Защо котката уринира върху дрехите ми

котка върху дрехи Снимка: iStock

Т ова е много често срещано оплакване: прибирате се след тежък работен ден, обличате пижамата си и тя е намокрена с котешка урина. Котките често избират най-лошите места за уриниране, като понякога дори уринират точно пред очите на шокираните си стопани. Но противно на общоприетото мнение, те не правят това, за да изтъкнат нещо или за да  отмъстят на стопаните си. Има много причини, поради които котката ви може да уринира на места, за които ще поговорим в настоящата статия.

котка върху дрехиСнимка: iStock

1. Болест на долните пикочни пътища

Котките са много предразположени към проблеми с пикочните пътища. Повечето случаи на тези заболявания са причинени от котешки идиопатичен цистит. Проучванията са установили, че котките са застрашени от тези болести, ако са с наднормено тегло, хранят се само със суха храна или живеят в домакинство с много котки. Вероятно е също така стресът да оказва влияние. Стресиращо събитие, като например преместване в нов дом или строителни/ремонтни работи, често ускорява пристъпа.

Котките проявяват класически признаци на цистит - уринирането е в малки количества, често, болезнено и дори с кръв в урината. Тъй като уринирането е болезнено, котките избягват тоалетната си и извършват тази дейност на други места.

Dogsandcats.bg

2. Стрес

котка върху дрехиСнимка: iStock

Някои котки избягват тоалетната си, защото са стресирани. В резултат - те развиват страх от използването на тоалетната. Обикновено това се случва при котки, които са подложени на стрес.

Ако тоалетните се намират на място, което котката намира за страшно, тя ще избягва зоната и ще си намери подходящ заместител - често това е купчина дрехи, които сте оставили. Това засяга котки, които живеят в домакинства с много котки, но са тормозени от някоя от другите котки, или дори котки, които са тормозени от съседска котка.

3. Маркиране на територия

Следващия път, когато котката ви уринира пред вас, наблюдавайте върху какво точно извършва тази дейност. Ако това е вертикална повърхност, вероятно маркира, а не уринира. Макар и по-рядко, но котките могат да имат епизоди на маркиране, дори и след като са кастрирани. Може да го правят, защото са се почувствали засрашени, че губят теритарията си, ако наблизо има друга котка или се е случила голяма промяна във вашия дом.

4. Непочистена тоалетна

котка върху дрехиСнимка: iStock

Някои мяукащи животни просто не искат да използват тоалетна, която е мръсна, дори това да са собствените им изпражнения или урина. Това може да бъде досадно, тъй като понякога те изчакват, докато кутията се почисти, преди да я използват, което налага незабавно повторно почистване. Наличието на няколко тоалетни може да реши проблема, а самопочистващите се такива могат да си заслужават инвестицията за тези котки!

5. Артрит

Артритът е много често срещан при по-възрастните котки, като в едно проучване са открити признаци при 90 % от котките на възраст над 14 години. За съжаление, котките често прикриват признаците на болка и това означава, че собствениците не са наясно, че те изпитват затруднения. Понякога обаче те показват едва доловими признаци. Един от тези признаци е избягването на тоалетната, тъй като котките с артрит могат да се затруднят да влязат в коритото си (особено ако коритото им е с високи стени) или да заемат позиция за уриниране. Ако уринирането им е болезнено, те понякога приемат, че виновна е тоалетната, и започват да уринират на друго място.

котка върху дрехиСнимка: iStock

Ако котката ви е започнала да уринира на нови места или да избягва тоалетната си и е в напреднала възраст, помислете дали не е възможно да става въпрос за артрит. Опитайте да използвате тоалетна с по-ниски стени или осигурете рампи. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча и медикаменти за тях.

6. Наранявания

Подобно на артрита, нараняване на краката или гърба може да причини на котките болка при уриниране. Ако котката ви е претърпяла инцидент или се е сбила с другата котка у дома, може да е наранена и да изпитва болка. Затова задължително я заведете на преглед при ветеринарен лекар, за да може да започете лечение.

7. Заболяване на бъбреците

Заболяването на бъбреците се случва много по-често при гальовните животни отколкото си мислите. Неработещите бъбреци не могат да възстановяват водата от урината, преди тя да напусне тялото, което означава, че котките уринират по-често и с по-голям обем. Те пият повече вода, за да компенсират това, но и това не е достатъчно. Тези котки могат да пренаситят тоалетната си доста бързо и могат да изберат да уринират на друго място. Тези гальовни животни се нуждаят от ветеринарни грижи и подкрепа, затова не отлагайте посещението при ветеринар.

Как да почистим урината от дрехите си?

котка върху дрехиСнимка: iStock

Разбира се, трябва да разберете какво не е наред с вашата котка, затова ще трябва да насрочите консултация с вашия ветеринарен лекар. Междувременно има няколко неща, които можете да направите.

Първо, трябва да изперете дрехите и да почистите всички разливи по килима. Трябва да използвате продукт за премахване на миризмата на домашни любимци. Те съдържат ензими, които унищожават молекулите, които причиняват миризмата в района. Дори вие да не усещате миризмата на котешка урина, ако сте почистили с обикновен препарат, котката ви вероятно я усеща и тя отново ще бъде привлечена от този район, затова се уверете, че сте почистили добре!

котка върху дрехиСнимка: iStock

Второ, трябва да помислите какво разстройва котката ви. Ако тя е малка, по-вероятно е да страда от стрес или цистит или е разгонена, в случай че още не е кастрирана/стерилизирана. По-възрастните котки може да имат артрит или бъбречно заболяване. Наблюдавайте поведението на котката си и търсете някакви признаци, че тя не е на себе си. Също така трябва да положите усилия да проверите колко вода пие вашият домашен любимец, тъй като това може да помогне на ветеринарния лекар.

Виж още