Защо котката ми скубе козината си

котка проблеми с козина Снимка: iStock

В ъпреки че редица медицински състояния могат да причинят загуба на козина при котки, ако вашият котешки приятел е стресиран, той може да стигне до изскубване на косата си. Подобно състоянието, при което ние нервно си играем с косата си (но в много тежка форма, когато стигнем до реална загуба на коса), котките също могат да прекалят с грижите за козината си и да си направят лоша услуга.

Това поведение може да доведе до кожни инфекции и космени топки, така че е нещо, което трябва да пресечете в зародиш с помощта на вашия ветеринарен лекар.

Прекомерната загуба на козина възниква при котки с алергии или кожни паразити поради сърбеж по кожата. Хормонални състояния, гъбични инфекции и прекомерно компулсивно поведение причиняват загуба на косми при котките. Ако котката ви губи бучки коса, заведете я при вашия ветеринарен лекар за правилна диагноза и лечение, за да предотвратите по-нататъшна и сериозна загуба на козина при мяукащия ви спътник. Нека да разгледаме някои състояния, които могат да предизвикат прекомерно облизване на котките и загуба на козина.

Котешки алергии

котка проблеми с козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката ви скубе козината си, тя вероятно има алергии. Той може да се мие и да скубе козината си, защото кожата ѝ сърби. Това води до загуба на цели снопове козина. Генерализираният сърбеж от алергии е широко разпространен по тялото. Котка, която страда от алергия ще се мие прекалено, за да намали сърбежа, който чувства.

Едно пътуване до вашия ветеринарен лекар за диагноза и лекарства за алергия може да лекуват алергиите. Това ще спре сърбежа и ще спре котката да скубе косми. Или вашият ветеринарен лекар може да препоръча промяна в диетата на вашата котка, тъй като може да консумира храни, които я карат да се чувства дискомфортно. Тези алергени също могат да бъдат причина за сърбящата кожа, което води до това котката ви да изскубва козината си.

Кожни паразити

Бълхите и акарите са паразитни организми, които се хранят с кожата на вашата котка и я карат да ги хапе. Мяукащият приятел също може да скубе косата си, докато се опитва да премахне кожните паразити и да оближе интензивно областта, за да успокои сърбящата кожа. Докато близането и хапането на кожата му временно успокоява сърбежа, то също така неволно води до това котката ви да издърпа козината си и котката ви да загуби големи количества от козината си.

Хормонални състояния

котка проблеми с козинаСнимка: iStock

Когато вашата котка има излишък от хормони на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм, космите ѝ могат да се изнръгват лесно, докато се мие. Това състояние е най-често срещано при котки на възраст над 10 години. Козината на дългокосместите породи котки може да е разрошена и да образува сплъстявания. Котка, която скубе косми, може просто да се опитва да почисти образувалите се възли в палтото си.

Необходимо е ветеринарно посещение, за да се определи дали вашата котка има хипертиреоидизъм, което може да се направи чрез кръвни изследвания. Най-вероятно ще са необходими лекарства за коригиране на състоянието.

Гъбични инфекции

Трихофития е гъбична инфекция, която образува червено кръгло петно, което може да бъде коричка или да се лющи върху кожата на гальовния домашен любимец. Областта показва загуба на коса в центъра с червен пръстен около външната страна на кръга. Трихофития може да се зарази от прекомерно близане и чесане. Състоянието е силно заразно за други домашни любимци и хора. Котките се заразяват с трихофития от други заразени животни или при контакт с кожни клетки от заразено животно.

Ако подозирате, че котката ви има трихофития, незабавно я поставете под карантина и я заведете при вашия ветеринарен лекар. Той вероятно ще предпише противогъбични средства и антибиотици.

Психогенна алопеция

котка проблеми с козинаСнимка: iStock

Когато една котка е стресирана, тя може да използва прекомерно „поведение на изместване“, което води до психогенна алопеция или загуба на козина. Когато котката се ближе, тя освобождава ендорфини, за да се успокои. Ако стресовата ситуация не бъде премахната, гальовният приятел може да скубе косата, докато се грижи за козината си.

Много неща могат да причинят стрес на котката, включително:

  • Преместване в нов дом
  • Нови членове на семейството или домашни любимци в дома
  • Тревожност от раздяла
  • Външни котки на прозорците
  • Високи или силни шумове
  • Скука и търсене на внимание

Посещението при вашия ветеринарен лекар е, за да се диагностицира поведението на вашата котка. Той може да предпише лекарство, което да стабилизира настроението на вашия космат приятел, да намали тревожността му както и натрапчивото поведение.

Виж още