Защо котенцата дъвчат разни неща и как да го предотвратим

котка дъвче предмети Снимка: iStock

К отките са непредвидими, игриви същества, които са склонни да играят или дъвчат каквото намерят за любопитно в нашия дом. Трябва да имаме предвид, че дъвченето на предмети, които не са предвидени за това, не само уврежда домакинските стоки, но може потенциално да нарани вашето коте.

Защо котетата дъвчат

Подобно на бебетата и кученцата, котенцата са склонни да поставят предмети в устата си като средство за изследване и игра. Те могат да дъвчат, защото им никнат зъби или просто защото им е забавно. Някои котенца дъвчат от скука. Разбира се, те дъвчат много безобидни предмети, но могат да се докопат и до неща, които не искаме - най-често електрически кабели, стайни растения, кожени предмети, дрехи или обувки.

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Опасни предмети, които да държите далеч от вашето коте

  • Електрически кабели

Електрическите кабели са едно от най-опасните неща, които вашето коте може да дъвче. Кабелите може да изглеждат привлекателно за някои гальовни животни, тъй като са тънки, дълги, мърдат се и може да са интерактивни за котката. Ако забележите, че домажният любимец проявява интерес към тях - обезопасете ги. На пазара може да откриете различни опции за скриване на кабери - кутии, лайстни и други органайзери за кабели. Пръскането на областта със спрей с отблъскваща миризма също може да помогне в борбата да отдалечим котката от кабелите.

Dogsandcats.bg
  • Стайни растения

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Стайните растения са естествена съблазън за много котки и котенца. Но те също могат да бъдат вредни. Някои, като кактусите, са опасни главно защото са бодливи. Други, като амарилис, монстера, дифенбахия, бръшлян (някои разновидности), имел коледна звезда и други могат да са токсични и изключително опасни. Заболяванията варират от леко до сериозно повръщане, диария, затруднено дишане, колапс, бъбречна недостатъчност или по-лошо.

Проверете възможната токсичност на вашите растения и обмислете да се отървете от всичко, което може да навреди на вашата котка. Ако има опасни растения, с които просто не можете да се разделите, поставете ги далеч от обсега на вашия домашен любимец. Имайте предвид, че котките се катерят навсякъде и трудно можем да скрием нещо от тях, но все пак ако имате секция или високи етажерки, до които котката ви действително няма как да стигне - това би била добра възможност за опасните растения (и не само).

  • Плат, кожа или гума

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Когато дъвченето на плат, кожа или гума се появи при котенца на възраст между 3 и 6 месеца, това често се свързва с никнене на зъби. С появата на нови зъби те създават неудобство на венците. Дъвченето помага за облекчаване на този дискомфорт. Отново, най-добрата защита е да поставите предметите за дъвчене извън обсега и да напръскате онези, които не можете да преместите или скриете, със спрей с лош вкус.

Но трябва да осигурите и нещо друго за дъвчене на вашето коте. Потърсете меки играчки за дъвчене, подходящи за котета (пазете се от малки части, които могат да бъдат сдъвкани и погълнати).

Играта също може да облекчи дъвченето

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Котенцата също могат да дъвчат от скука. Не забравяйте да дадете на вашето коте много време за интерактивна игра и когато не можете да бъдете с него, извадете няколко различни играчки за, които освобождават малки лакомства или знаете, че котката ви харесва и ще играе с тях. Това може и да е просто картонена кутия. Уверете се, че вашето коте има много възможности за активни игри и упражнения.

Едно нещо, което трябва да имате предвид: някои по-възрастни котенца може да сучат определени тъкани, особено вълна. Това може да е резултат от комбинация от ранно отбиване и генетика и може дори да се прояви като обсесивно-компулсивно поведение. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако вашето коте има склонността да поглъща странни предмети като вълна или найлонови торбички за хранителни стоки.

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Кои растения са отровни за котките

Има ли цветя и растения, които са безопасни за котките

Виж още