Защо котката ми изведнъж облизва всичко

котка се ближе Снимка: iStock

К отките имат невероятно обоняние, което е пълно със „специални способности“. Котетата използват езиците си за всичко - от почистване до опознаване на света. Ако котката ви изведнъж е „полудяла“, когато става въпрос за облизване, може би се чудите какво се случва с вашия котешки другар.

Засиленото облизване може да е реакция на редица фактори - от обикновени до потенциално проблемни. Вашата котка може просто да се отегчава, а може и да показва, че се случва нещо по-сериозно; повишеното близане често е признак на болка или раздразнение от паразити, в зависимост от това къде и колко често се ближе котката ви.

Котката ви изследва миризми

котка се миеСнимка: iStock

Гальовните животни използват езиците си, за да опознават света. Те имат специален орган в горната част на устата си - органът на Якобсон, който им позволява да „вкусват аромати“. Ето защо котката ще отвори малко устата си, когато помирисва определени неща. Мяукащият приятел може да облизва нещата повече от обикновено, ако е открил нов или съблазнителен аромат, който да изследва. Това е особено вероятно, ако наскоро сте въвели нов домашен любимец или човек в дома си.

Dogsandcats.bg

Също така може да се наблюдава увеличаване на вкусовите миризми и близането, ако домашната котка е излязла в период на разгонване. Котките използват езиците си, за да усещат феромони, които предоставят информация за котките, с които влизат в контакт.

Не сте почитили добре

Макар и да си мислим, че сме почистили петното, което сме направили на пода, вашата котка може ви покаже обратното. Мъркащите животни усещат аромати, които хората не можем. Тяхното обоняние е 14 пъти по-силно от нашето. В резултат на това котката ви може да облизва място, където усеща, че преди това е имало нещо вкусно или интересно.

котка се ближеСнимка: iStock

Ако котката ви продължава да облизва дивана, на който обикновено седите и ядете пуканки, това вероятно е добър знак, че сте пропуснали няколко парчета и е време за добро дълбоко почистване. По същия начин, ако котето ви изглежда неоправдано заинтересувано от района около кофата за боклук, може би трябва да направите допълнително почистване, за да премахнете дълбоко вкоренените миризми, които може да привличат котката ви.

Котката ви изпитва болка

Мяукащите животни са склонни да се облизват прекомерно, когато изпитват болка. Ако забележите, че котката ви многократно се облизва, това може да означава, че не се чувства добре.

Гальовните приятели често облизват определена част от тялото, за да се опитат да облекчат локалната болка. Например котка, която има трън или нещо остро в лапата си, често облизва мястото, за да си облекчи болката. Котките, които проявяват ближат по-натрапчиво козината си често страдат от по-тежки проблеми, като алергии или кожни заболявания.

Котката ви има бълхи или паразити

котка се ближеСнимка: iStock

Мъркащите приятели често се облизват, за да облекчат сърбежа, свързан с бълхи или паразити. Прекомерното облизване около главата и ушите обикновено показва проблем с бълхи. Бълхите могат да се качат върху дрехите на посетител, чийто домашен любимец има бълхи, или котката ви може да си навлече неприятни посетители по време на посещение при ветеринар.

Паразитите са друг често срещан виновник за засиленото облизване. Не забрявайте, че дори домашните котки могат да се окажат с паразити. Котките се заразяват с тях, когато погълнат яйца на тения, пренасяни от бълхи. Ако котката ви е яла бълха, има голяма вероятност да получи паразити, затова не бива да неглижирате обезпаразитяването на котката си, както е предписал вашият ветеринарен лекар.

Котката ви е стресирана

Котките често прекаляват с грижата за козината когато са стресирани, което може да има различни причини. Изключително интелигентни породи като Бенгалските и котките Савана често се стресират, ако нямат достатъчно умствена или физическа стимулация. Котките с висока нужда от социализация, които страдат от тревожност при раздяла, често прибягват до прекомерно близане на козината като механизъм за облекчаване на тревожността.

Три често срещани стресови фактора са новите поавята на нов човек, преместването в нов дом и запознаването с друг домашен любимец. Други фактори са постоянните силни шумове, които се появяват по време на строителство и ремонт на дома.

котка се ближеСнимка: iStock

В заключение котките се ближат прекомерно по различни причини - от любопитство до стрес. Въпреки че прекаленото облизване може да изглежда като сравнително незначителен проблем, то почти винаги е признак, че нещо притеснява вашия котешки спътник, и е жизненоважно да се обърнете към ветеринарния лекар, за да ви помогне да определите причината за това поведение.

Виж още