Защо котката ми се задъхва след игра и кога това е опасно

котка играе Снимка: iStock

З а съжаление, котките не могат да говорят, за да ни кажат как се чувстват. Това означава, че в ролята ни на стопани на домашни любимци е наша работа да гарантираме, че са те добре. За целта трябва да наблюдаваме техния език на тялото, за да можем да разберем, ако показват признаци на болка или някакво неразположение.

Времето за игра е не само добър начин да осигурите „фитнес“ на вашата котка, но може да изградите връзка с животинчето. Котките обичат да играят и ще намерят безброй начини, по които да се забавляват. Ако мяукащият приятел се задъхва след игра, това може да е знак, че е прекалила с упражненията и се задъхва, за да регулира температурата и да нормализира нивата на кислород в тялото. Това е нормално, по същия начин, по който и ние се задъхваме, когато спортуваме. Кога обаче трябва да обърнем внимание на задъхването и то се появява поради друг по-сериозен пробрем - ще обсъдим в настоящата статия.

Когато се опитвате да определите причината, поради която гальовният домашен любимец се задъхва след игра, е важно да вземете предвид различни фактори. Ако вашата котка обикновено не играе или не спортува много и току-що е приключила с преследването на новата си играшка в продължение на половин час, тя вероятно е изтощена и задъхването трябва да премине. Причините за прекомерно или внезапно задъхване на вашата котка включват:

1. Жега

Котките са добри в регулирането на собствената си телесна температура, но могат да станат почустват прекалено много горещина, когато са играли бясно през горещ, летен ден. Те могат да се потят през жлезите в лапите си, но ако са се изагряли доста - могат да се задъхат. 

Dogsandcats.bg

котка играеСнимка: iStock

2. Стрес

Ако мяукащият спътник се уплаши от нещо - например от силен шум навън, от пътуване в кола или нещо друго - може да се задъха и да започне да диша с отворена уста. 

3. Астма

Астмата възниква, когато малките дихателни тръби на дихателната система, наречени бронхи, се възпалят. Може да попречи на мяукащия домашен любимец да вдишва толкова въздух, колкото му е необходим. В този случай задъхването е начинът на вашата котка да се опита да вдиша повече въздух. Котките могат да страдат от астма, също като хората, и може да се отключи в някакъв момент, затова трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

4. Дирофилария

Дирофилариозите са малки паразитни червеи, които се „заселват“ в белите дробове и сърцата на котките. Дирофилариите са изключително сериозни и, освен задъхване, могат да причинят хрипове и кашлица. Ако вашата котка проявява симптоми, трябва да потърсите съвет от ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да предотвратите фатален изход.

5. Сърдечни проблеми

Сърдечната недостатъчност може да бъде често срещана при котки, включително при малки котенца. Симптомите включват задъхване, защото ограниченият кръвен поток означава, че по-малко кислород циркулира около тялото на мъркащия домашен любимец. Други симптоми включват учестено дишане и може също да забележите, че венците на вашата котка стават бледосини. Бързата диагностика и лечение са жизненоважни, ако котката ви страда от сърдечни проблеми.

котка играеСнимка: iStock

6. Респираторна инфекция

Инфекцията на горните дихателни пътища е подобна на човешкия грип и има подобни симптоми на обикновената настинка, така че освен задъхването, вашата котка може да кашля, киха и да хрипти. За разлика от обикновената настинка, инфекцията на горните дихателни пътища може да прогресира до нещо много по-сериозно, затова трябва да действате бързо.

7. Болка

Задъхването може дори да е знак, че котката ви изпитва болка или дискомфорт. Това е по-вероятно след игра, отколкото в други моменти, и може да е знак, че мяукащият спътник се е наранил по време на игра. Потърсете други признаци, като накуцване, а също може да зебележите и, че мяукащият спътник ближе определена област по-често от нормалното.

Как да подходим

Ако мъркащият домашен любимец се задъхва след тренировка, потърсете други симптоми, които може да показва и наблюдавайте неговото поведение. Не е изключено котките да се задъхват след бясна игра. Въпреки това - ако котешкият приятел покаже други симптоми - струва си да се консултирате с ветеринарен лекар, за да го прегледа.

Виж още