Защо котката ми винаги е гладна, но въпреки това слаба?

котка и храна Снимка: iStock

З наете, че нещо странно се случва с вашата котка, защото тя изглежда мършава и може би дори отслабва, но апетитът ѝ никога не е бил по-добър! Каква е причината за това и трябва ли да се притеснявате? В тази статия, с помощта на сайта Excited Cats и техният екип от ветеринари, ще разгледаме някои от най-честите причини за това и какво трябва да направите.

Причини за загуба на тегло на котките при добър апетит

Ако котката ви постоянно се домогва до храна, но изглежда, че е с поднормено тегло, има някои причини, които да обясняват състоянието ѝ:

  • Котешки хипертиреоидизъм

котка и хранаСнимка: iStock

Това състояние често се наблюдава при по-възрастните котки и може би ни дава най-очевидния пример за мършава, но гладна котка. Тези гальовни животни често могат да имат доста драстична загуба на тегло, но въпреки това имат прекалено голям апетит. Понякога се наблюдават и други симптоми, като коремни смущения, промени в активността, повишена жажда и ускорен сърдечен ритъм.

Dogsandcats.bg

Хипертиреоидизмът се причинява от повишеното производство на тироксин - хормон, който контролира метаболизма. Това се случва, тъй като щитовидната жлеза се разраства - обикновено е доброкачествен, но в много редки случаи причина за тези симптоми може да бъде и раков тумор.

Диагнозата обикновено се поставя въз основа на физически преглед и кръвни проби. Вашият ветеринарен лекар може да се усъмни в това състояние, след като прегледа котката ви. Понякога те могат да усетят уголемената жлеза в гърлото и да чуят аномалии в сърцето, като повишена честота и промяна в ритъма.

  • Диабет

котка и хранаСнимка: iStock

Диабетът се дължи на намалена способност за производство на инсулин - хормонът, който контролира нивата на кръвната захар. Това може да бъде тип I, автоимунно състояние (често срещано при хората, но рядко срещано при котките), или тип II, причинен от аномалии в панкреаса и инсулинова резистентност в тъканите на тялото. То е много по-често срещано при котки с наднормено тегло, които не са много активни.

Диагнозата обикновено се поставя след физически преглед и кръвни изследвания, които показват високи нива на глюкоза (захар). Пробите от урината също могат да бъдат полезни, тъй като тук често се откриват високи нива на глюкоза.

Лечението често включва добавяне на инсулин към храната на котката, което се извършва чрез редовни ежедневни инжекции. В някои случаи може да бъде много полезно и спазването на диета. Неправилното лечение на диабета може да доведе до усложнения като проблеми с нервната система на котката, проблеми със зрението и други сериозни състояния, които могат да бъдат фатални.

  • Неподходяща диета

котка и хранаСнимка: iStock

Причината за загубата на тегло на вашата котка може да е поради неподходяща диета, например несъответствие между енергийна и двигателна активност. Това може да се случи, ако много енергична котка не получава достатъчно храна. Уверете се, че сте проверили два пъти дали указанията на опаковката отговарят на идеалното телесно тегло на вашата котка. Също така имайте предвид, че някои котки ще се нуждаят от малко повече от указанията (ако са много активни), а също така някои ще се нуждаят от малко по-малко.

Уверете се, че гальовнитя домашен любимец получава пълноценна храна с добро качество, която е подходяща за нейния жизнен етап (коте, възрастен, стар). Домашно приготвените диети могат да бъдат много трудни за изпълнение и се нуждаят от съвет от сертифициран ветеринарен диетолог.

  • Котешки паразити

котка и хранаСнимка: iStock

Големият брой паразити може да причини загуба на тегло. Кръглите червеи и тениите, живеещи в храносмилателния тракт на котката, могат да абсорбират част от хранителните вещества, които котката приема, което води до загуба на тегло.

Котките с паразити могат да проявят и други симптоми като диария или повръщане. За да предотвратите това, трябва да осигурите на котката си рутинно обезпаразитяване, особено ако тя е ловец или излиза често навън.

  • Стрес

котка и хранаСнимка: iStock

Някои мяукащи животни могат да ядат повече поради стрес, но може и да го изгарят. Предизвиканото от стреса повръщане може да означава, че те не задържат и храната, която ядат.

Други признаци на стрес при котките са криенето повече от обикновено, инцидентите в къщата (с урина и изпражнения) и промените в темперамента. Котките могат да се стресират от неща като преместване, ново бебе в дома, нови домашни любимци, но и нови котки в квартала навън.

  • Стомашно-чревни заболявания

Съществуват различни храносмилателни разстройства, които могат да означават, че котката ви все още има голям апетит, но не преработва правилно храната си. Състояния като възпалително заболяване на червата и някои видове рак могат да предизвикат повръщане или диария. Това може да доведе до загуба на тегло, тъй като котката не може ефективно да усвоява храната си. Ако котката ви показва признаци на лошо храносмилане, трябва да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет.

Какво ще направи моят ветеринарен лекар?

котка и хранаСнимка: iStock

Ако сте загрижени за теглото и апетита на котката си, трябва да заведете домашния си любимец на преглед при ветеринар. Първоначално той ще направи преглед на вашия домашен любимец, но може да препоръча и допълнителни изследвания. Кръвните проби могат да проверят общото здравословно състояние на котката ви, като се изследват черният дроб, бъбреците, кръвната захар и хормоните на щитовидната жлеза. Пробите от урината могат да покажат инфекции и повишени нива на захар, а пробите от изпражненията ще установят евентуални паразити или бактериални инфекции. Понякога за поставяне на диагнозата може да се наложи да се направи рентгеново или ултразвуково изследване.

Загубата на тегло може да означава, че е налице скрито здравословно състояние, затова трябва да се отнасяте сериозно към всички промени в апетита и телесното състояние на мъркащия домашен любимец. Недостатъчното тегло може също така да доведе до отслабване на котката и до по-малка вероятност тя да може да устои на инфекции и стрес. Колкото по-скоро заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, толкова по-скоро проблемът може да бъде установен и отстранен - така че не отлагайте!

котка и хранаСнимка: iStock

Виж още