Защо дупето на котката ми е червено?

котка в гръб Снимка: iStock

К акто многократно сме казвали отглеждането на домашен любимец е отговорност. Понякога котешкият приятел може да изпита заболяване или състояние, което изисква вашето внимание, както и вниманието на вашия ветеринарен лекар. Един от тези моменти е, когато по някаква причина дупето на вашата котка стане тъмночервено. Какво може да причини такова зачервяване и какво трябва да се направи по въпроса?

1. Котката има стомашно-чревно заболяване

котка в гръбСнимка: iStock

Стомашно-чревното заболяване е това, което ветеринарните лекари наричат „общ термин“, тъй като обхваща различни възможни здравословни проблеми. Например стомашно-чревното заболяване при котките може да бъде причинено от лоша диета или нещо, което вашата котка е изяла. Може също да бъде причинено от запек или когато изпражненията на вашата котка са твърде меки и пълни с течност.

Лечението на стомашно-чревно заболяване зависи от причината за състоянието и възрастта на вашата котка. Каквато и да е причината, стомашно-чревното заболяване може да направи дупето на вашата котка много червено поради силно възпаление.

Dogsandcats.bg

2. Засегнати анални жлези

Аналните жлези са специализирани жлези близо до ануса на вашата котка, които го смазват, когато върши работите си, и съдържат аромата, който котките използват, за да маркират своите територии. Когато аналните жлези бъдат засегнати, често резултатът е заболяване на аналния сак, което води до подуване и зачервяване на ануса на вашата котка.

3. Алергия

котка в гръбСнимка: iStock

Понякога котките могат да имат алергии към храна, почистващи продукти и други предмети. Ако влязат в контакт с алерген, дупето може да се подуе, зачерви или възпали. Хранителният алерген вероятно би причинил диария или запек, докато алергените от други причини ще трябва да докоснат задника им, за да го подуят и зачервят.

Лечението на алергии понякога е трудно, защото първо трябва да определите какво причинява алергичната реакция. След като алергенът бъде определен, лечението е лесно и обикновено 100% успешно. Просто трябва да попречите на котката си да яде или да бъде изложена на алергена в бъдеще.

4. Паразитите са заразили дебелото черво на вашата котка

Ако котката ви има паразити, ще забележите, че дупето ѝ е подуто и зачервено. Това е така, защото паразитите не се разграждат в дебелото черво. Поради това яйцата и червеите, създадени от паразитите, в крайна сметка преминават през ануса на вашата котка, където неприятните малки същества я карат да се възпали и раздразни.

котка в гръбСнимка: iStock

Понякога дори можете да видите червеи да се въртят около ануса. Лечението на паразитите обикновено се състои от един или два кръга антипаразитни лекарства.

5. Чуждо тяло

Понякога вашата любопитна котка може да погълне нещо, което не трябва, като кост, камъче или друг чужд предмет. Ако материалът успее да влезе в гърлото на вашата котка и в нейния стомашно-чревен тракт, той обикновено ще си проправи път до ануса ѝ, където често ще причини възпаление, зачервяване и болка, докато вашето коте се опитва да го изтласка. Ако предметът има назъбен ръб, той също може да разкъса ануса на вашата котка, което може да бъде изключително болезнено. Лечението зависи от обекта и проблемите, които може да е причинил.

6. Вашата котка има възпалителна инфекция

Червеното, подуто котешко дупе може да бъде причинено от възпалителна инфекция, която, подобно на стомашно-чревно заболяване, може да има няколко причини. Тези причини включват гъбична, вирусна или бактериална инфекция, която е локална (един орган) или системна (цялото тяло на вашата котка). Локалните инфекции обикновено се причиняват от бактерии, които нахлуват в аналната област на вашата котка.

котка в гръбСнимка: iStock

Ако наскоро са имали диария или запек и дупето им е възпалено, бактериите могат да навлязат и да влошат проблема. Понякога се причинява от изпражненията на вашата котка, които съдържат бактерии. Лечението зависи от причината, но обикновено включва антибиотици или антивирусни лекарства.

7. Колит

Колитът е друг общ термин за всичко, което причинява възпаление на дебелото черво на вашата котка. Това състояние означава възпаление на дебелото черво. Колитът може да бъде причинен от няколко неща, много от които са изброени по-горе.

Има няколко състояния, ситуации и здравословни проблеми могат да доведат до почервеняване на дупето на вашата котка. За щастие, повечето от тях са лечими и котката ви ще се възстанови и ще бъде добре. Някои обаче изискват внимание от ветеринарен лекар, за да може вашата котка да бъде излекувана. Каквато и да е причината, ако дупето на вашата котка е зачервено и изглежда болезнено, осигурете ѝ необходимата помощ възможно най-скоро.

котка в гръбСнимка: iStock

Виж още