Защо котката драска килима ви и как да я спрете

котка драска Снимка: iStock

С ред всички завладяващи и симпатични характеристики, които обичаме в нашите котки, се крият няколко котешки особености, които са малко дразнещи и неприятни, като навика на вашата котка да драска с нокти вашия диван, завеси и килими.

Ако вашият любим килим вече не изглежда толкова красив, поради „плешивите“ петна по него, може би е време да помислите как да спрете мъркащия приятел да продължи да го „напада“. Трябва да знаем обаче, че котките имат нужда да драскат - те драскат в дивата природа и у дома.

Нека да проучим защо котките драскат вашите килими, как можете да спрете поведението и как стълбове за драскане, котешките дървета могат да помогнат да задържите ноктите на вашата котка далеч от вашите мебели.

Защо котките драскат килимите

котка драскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хванахте котката си в крачка — отново — щастливо драскайки килима ви. Докато пляскате с ръце, за да я накарате да спре, вие се чудите дали котката ви точи ноктите си? Или разтяга гърба си? Може би се освобождава от от стреса? Маркира ли територията си с аромата си? Или просто се забавлява? Вашата котка се чеше поради всички тези причини. За котките драскането е инстинктивно и здраво вградено в тяхното ДНК.

​Ето естествените (и нормални) причини, поради които вашата котка може да драска:​

  • За да премахне мъртвия външен слой на ноктите ѝ, известен като обвивки, и да наточи ноктите
  • Да разтегне мускулите на гърба
  • За облекчаване на стреса и скуката
  • За маркиране на територия
  • Забавлява се

Но колкото и нормално да е драскането за котки, насочването към неподходящи предмети като килими, тапицирани мебели, завеси и рамки на врати е проблем, който трябва да бъде решен с промяна на поведението и околната среда.

Как да спрете котката си да драска килими

котка драскаСнимка: iStock

От вас зависи да обучите мяукащия приятел къде може и къде не може да се чеше, като използвате положителни методи на обучение като похвала, любов, внимание и лакомства. Както кучетата се нуждаят от граници, така и котките. И ако вашата котка драска килими, трябва да ѝ осигурите алтернативни възможности за драскане под формата на стълбове за драскане, котешки дървета или други играчки, с които да се забавлява. Котките също имат предпочитания за драскане, вертикална или хоризонтална повърхност за драскане, или и двете, така че е добра идея да осигурите и двете, за всеки случай.

Имайте предвид обаче, че освен какъв вид е драскалката (дали хоризонтална или вертиална), някои гальовни животни имат предпочитания и относно материала, от който е направена. Може да се наложи да експериментирате със сизал, килим, дърво и велпапе, за да видите кое предпочита вашата котка.

Никога не наказвайте котката си, защото драска килимите ви

котка драскаСнимка: iStock

Не наказвайте котката си за естествени поведения, като точене на нокти. Първо, котките не реагират добре на отрицателно подсилване. Най-добре е да не правите нищо, ако котката ви се драска килима, а по-скоро да се опитате да отвлечете вниманието ѝ с друга играчка, да се опитате да я насочите към драскалка или да кажете силно и ясно „Стоп!“. Бъдете сигурни, че повечето котки много добре се научават да разбират командата „Стоп!“ или „Не!“.

На някои котки им отнема повече време, за да забравят за удоволствието от драскането на килими и може да отнеме известно време, за да „затвърдят“ тази нова положителна посока на драскане в живота си. Но ако сте търпеливи и непрекъснато затвърждавате доброто поведение на котката си, като я хвалите или я поощрявате с лакомство - рано или късно котката ви ще пренебрегне килима ви и ще се насочи направо към стълба за драскане или дървото.

Виж още