Възможно ли е да се прекали с разресването на козината на котката

разресване на котка Снимка: iStock

В сяка котка има различна козина и намирането на най-добрата процедура за грижа за козината може да отнеме известно време. Независимо дали имате късокосместа котка с ниска степен на линеене или дългокосместа, вашата котка може да се възползва от периодична помощ при четкането.

Но знаете ли, че можете да четкате котката си прекалено много? Прекомерното разресване се случва, когато се престараете в грижите за козината на мяукащия приятел или не използвате подходящия вид четка за козината на котката си.

Колко често котките се нуждаят от разресване?

разресване на коткаСнимка: iStock

Въпреки че всяка котка е различна, има няколко основни типа козина, за които може да внимавате. В зависимост от вида на козината на вашата котка ще трябва да промените рутинните си процедури за грижа.

Dogsandcats.bg
  • Късокосмести котки

Късокосместите котки се нуждаят от четкане само от време на време. В зависимост от котката това може да означава, че ще трябва да ги разресвате по-старателно сезонно, когато линеят повече, или може да се наложи да ги четкате веднъж седмично или приблизително. Късокосместите котки се нуждаят от помощ при почистването на козината си, най-вече когато линеят, и няма да имат нужда от помощ при разресването. С напредването на възрастта на късокосместата котка може да се наложи да почиствате козината си по-често, тъй като тя се затруднява да поддържа чистота.

  • Котки със средна дължина на козината

Котките със средна дължина на козината ще се нуждаят от редовно четкане, но при тях няма вероятност да се получат големи възли и заплитания. Четкането ще помогне на козината им да остане мека и лъскава и ще премахне всички малки и излишни кичури. Редовното разресване също така ще помогне на котката ви да избегне образуването на космени топки.

  • Дългокосмести котки

Дългокосместите котки имат сериозна козина и тя се нуждае от работа, за да остане красива. Повечето дългокосмести котки ще получат кичури и заплитания, ако не се разресват редовно. Миенето на козината може да не им е достатъчно. Можете да очаквате да почиствате козината на котката си всеки ден или всеки втори ден, така че заплитанията да нямат време да се образуват.

Признаци, че се престаравате с разресването на котката

разресване на коткаСнимка: iStock

Въпреки че някои гальовни приятели се нуждаят от четкане всеки ден, все пак можете да навредите на котката си, ако я разресвате прекалено много или по неправилен начин. Не всички котки обичат да бъдат четкани, но това не трябва да бъде болезнено преживяване. Освен това не бива да издърпвате козина, която не е се е разхлабила и да скубете котката си.

Друг признак за прекомерно разресване е раздразнената кожа. Ако кожата на котката ви започне да се зачервява или лющи, или тя ви изглежда, че изпитва болка, възможно е да прекалявате с грижите. Четките, които използвате, трябва винаги да са нежни към кожата на котката ви, но дори нежното четкане може да причини болка, ако се повтаря твърде често.

От каква четка се нуждае моята котка?

Съществуват няколко различни вида четки за грижа за козината и е добре да знаете от какво се нуждаете, за да поддържате козината на котката си чиста и оформена.

разресване на коткаСнимка: iStock

Четките с косъм имат мек косъм подобно на четка за зъби. Четките от косъм са добри за изглаждане на козината и отстраняване на изхвърлената козина, но те не проникват в долните слоеве на козината на котката и не я разресват. Ако котката ви има чувствителна кожа и не се нуждае от много четкане, четката с косъм може да е добър избор. Или пък е подходяща за финално изглаждане на дългокосместите котки, след като сте приключили с разресването.

Телената четка е направена с равномерно разположени метални или пластмасови зъбци. Това е добра универсална четка, която ще изглади козината и ще направи леко разресване. Тя е идеална за котки с къса или средна козина. Важно е обаче да не използвате прекалено силен натиск с тези четки, особено ако зъбците са метални, тъй като може да нараните котката си.

Гумените или силиконовите четки имат меки ръкохватки и зъбци за оформяне и твърдят, че усещането за тях е по-скоро като за масаж за котката.  Те са ефективни при премахването на линеещите косми.

разресване на коткаСнимка: iStock

Четките за разресване се използват за изправяне на по-дълга козина и за отстраняване на малки заплитания. Съществуват различни четки и гребени за разресване, но повечето от тях имат дълги и широки зъби, които помагат за поддържане на козината на котката чиста, без да причиняват болка. Не трябва да се налага да дърпате четката, за да я прокарате през козината на котката - ако се затруднявате, вероятно не разресвате котката си достатъчно често и вече са се образували заплитания.

Няма универсален подход към четкането. Всяка котка ще се нуждае от известно приспособяване, за да откриете рутинна процедура и честота, които са подходящи за вас. Ако виждате признаци, че прекалявате с четкането на котката си, това е нормално. Просто намалете степента на четкане, докато котката ви получи необходимата грижа.

Виж още