Защо е трудно за котките да усвояват въглехидрати?

котка се храни Снимка: iStock

К отките са еволюирали на месоядна (базирана на месо) диета, така че повечето от техните храносмилателни ензими са насочени към смилането на протеини, а не на въглехидрати. Котките обаче могат да понасят някои форми на въглехидрати по-добре от други.

Въпреки че трябва да избягвате котешки храни с високо съдържание на въглехидрати, не трябва да премахвате напълно въглехидратите от диетата на вашата котка.

Въглехидратите могат да имат някои ползи за здравето и дори дивите котки ги консумират в малки количества. Затова в тази статия ще обсъдим малко по-подробно мъркащите животни и тяхната консумация на въглехидрати.

Могат ли котките да усвояват въглехидрати?

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Твърде опростено е да се каже, че котките не могат да усвояват въглехидрати. По-точното твърдение е, че гальовните животни усвояват въглехидратите по-малко ефективно от другите животни, защото имат само малки количества от храносмилателните ензими, необходими за тяхното усвояване. В крайна сметка доколко мъркащ приятел е добре да консумира въглехидрати зависи от следното:

 • Вид въглехидрат
 • Размер на порцията

Кои въглехидрати са вредни за котките?

Има много различни видове въглехидрати и някои са трудни за смилане от котките. Например, има сериозни доказателства, които предполагат, че котките не могат да понасят захароза.

котка се храниСнимка: iStock

За щастие захарозата не се добавя в котешка храна в някакво значително количество. Типът въглехидрат, използван в конвенционалната котешка храна, е по-лесен за смилане от котките. Котките понякога могат да приемат известно количество захароза, ако хапнаш от оставена ваша храна като шоколад или други сладкарски изделия.

Най-добрите въглехидрати за смилане от котки

Повечето гальовни животни понасят добре нишестетата (полизахаридите). Нишестетата са сложни въглехидрати, така че могат да се усвояват по различен начин от простите захари. Според проучване следните нишестета се усвояват добре при котки:

 • Брашно от маниока
 • Ориз
 • Царевица
 • Грах
 • Леща

Причиняват ли въглехидратите затлъстяване при котките?

котка се храниСнимка: iStock

Затлъстяването при котките се увеличава, според много ветеринари. Изглежда вероятно богатите на въглехидрати котешки храни с гранули са частично виновни. Въпреки това, други фактори също могат да играят роля:

 • Съдържание на мазнини – Относително високото съдържание на мазнини в някои котешки храни, понякога до 45%.
 • Вкус – Вкусът на храните се подобри през последните години, което прави котките по-склонни да преяждат.
 • Хранен на котката през целия ден – Позволяването на котка да си похапва храна през целия ден е добро нещо, защото пресъздава естественото им поведение при хранене. Въпреки това котката ви може да започне да преяжда, ако няма самоконтрол.
 • Бездействие – котка в дивата природа би уловила до 9 малки хранения за 24 часа, но изгаря калории, докато ловува тези ястия. Мяукащите животни, които прекарват цялото си време на закрито, консумират подобен брой калории, но изгарят по-малко.

Въпреки че намаляването на храни, богати на въглехидрати, може да намали случаите на затлъстяване при котки, също е важно да обмислите колко често храните котката си и дали задоволявате нейните физически и емоционални нужди. С други думи повече игра и движение у дома с много котешки играчки ще стимулират гальовния ви приятел да се движи достатъчно, за да изгори калориите от храната.

котка се храниСнимка: iStock

Въпреки че въглехидратите могат да бъдат трудни за смилане, те все още имат малко място в диетата на котката. Въглехидратите са свързани със състояния като затлъстяване и диабет, но други фактори играят роля в тези състояния, като прехранване и липса на физическа активност.

Ако искате да подобрите здравето на котките, трябва да се грижите за цялостните им нужди. Това включва редовна игра с котки, предлагане на подходящи размери на порциите и наблюдение на консумацията на въглехидрати.

Виж още