Възможно ли е стресът да причини диария на котката ви

котка и тоалетна Снимка: iStock

А ко семейството ви преживява значителна промяна в живота, като например преместване, нивата на стрес вероятно са доста високи. По време на всички катаклизми вашата котка може внезапно да развие диария, добавяйки допълнителен източник на безпокойство. Въпреки че е вярно, че стресът може да причини диария на котките, това неприятно състояние може да е признак и за много други здравословни проблеми.

В тази статия ще говорим кога трябва да може подозирате, че стресът е отговорен за диарията на вашата котка, включително други признаци на безпокойство, които могат да ви помогнат да направите това. Ще обсъдим и други възможни причини за диария и какво да правите в тази ситуация.

Стрес и диария при котките

И кучетата, и котките могат да станат жертва на състояние, при които коремът им се разстройва поради стрес. Стресът не е единствената причина за колит при котките.

Котките, страдащи от колит, също могат да имат газове, да повръщат или да бъдат наблюдавани да изпитват трудности при ходенето до тоалетна. Може да забележите, че често отиват в тоалетната и остават там за дълго време.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка внезапно получи диария, особено когато се случи близо до внезапна промяна в рутината им или предизвикващо безпокойство събитие, може да подозирате, че причината е стресът. Затова е добре да посетите ветеринарен лекар, за да сте сигурни и да лекувате котката си.

Други признаци на стрес

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Котките са добри в прикриването на чувствата си и ще трябва да обърнете специално внимание на поведението им, за да определите дали се справяте със стрес и безпокойство. Заедно с диарията, котките могат също да повръщат или да спрат да ядат.

Ето някои допълнителни признаци на стрес при котките:

 • Прекомерно вокализиране
 • Уриниране извън тоалетната
 • Промяна на поведението
 • Прекомерна грижа за козината
 • Крие се през цялото време

Много от тези признаци също могат да показват медицински проблеми, различни от стрес, и трябва да прегледате котката си от ветеринар, за да ги изключите.

Други причини за диария и какво да правите

Диарията се счита за неспецифичен признак, показващ широк спектър от медицински състояния. Освен стреса, някои допълнителни често срещани причини за диария включват следното:

 • Паразити
 • Консумиране на нещо, което не трябва
 • Яденето на нещо токсично
 • Хранителни алергии
 • Хранителна чувствителност
 • Рак
 • Бактериални или вирусни инфекции

Диарията, свързана със стрес, обикновено е краткотрайна, но ако котката ви продължава да има редки изпражнения, може да има нещо друго.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Прекомерната диария може да доведе до дехидратация на вашата котка, особено ако повръща. В такава ситуация не отлагайте посещението при ветеринарен лекар.

Вашият ветеринарен лекар може да предложи различни тестове за диагностициране на причината за диарията на вашата котка, като фекална проверка, кръвни изследвания, рентгенови лъчи или дори ултразвук. В зависимост от диагнозата може да се наложи да лекувате основно заболяване или да контролирате диарията. Дългосрочните, упорити случаи на диария могат да накарат вашия ветеринарен лекар да ви изпрати за помощ при ветеринарен специалист по вътрешни болести.

Намаляване на стреса

Ако вашият ветеринарен лекар установи, че диарията на вашата котка най-вероятно е причинена от стрес, част от лечението ще включва намаляване на потенциалните причини за безпокойство в къщата. Ако причината е временна, като ремонт на дома или гости в къщата, да се вероятно състоянието ще продължи също по-кракто време. Осигурете на котката си удобно място за скриване с легло, храна и чиста тоалетна.

Някои котки ще се възползват от пробиотици или предписани лекарства за тревожност. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да управлявате стреса на вашата котка, включително да предпише лекарства, ако е необходимо, за да помогнете на мяукащия си приятел.

Справянето диария причинена от стрес, може да бъде неприятно за мяукащия приятел. Отделете време, за да заведете котката си на ветеринар, за да избегнете допълнителни усложнения. С толкова много възможни причини за диария, не искате да рискувате, когато става въпрос за лечение на вашата котка.

Виж още