергени, така че бихте могли да опитате с някоя от тези породи, за да проверите дали ще кихате от тях. Така или иначе винаги неща като почистване редовно на дома с прахосмукачка и четкане на козината на котката винаги помагат за облекчаване на симптомите. 

Често при много стопани се случва да прекарат известно време около домашната си котка и тялото им да свикне с този “дразнител”, а алергията да намалее. Разбира се, всичко това зависи от вашата алергия и конкретното животинче. 

Мога ли да развия алергия към котка като възрастен

Много хора забелязват симптоми на алергия от времето, когато са деца, които включват сърбящи и червени очи, кихане, кашлица, а в по-тежките случаи дори треска и пристъпи на астма. Но понякога тези симптоми не се проявяват до ранна зряла възраст или дори по-късно в живота. Симптомите могат да се появят веднага след като погалите котка или часове по-късно през деня. Често това означава, че сте алергични към протеините или козината, които изпуска вашата котка.

Dogsandcats.bg

Мога ли да преодолея алергията с помощта на естествени лекарства

Ако вече живеете с котката си известно време и развиете алергия, най-вероятно няма да поискате да се разделите с животинчето, освен ако ситуацията не се влоши прекалено или не поне не и без да опитате да се преборите с алергията си. В случай че не искате да приемате лекарства, можете да опитате да направите това по естествен начин. 

Жена киха коткаСнимка: IStock

Въпреки че не е гарантирано, има някои средства, които могат да облекчат симптомите ви. Първо, опитайте се да оставите една стая, (например вашата спалня) без алергени или иначе казано - не пускайте гальовния домашен любимец там. Това ви дава „безопасно пространство“ без да кихате.

Друга съществена стъпка е да почиствате редовно дома и да се уверите, че наоколо има възможно най-малко котешка козина. Уредите, които почистват мека мебел на пара значително облекчават разпространението на котешка козина и потенциално - нейни алергени, които дразнят вас. 

Почистването на тоалетната и честото миене на ръцете също ще направят обстановката по-лека за вас. Ако погалите котката си и след това потъркате очите си или докоснете лицето си, това може да влоши алергиите ви.

Други възможности

Някои хора обичат да използват антихистамини без рецепта за по-леки симптоми на алергия. Други може да изберат да посетят своя лекар за ваксини за алергия, които могат да помогнат за намаляване на симптомите с течение на времето, или за капки за очи с рецепта, които могат да облекчат сърбежа в очите. Тези методи могат да работят, но все пак не бива да правите големи експерименти със здравето си. Ако ситуацията е много тежка и трябва да приемате лекарства, за да живеете с котката си - може би ще трябва да се погрижите да ѝ потърсите друг дом, макар и да е едно от най-трудните решения за вземане. 

Понякога симптомите отшумяват

Понякога симптомите на алергия към една конкретна котка могат да отшумят с времето. Обикновено все още ще имате симптоми на алергия към други котки, но не и към конкретния домашен любимец, който имате у дома. Това може да отнеме месеци или повече, за да се случи и няма гаранция, че ще стане точно при вас, но все пак е възможно. 

Ако забележите симптоми като кихане, сърбеж в очите или силен дискомфорт, когато сте около котки, може да сте развили алергия. Поддържането на чиста къща може да помогне за намаляване на симптомите. Бихте могли да опитате варианти - да говорите с вашия лекар или ветеринар, но напомняме, че ако алергията ви е много силна - може би ще трябва да помислите за вашето здраве и да потърсите любящ дом на вашето животинче като крайна мярка. 

Виж още