Защо имаме алергия към някои котки, а към други - не?

домашна котка Снимка: iStock

М оже да изпитате алергична реакция към някои котки, но не и към други. Това не означава, че сте алергични само към определени котки. Това просто означава, че не забелязвате реакцията на тялото си.

Самото присъствие на котка не причинява котешки алергии. Пърхотът на котката е виновен. Пърхотът съдържа гликопротеин, наречен fel d 1, който предизвиква алергична реакция. Някои котки имат повече fel d 1 от други, което обяснява защо могат да доведат до по-силни реакции. Наблюдава се, че некастрираните мъжки често  представляват най-по риск от развиване на алергична реакция при стопаните.

Хубавата новина е, че котешките алергии не означават, че трябва да избягвате всички котки. По същия начин е трудно да се прецени дали имате алергия към определени породи, а към други - не. Всичко опира до индивидуалната котка и, ако страдате от котешка алергия, но искате да имате мъркащ домашен любимец у дома - най-добре да прекарате известно време с животинчето преди да го вземете у дома, за да видите доколко алергията ви се проявява.

Страдам ли от алергия към котки?

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според изследване на алергиите, астмата и имунологията около 10% от хората са алергични към домашни животни. Алергиите към котки са два пъти по-чести от чувствителността към кучета. Симптомите на алергия към котки включват:

  • Неконтролируемо кихане, кашляне и хрипове
  • Сърбеж около очите
  • Хрема и запушен нос
  • Зачервяване и възпаление на кожата, докоснала котката

Ако проявявате тези симптоми, когато се приближите до котка, алергията е най-вероятното обяснение. Някои котки ще предизвикат незабавна реакция, докато други ще изглежда, че нямат никаква реакция. В редки случаи може дори да получите забавен отговор.

Ако имате котешка алергия, вие сте алергични към всички котки. Уникалните характеристики, открити в конкретната котка, определят колко тежка ще бъде алергичната реакция. Може да изпитвате реакция, но тя е достатъчно незначителна, за да не я забележите. Вашето тяло може също да изгражда устойчивост към алергията.

Защо котешкият пърхот причинява алергии?

Котешкият пърхот съдържа гликопротеин, наречен fel d 1. Именно fel d 1 провокира котешка алергия. Учените наблюдават, че присъствието на котка в стая повишава нивото на fel d 1. Това е достатъчно, за да провокира алергична реакция при някой с котешка алергия.

домашна коткаСнимка: iStock

Fel d 1 може да остане в капан във въздуха в затворено пространство. Това означава, че реакциите все още се появяват, след като котката напусне територията. Протеинът също живее във влакната на килимите и меките мебели. Ето защо влизането в дома на котка може да причини алергии, независимо дали котката присъства или не.

Защо имаме алергия камо към някои котки?

Алергията към една котка означава, че имате алергия към всички котки. На теория по-малко козина и окапване означава намалена вероятност от забележими алергични реакции, но това всъщност не е така.

Дългокосместите котки всъщност отделят по-малко пърхот, не повече. Това е така, защото дългокосместите котки задържат протеините към кожата си по-ефективно.

Освен това женските котки обикновено отделят по-малко Fel d 1 от мъжките. Особено некастрираните котараци отделят значителни количества пърхот. Наличието на тестостерон повишава ефикасността на секретите на жлезите.

Има ли хипоалергенни породи котки?

Някои породи котки се считат за хипоалергенни, което означава, че не трябва да предизвикват алергии или, ако предизвикват - да не са толкова тежки. За съжаление, няма наука, която да потвърди тази теория. Всички котки ще предизвикат алергична реакция до известна степен. Най-доброто, на което може да се надява страдащият от алергия, е лек отговор, който остава незабелязан.

Следните породи котки се считат за хипоалергенни и не трябва да предизвикват екстремни алергични реакции:

домашна коткаСнимка: iStock

  • Девън или Корниш Рекс
  • Балийска котка
  • Бенгалска котка
  • Ориенталска късокосместа котка
  • Руска синя котка
  • Сибирска котка

Най-близкото до истински хипоалергенна котка е породата Сфинкс. Тъй като тези котки са без косми, те нямат козина за отделяне. Тези котки обаче все още отделят мъртви кожни клетки. Следи от урина от тоалетната и слюнка от миене също ще останат проблематични, тъй като Fel d 1 също се намира в тези източници.

Възмаожно ли е да развием имунитет срещу алергия към котки?

Може да почувствате, че не сте алергични към собствената си котка, а към други. Може да откриете подобен опит с други котки, с които прекарвате повече време.

В тези случаи тялото ви вероятно е изградило известна степен на устойчивост срещу котешкия пърхот на вашата котка. Въпреки това алергиите си остават нелечими. Те могат да се намалят или управляват, но едва ли някога ще се излекувате напълно. Разбира се медицината работи усилено и съществуват все по-успешни терапии срещу алергии, така че съществуват варианти.

Все пак, за да намалите алергията си се уверете, че почиствате дома редовно, особено меката мебел. Също така винаги помага да имате стая, в която котката не влиза, като често това е спалнята.

Виж още