Защо гроздето е опасно за котките

котки и грозде Снимка: iStock

Н езависимо дали грабвате лека закуска или лакомство за обяд, гроздето е приветствано като лесен и прохладен начин да си набавим ежедневната порция плодове, без да е необходимо да го белим или нарязваме. Сладко и сочно, гроздето е чудесен плод, който много обичаме. Но какво да кажем за нишите любопитни котки?

Като цяло плодовете се усвояват напълно различно в стомаха на котката, но особено гроздето има други, по-сериозни проблеми.

Гроздето е опасно за котките и не трябва да го консумират

Колкото и полезно да е гроздето за хората, то е токсично за гальовните ни животни. Гроздето може да причини незабавна остра бъбречна недостатъчност при котките, затова то е абсолютно забранено за тях.

котки и гроздеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако видите вашия домашен любимец да поглъща грозде случайно, ето признаци, за които трябва да внимавате:

  • Повръщане
  • Дехидратация
  • Диария
  • Летаргия
  • Болка в коремната област
  • Често уриниране

Дори ако вашата котка не изпитва симптомите на токсичност, гроздето и гроздовите семки представляват опасност от задавяне. За да запазите гроздето извън обсега на вашата котка, поставете го на места като хладилника, така че да не са достъпни. Дори високите рафтове и шкафове понякога могат да бъдат достигнати от котка, която обича високи места.

Подобно на гроздето, стафидите имат подобни нива на токсичност, дори когато са изсушени. Често добавени към други храни, сладкарски изделия и бисквити, стафидите понякога могат да останат незабелязани. Докато ядете сладко, внимавайте за съставките, в случай че котката ви хапне любопитно.

котки и гроздеСнимка: iStock

Могат ли котките да ядат плодове?

Основният проблем при храненето на котка с плодове е съдържанието на захар и въглехидрати. Експертите предполагат, че котките трябва да ядат само 10% въглехидрати на ден, като те може да са под формата на лакомства за котки, купени от зоомагазин.

Хубавото е, че гальовните животни рядко проявяват интерес към сладки храни, тъй като им писват вкусовите рецептори за сладко. Отделно, котките са недоверчиви към нови храни и обичат да хапват това, което обичат. Така че шансът да хапнат от гроздето ви не е голям, но все пак ако това се случи - побързайте да потърсите ветеринарна помощ.

Виж още